România – locul 7 în UE la ponderea energiei electrice din surse regenerabile, dar în regres pe ultimii patru ani

România s-a situat în 2019 pe locul 7 în UE la ponderea energiei electrice obținute din surse regenerabile, potrivit datelor publicate de Eurostat, înaintea Germaniei… Mai mult›
10.01.2021
Cifra de afaceri din comerț: +2,1% pe primele 11 luni din 2020, prin revenirea vânzărilor de produse nealimentare

Comerțul cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) a înregistrat o creștere de 2% în volum brut a cifrei de afaceri cumulat pe primele unsprezece luni… Mai mult›
07.01.2021
Matematica pandemiei: Costul sănătății vs. costul bolii. Studiu de caz – SUA în criza Covid-19

Costurile financiare cumulate ale pandemiei de COVID-19 asupra Statelor Unite, estimare care a ținut cont de pierderile economice, dar și de cele survenite ca urmare… Mai mult›
07.01.2021
O stafie plutește peste Câmpia Română: Canalul de irigatii Siret-Bărăgan. Despăgubirile pentru secetă sunt de 5 ori mai mari decât alocările pentru irigații

Mult visatul canal de irigații Siret – Bărăgan, care ar trebui să aducă apă pentru mai mult de jumătate de milion de hectare din Câmpia… Mai mult›
06.01.2021
România – excedent de producție energetică de peste 11%, mai ales din resurse eoliene
de Adrian N Ionescu , 30.11.2020
Excedentul de capacitate de producție de energie electrică era, luni la ora 15.32, de peste 1000 de MW de energie electrică, și se datora producției turbinelor eoliene, care acopereau aproape un sfert din totalul producției.
Se consuma la o putere de 7.476 MW și se producea la 8.514 MW, din care 2.109 MW era producţia de energie eoliană, potrivit datelor în timp real privind starea sistemului energetic naţional, oferite de operatorul sistemului energetic Transelectrica (TEL).
Energia eoliană avea o pondere de 24% din total producție, urmată de energia hidro și de cea produsă pe gaze (câte 20%), de cea nucleară și din cărbune (peste 16% fiecare).
Ca urmare, România va avea mâine, 1 decembrie, cel mai mic preț spot al energiei electrice dintre toate piețele cu care este cuplată și ca atare va exporta masiv.
Piața pentru Ziua Următoare este, mâine, cea mai ieftină dintre toate celelalte cu care funcționează în regim cuplat – Ungaria, Cehia și Slocavia, potrivit e-nergia.
Prețul mediu de închidere al pieței spot pentru ziua de 1 decembrie este, în România, de 54,3 euro/MWh, sub cel din Ungaria (60,4 euro).
Dar dacă electricitatea din România a mai fost deseori mai ieftină decât cea din Ungaria,, situație care s-a mai întâlnit, „mai rar prețul din România este mai mic decât cel din Slovacia (60,42 euro) și chiar și decât cel din Cehia (tot 60,42 euro), în condițiile în care rețeaua cehă este conectată direct la cea din Germania, de unde vine, tradițional, energie mai ieftină în majoritatea timpului”, potrivit sursei citate.
Piețele de electricitate pentru ziua următoare (spot) din România, Ungaria, Cehia și Slovacia (deja cuplate între ele prin preț) urmează să se cupleze și cu cele din Austria, Germania și Polonia.
(Citiți și: „Piața spot de electricitate din România se va cupla și cu Austria, Germania și Polonia”)
Testele vor începe în ianuarie 2021, potrivit unui anunț al Transelectrica (TEL).
În octombrie, preţul mediu al energiei electrice pe piaţa spot (pentru Ziua Următoare – PZU) a bursei OPCOM, a scăzut cu 25,07% în octombrie față de aceeași lună a anului trecut, până la 204,3 lei / MWh, potrivit unui raport al acesteia.
OPCOM este o flilală a operatorului sistemului național de electricitate Transelectrica (TEL).