fbpx Modifica setari cookieuri

Analiză

Cea mai grea împărțeală din istoria UE: încep negocierile

Mai sunt două zile până când va fi anunțată noua propunere de Cadru Financiar Multianual Aceasta conține inclusiv mult-așteptatele detalii ale Fondului de Relansare Economică… Mai mult

25.05.2020

Europa

Europa a depășit vârful pandemiei Covid – țările au trecut la faza a doua de gestionare: testarea ratei de imunizare

După relaxarea măsurilor de prevenire a pandemiei, autoritățile naționale au declanșat pe tot globul marea operațiune a testării pe scară largă, pentru depistarea anticorpilor la… Mai mult

25.05.2020

Evenimentul

Programul oficial de convergență 2020: Deficit bugetar de 6,7%, contracție economică de 14,4% în T2

Deficitul bugetar calculat pe metodologia europeană ESA este prognozat pentru finalul anului 2020 la 6,7% din PIB, în creştere cu aproximativ 2,4 puncte procentuale faţă… Mai mult

24.05.2020

La obiect

Noi măsuri împotriva preluării ostile a companiilor strategice din statele membre – efect al pandemiei Covid

Pandemia Covid-19 accelerează în Uniunea Europeană instituirea mecanismelor de controlare a investițiilor străine, din state terțe, și extind domeniile de aplicare a acestora. De altfel,… Mai mult

21.05.2020

Rusia a intrat în UE să o scape de coronavirus

de Victor Bratu , 23.3.2020

Două state membre NATO și UE – Italia și Bulgaria – își îndreaptă speranțele către Rusia pentru a primi ajutor în lupta împotriva coronavirus. Actuala situație medicală disperată din Europa oferă oportunități de care Rusia și China profită, fără o reacție clară și fermă din partea Uniunii Europene.

Pod aerian militar Moscova-Roma

Armata rusă a început duminică să trimită pe calea aerului în Italia ajutoare medicale la ordinul președintelui Vladimir Putin, o acțiune pe care Kremlinul a denumit-o ”Din Rusia, cu dragoste”, anunță Euractiv.

Avioane militare cargo Il-76 au început să decoleze de la o bază din apropierea Moscovei după ce Vladimir Putin a discutat sâmbătă la telefon cu premierul italian Giuseppe Conte și după ce miniștrii Apărării din cele 2 state au convenit un acord.

În imagini transmise duminică de Ministerul rus al Apărării a fost prezentată o coloană cu cel puțin 7 vehicole militare, inclusiv camioane, așteptând să fie îmbarcate într-un avion cargo.

Euractiv anunță că cel puțin 3 astfel de avioane au decolat duminică după-amiază din baza militară rusă. Ministerul Apărării a anunțat destinația zborurilor: baza aeriană Pratica di Mare, situată la 30 km distanță de Roma.

(Citiți și: ”Document UE: Rusia desfăşoară în Uniune o „semnificativă campanie de dezinformare” cu privire la coronavirus”)

Kremlinul a anunțat că Rusia trimite în Italia unități mobile de dezinfecție, echipament și medici militari, între care specialiști care au luptat în prima linie împotriva pestei porcine, Antrax și care au contribuit la dezvoltarea unui vaccin anti-Ebola.

Ministerul rus al Apărării a detaliat, anunțând că trimite în Italia 9 avioane de transport militare, care vor transporta 8 brigăzi medicale și 100 de oameni, inclusiv epidemiologi și virusologi.

Italia a consemnat sâmbătă aproape 800 de morți în 24 de ore, statistica generală a deceselor provocate de coronavirus urcând la aproape 5.000, infecțiile confirmate urcând la 53.000.

În Rusia, statistica oficială a raportat 367 cazuri de infecție cu coronavirus, majoritatea în Moscova, și un mort.

Kremlinul a transmis că Vladimir Putin a exprimat dorința de a-i ajuta pe liderii Italiei și pe cetățenii italieni în situația dificilă pe care o traversează și a acceptat solicitarea italiană de a-i furniza ajutor.

”Giuseppe Conte a exprimat mulțumiri sincere pentru acțiunile pe care Rusia le întreprinde pentru a ajuta Italia în această perioadă dificilă pe care o traversează”, a anunțat Kremlinul.

Moscova încearcă în ultimii ani să se apropie de Italia, stat membru NATO și UE. Rusia a solicitat Italiei să o ajute să convingă UE să ridice sancțiunile impuse după anexarea Peninsulei Crimeea în 2014, demersul rămânând însă fără efect.

Și China, care se află la originea pandemiei coronavirus, a trimis ajutoare medicale în Italia, într-o perioadă în care euroscepticul Matteo Salvini afirmă că UE a eșuat în a demonstra solidaritate.

Bulgaria – delir de entuziasm față de mesajele propagandei ruse

Premierul bulgar Boyko Borissov a anunțat că a cerut duminică guvernului său să obțină medicația pe care Rusia o folosește în tratamentul coronavirus.

Premierul Borisov a afirmat că a fost impresionat de declarațiile făcute de Moscova referitoare la capacitatea Rusiei de a controla pandemia coronavirus și a criticat Uniunea Europeană pentru lipsa de solidaritate manifestată în această perioadă de criză.

”Solidaritatea europeană s-a spart în bucăți”, a afirmat premierul bulgar într-o intervenție televizată, arătând și dezamăgirea că UE permite numai ”o relativă flexibilitate în utilizarea fondurilor europene”.

Bulgaria a început de săptămâna trecută să își producă singură echipamente de protecție și măști și a reluat producția unui medicament pe bază de chinină a cărei producție fusese oprită în 2012 ca efect al solicitărilor europene.

Un interviu cu prof. Dimitri Edelev, specialist și principal vector de comunicare în Rusia pe tema coronavirus, difuzat de televiziunea națională a provocat ample reacții în țara vecină după ce acesta a afirmat că pandemia este sub control, deși în Rusia a fost depistat un prim pacient la două luni după primul caz depistat în China.

”Noi știm ce medicație combate coronavirus și avem suficiente medicamente. Astăzi, în Rusia, pentru că știm exact ce trebuie făcut, nu înregistrăm nicio îmbolnăvire acută, nici măcar un singur pacient nu are nevoie de ventilație. Îi sfătuiesc pe medicii bulgari să învețe din experiența noastră. Nu ținem nimic secret, totul este public, găsiți toate informațiile pe site-ul ministerului rus al Sănătății. Repet, nu avem secrete. Poporul bulgar ne este frate și ne-am bucura că vă știm pe toți sănătoși”, a afirmat profesorul rus.

Dimitri Edelev a mai anunțat că Rusia are deja un vaccin experimental pe care este gata să îl pună la dispoziția întregii lumi dață OMS îi va solicita asta.

(Citiți și: ””Istoria nu iartă proștii”. Am intrat în deceniul decisiv. CRONICILE Curs de guvernare Nr. 95”)

Apariția televizată de duminică a premierului bulgar a fost provocată de decizia de sâmbătă a președintelui Rumen Radev, care a retrimis la Parlament proiectul de lege care impune starea de urgență în Bulgaria, afirmând că nu este de acord cu parte din legislația votată vineri.

Principala obiecție a președintelui este legată de faptul că proiectul blochează libertatea de exprimare în Bulgaria.

Premierul Borisov a criticat duminică decizia președintelui, pe care l-a acuzat de populism, de faptul că ”lovește guvernul pe la spate” și că transmite populației ”o energie negativă”.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 23.3.2020

Un raspuns

  1. Nicu Ileana
    24.3.2020, 3:39 pm

    Ma bucur din suflet ,ura impotriva Rusiei ne descalifica ,
    ca popor.Doamne ajuta,e bine asa

Lăsați un comentariu


Stiri

Producătorii de gaze naturale acuză că măsurile ANRE nu protejează nici consumatorii, nici piața: câștigător ar fi Gazprom

Adrian N Ionescu

Producătorii de gaze naturale acuză Autoritatea Naţională din domeniul Energiei (ANRE) că nu respectă, în elaborarea reglementărilor, ceea ce a convenit în consultările cu aceștia.… Mai mult

Europa

Comisia Europeană a lansat a doua etapă de consultări pentru asigurarea salariilor minime echitabile în UE

Vladimir Ionescu

Comisia Europeană a anunțat miercuri lansarea celei de-a doua etape de consultări cu sindicatele și organizațiile patronale europene cu privire la modul de asigurare a… Mai mult

Stiri

”Atingere adusă autorității”, interzisă – amendament propus de Jandarmerie la Legea manifestațiilor publice

Vladimir Ionescu

O serie de prevederi neclare și periculoase pentru libertatea de întrunire pașnică și libertatea de exprimare au fost elaborate de un Grup de Lucru al… Mai mult

Stiri

Parlamentul dublează alocațiile copiilor – impact 3 miliarde lei în 2020

Vladimir Ionescu

Camera Deputaților a adoptat miercuri legea de respingere a Ordonanței de Urgență care amâna dublarea alocațiilor până la data de 1 august 2020. Au fost… Mai mult

Stiri

Klaus Iohannis anunță un nou pachet de legi ale Justiției: ”Trebuie să ducem la bun sfârșit ce am început la referendum”

Razvan Diaconu

Președintele Klaus Iohannis a anunțat miercuri că a convenit cu premierul Ludovic Orban modificarea legilor Justiției printr-un nou pachet legislativ, care va fi elaborat în… Mai mult

Stiri

Prelungirea mandatelor primarilor prin OUG e neconstituțională, la fel legea prin care Parlamentul decide data alegerilor locale – decizii CCR

Vladimir Ionescu

CCR a decis miercuri, cu majoritate de voturi, că ordonanța de urgență prin care au fost prelungite mandatele aleșilor locali și legea PSD-ALDE-Pro România prin… Mai mult

Stiri

Proiect de dezvoltare a unui test Covid fabricat în România – Universitatea București, parteneră

Vladimir Ionescu

O echipă de specialiști ai Facultății de Biologie din Universitatea din București este parteneră într-un proiect de cercetare pentru dezvoltarea unei metode rapide, fiabile și… Mai mult