fbpx

18 februarie, 2025

Arabia Saudită găzduiește marți una dintre cele mai importante reuniuni diplomatice dintre Rusia și Statele Unite din ultimii ani. Secretarul de stat american Marco Rubio se întâlnește, la Riad, omologul său rus, Serghei Lavrov.

Scopul întâlnirii vizează restabilirea relațiilor tensionate dintre cele două țări, însă accentul, scrie presa internațională, va fi pus pe încetarea războiului din Ucraina.

”Primul pas într-un proces mai lung de negociere”

Reuniunea din 18 februarie de la Riad vine după ce Washingtonul și-a intensificat eforturile de a pune capăt războiului din Ucraina și a lansat o ofensivă diplomatică care a surprins Kievul și țările europene.


„Acesta este destinat să fie primul pas într-un proces mai lung de negociere, dar evenimentele se mișcă rapid”, a declarat pentru Europa Liberă Nigel Gould-Davies, un fost diplomat britanic, în prezent cercetător senior la Institutul Internațional pentru Studii Strategice.

Cine participă la discuțiile de la Riad

Discuțiile de marți sunt primele la nivel înalt în persoană din ultimii ani între SUA și Rusia și sunt menite să deschidă calea pentru un summit între președinții Donald Trump și Vladimir Putin.

Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov și Iuri Ușakov, consilier de politică externă al lui Putin, se află la masa de discuții. De cealaltă parte stau secretarul de stat american Marco Rubio, consilierul pentru securitate națională Mike Waltz și trimisul special în Orientul Mijlociu Steve Witkoff.

Semnificativ, delegația americană nu îl include pe generalul în retragere Keith Kellogg, trimisul special numit de Casa Albă pentru a negocia o încheiere a războiului. Kellogg se află în acest moment în Europa, la Bruxelles, urmând să meargă apoi în Polonia.

De partea Rusă, la Riad se află și Kirill Dmitriev, șeful fondului suveran rusesc, care la începutul discuțiilor nu se afla în sală, ci discuta afară cu presa. El a spus că se așteaptă la un ”dezgheț” al relațiilor comerciale cu SUA într-un interval de 3 luni.

Ce este pe ordinea de zi


Marco Rubio a declarat pentru CBS pe 16 februarie că întâlnirea de la Riad va avea ca scop deschiderea unei conversații mai largi care „ar include Ucraina și ar implica sfârșitul războiului”.

Discuțiile dintre Rubio și Lavrov vor aborda și teme mai ample pe lângă medierea păcii, și ar putea atinge aspecte mai largi ale relației dintre Moscova și Washington, cum ar fi sancțiunile internaționale, energia și problemele de securitate.

Rubio a mai spus că, în cazul în care discuțiile vor progresa după întâlnirea cu Lavrov și delegația rusă la Riad, Kievul și guvernele europene vor fi implicate în negocieri.

„Dacă sunt negocieri reale, și nu am ajuns încă acolo, dar dacă acest lucru s-ar întâmpla, Ucraina va trebui să fie implicată, pentru că ei sunt cei care au fost invadați, iar europenii vor trebui să fie implicați pentru că au sancțiuni și împotriva lui Putin și a Rusiei și au contribuit la acest efort”, a spus el.

Înainte de a pleca în Arabia Saudită, Serghei Lavrov a spus, pe 17 februarie, că Rusia nu ia în considerare renunțarea la teritoriul pe care l-a confiscat de la Ucraina.


„Nimic mare nu va fi decis până când nu îi vei avea pe Trump și Putin în aceeași cameră”, afirmă Andrew D’Anieri, membru rezident al Consiliului Atlantic, pentru RFE/RL.

„Asta înseamnă că există încă timp și multe oportunități pentru europeni și ucraineni să modeleze gândirea administrației Trump”.

Negocieri la Riad – semnificația regională

Experții consideră că discuțiile găzduite la Riad sunt un semn că Arabia Saudită încearcă să își asume un rol central în diplomația internațională și să își întărească legăturile slăbite cu un aliat de lungă durată- Statele Unite.

Discuțiile vor fi o oportunitate pentru națiunea arabă – bogată în petrol – să-și afirme influența politică după ce Riad a respins planul președintelui american Donald Trump de relocare a locuitorilor din Gaza, opunându-se în același timp oricărei normalizări a relațiilor cu Israelul.

Și reciproca e valabilă: SUA ar putea să ofere Arabiei Saudite această oportunitate de politică externă în schimbul aducerii acestei țări în tabăra celor care susțin ”planul Trump” pentru Gaza.


„Riadul a dorit să aibă o amprentă diplomatică mai mare”, spune Amin Tarzi, profesor adjunct de relații internaționale la programul Washington, D.C. al Universității California de Sud.

El afirmă că Riadul încearcă să „reînvie relația” pe care prințul moștenitor Muhammad bin Salman a construit-o cu președintele american Donald Trump în timpul primei administrații a acestuia.

(Citiți și: ”Cristian Grosu / Noua eră – negocierile de dincolo de pace. Unde sunt UE și România în țesătura viitorului. Dar întreg Occidentul?”)

(Citește și: ”Emisari americani și ruși pregătesc, în Arabia Saudită, întâlnirea Trump – Putin”)

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: