vineri

29 martie, 2024

26 iulie, 2019

Autoritățile române au interceptat pe Dunăre un transport rusesc de armament către Serbia și au confiscat echipamentul militar, întrucât nu acesta nu este însoțit de licența impusă prin legislația europeană, scrie Digi24.

Potrivit presei sârbe, Belgradul aștepta 30 de tancuri şi 30 de blindate din Rusia și acuză România că încalcă, prin blocarea transportului, Convenţia privind regimul navigaţiei pe Dunăre.

Reacția Ministerului român de Externe: Transportul nu are licență, nu respectă legislația

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a reacționat, vineri, spunând că transportul nu îndeplinea regulile europene, astfel încât nu a primit licență de tranzit:


Conform normelor aplicabile, pentru eliberarea unei licențe de tranzit pentru un transport cu produse militare (potrivit legii, licența poate fi emisă numai în favoarea unui operator român) se impune îndeplinirea unor condiții, între care se numără și aceea ca serviciul oferit de operatorul român, în baza licenței de tranzit, să nu servească direct sau indirect unei persoane fizice sau juridice, unei entități sau organism din Federația Rusă sau în scopul utilizării în Federația Rusă (în conformitate cu Decizia 2014/512/PESC a Consiliului UE privind măsuri restrictive având în vedere acțiunile Federației Ruse de destabilizare a situației în Ucraina, care este parte a dreptului intern al României).

Această condiție nu a fost îndeplinită în situația în atenție, astfel încât o astfel de licență nu ar fi fost posibil a fi emisă de autoritatea română competentă.

Publicația Adevărul îl citează pe Miroslav Lazanki, jurnalist militar de la Belgrad și membru al Parlamentului sârb, care susține că acea Convenție nu permite sechestrarea niciunui transport, ci doar inspectarea :

Tancurile şi vehiculele blindate au fost reparate şi modernizate, dar a apărut o problemă cu transportul lor. Cea mai ieftină cale de transfer dinspre Rusia către Serbia este pe Dunăre. Dunărea este o arteră de transport internaţional, iar Serbia şi Rusia sunt părţi ale Conveniei din 1998 privind regimul navigaţiei pe Dunăre.


Articolul 27 al Convenţiei prevede că un stat poate inspecta o încărcătură transportată prin sectorul său al Dunării, dar nu poate împiedica trecerea ei. Această prevedere se aplică oricărui tip de încărcătură, atât civilă, cât şi militară. Nu există nicio prevedere în Convenţia Dunării care să interzică un transport legal şi convenit de arme de-a lungul Dunării.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: