Președintele Ilie Bolojan, premierul Marcel Ciolacu și mai mulți parlamentari s-au întâlnit, marți, cu o delegație bipartizană formată din opt congresmeni americani, care au venit la București cu un mesaj clar: SUA vor să ducă relația cu România la nivelul următor. Asta înseamnă mai multe investiții, mai multe companii americane în țara noastră, dar și asigurări că Bucureștiul poate organiza alegeri prezidențiale transparente.
Din delegația americană au făcut parte opt membri ai Congresului SUA, reprezentând ambele partide politice: Vern Buchanan (Republican – Florida), Dina Titus (Democrat – Nevada), Lloyd Doggett (Democrat – Texas), Ted Lieu (Democrat – California), Neal Dunn (Republican – Florida), Ilhan Omar (Democrat – Minnesota), Anna Paulina Luna (Republican – Florida) și Andy Ogles (Republican – Tennessee).
Prima oprire a fost la Cotroceni, unde președintele interimar, Ilie Bolojan, a vorbit despre „interesul comun pentru dezvoltarea dimensiunii economice a Parteneriatului Strategic, prin atragerea de investiții americane și extinderea cooperării comerciale. În contextul actual al economiei românești, există un potențial semnificativ de aprofundare a relațiilor economice bilaterale”.
În ceea ce privește procesul electoral din 2024, președintele interimar a precizat că România a învățat lecțiile necesare și că instituțiile statului sunt angajate să asigure desfășurarea corectă și transparentă a alegerilor, în deplin acord cu standardele democratice.
Vern Buchanan: „Această țară este importantă pentru noi”
Republicanul Vern Buchanan a făcut primele declarații la Parlament, la scurt timp după întâlnirea cu președintele interimar. „Vrem mai multe locuri de muncă bine plătite aici și mai multe companii. Deci de aceea suntem aici. Această țară este importantă pentru noi și vrem să lucrăm împreună. Avem o mulțime de lucruri la care vom lucra. Căutăm să ducem acest parteneriat la un alt nivel. Sunt foarte optimist în privința relației noastre”, a declarat Buchanan.
„Discuțiile senatorilor și deputaților români cu delegații Congresului SUA au vizat aspecte ale diplomației parlamentare, iar tema anulării alegerilor prezidențiale de anul trecut a fost abordată ca „o discuție liberă despre situația politică din România”, a declarat la finalul discuțiilor vicepreședintele Camerei Deputaților, Daniel Suciu, potrivit Agerpres.
Susținere pentru includerea în Programul Visa Waver
Evoluția procesului de includere a României în Programul Visa Waiver a fost un subiect de discuții atât la Cotroceni, cât și la Palatul Victoria. Ilie Bolojan a transmis că acest obiectiv reprezintă o prioritate a agendei bilaterale și o așteptare a cetățenilor români. România își exprimă întreaga disponibilitate de a colabora cu autoritățile americane pentru finalizarea acestui proces într-un termen rezonabil și cu un rezultat pozitiv, a adăugat președintele interimar.
La rândul său, premierul Marcel Ciolacu le-a transmis congresmenilor americani că „România a îndeplinit toate criteriile necesare, unele chiar au fost depășite și avem convingerea că lucrul acesta ne califică pentru a deveni membri ai Programului”.
„Vom menține abordarea cooperantă și le vom oferi partenerilor americani toate informațiile privind contribuția noastră la eforturile SUA de securizare a călătoriilor și a frontierelor”, a dat asigurări șeful Executivului.
„Delegația Congresului Statelor Unite ale Americii, condusă de președintele Parteneriatului pentru Democrație al Camerei Reprezentanților, Vern Buchanan, a transmis mesaje de susținere a aderării României la Programul Visa Wiaver, în condițiile în care țara noastră a îndeplinit toate criteriile tehnice și a lucrat îndeaproape cu Ambasada SUA în acest sens. Reprezentanți ai ambelor partide, Republican și Democrat, au declarat că includerea în Programul Visa Waiver este un merit câștigat al României si vor face demersuri pentru ca acest program să devină activ pentru cetățenii români cât mai curând posibil”, a anunțat Guvernul, într-un comunicat.
Premierul a avut și un mesaj referitor la organizarea alegerilor prezidențiale de luna viitoare, evidențiind „angajamentul ferm al Guvernului de a apăra democrația, orientarea euro-atlantică a României, de a asigura corectitudinea și transparența proceselor democratice, precum și de a garanta libertatea de exprimare”.
Un ”parteneriat robust”
În contextul analizei cu privire la situația globală actuală, prim-ministrul Marcel Ciolacu a subliniat necesitatea unui Parteneriat transatlantic robust. ”SUA rămân un aliat indispensabil în asigurarea securității în Europa. România este și va rămâne un pilon al coeziunii transatlantice pe Flancul Estic al NATO, cel mai apropiat, activ și predictibil aliat al Statelor Unite din regiunea Mării Negre. Parteneriatul transatlantic robust reprezintă un interes național esențial pentru România și acționăm pentru ca toate componentele lui să fie întărite. De la preluarea mandatului de prim-ministru, am construit o relație economică bilaterală foarte aplicată și am încredere că vom continua această abordare cu noua administrație americană”, a spus premierul Marcel Ciolacu.
Șeful Executivului a menționat, în acest context, că România susține pe deplin obiectivul ca aliații europeni să-și consolideze propriile forțe și să-și asume responsabilități suplimentare, fiind deplin angajată să asigure sprijinul ca țară gazdă pentru trupele aliate și să sporească în continuare capacitățile și capabilitățile Forțelor Armate Române.
Asta după ce, de la Cotroceni, președintele Ilie Bolojan reafirmase angajamentul ferm al României față de Parteneriatul Strategic cu Statele Unite, subliniind că acesta reprezintă un element-cheie al politicii externe și al arhitecturii de securitate națională.
Președintele a evidențiat importanța consolidării prezenței americane în România, în special în contextul actualelor provocări de securitate din regiunea Mării Negre. Ilie Bolojan a subliniat că România contribuie activ la securitatea Flancului Estic al NATO, iar cooperarea strânsă cu SUA este esențială pentru o descurajare eficientă.
(Citește si: „Delegația Congresului SUA, în România – întâlnire cu Ilie Bolojan. Republicanul Vern Buchanan: „Vrem să ducem parteneriatul nostru la nivelul următor”)
***