6 mai, 2025

Raiffeisen Bank România a raportat un profit net de 418 milioane de lei pentru primul trimestru din 2025, cu 7% mai mare comparativ cu cel obținut în perioada similară a anului precedent, în timp ce activele totale au înregistrat o creștere an/an de 18%, la aproximativ 84,8 de miliarde de lei, conform raportului remis de Raiffeisen Bank operatorului Bursei de Valori București (BVB).

”Am început anul cu un trimestru de rezultate remarcabile. Planurile noastre de digitalizare și simplificare a operațiunilor merg mai departe și continuăm dinamica din ultimii 2 ani de la lansarea strategiei Banking 1:1. Ne bazăm pe soluția Smart Finance care ne plasează într-o poziție de lider și ne susține viziunea de a democratiza consilierea financiară pentru toți românii. Continuăm să ne adaptăm ofertele, poziționându-ne ca primă alegere pentru clienții care caută un partener de încredere în sfera planificării financiare”, a afirmat Zdenek Romanek, președintele și directorul general al Raiffeisen Bank România.

Totodată, cheltuielile operaționale ale băncii au crescut cu 5% față de anul anterior, reflectând ”investiții în îmbunătățirea serviciilor pentru clienți”, după cum se arată în raportul companiei. Creșterea reflectă în principal creșterea cheltuielilor cu personalul, adică majorările salariale și beneficiile oferite angajaților.


La nivelul întregului grup austriac, Raiffeisen Bank International (RBI) a raportat marți un declin de 10,7% al profitului trimestrial după taxe, la 318 milioane de euro, pe fondul provizioanelor mai ridicate pentru creditelor neperformante și a majorării costurilor administrative.

Depozite: +20%, sold de credite: +11%

În primele trei luni ale anului, depozitele (66,99 miliarde RON) Raiffeisen Bank Romania au crescut cu 20% comparativ cu același interval din anul anterior. Evoluția se datorează contribuțiilor din toate segmentele de clienți, cu depozitele persoanelor fizice crescând cu 14% și cele ale clienților persoane juridice avansând cu 30%.

În același timp, soldul creditelor (43,96 miliarde RON) acordate clienților a înregistrat o creștere de 11% față de anul anterior, susținută de o activitate de creditare solidă pe toate segmentele și produsele principale.

Soldul creditelor acordate persoanelor fizice a crescut cu 9%, cu volume record ale noilor împrumuturi, iar segmentul corporații a înregistrat o creștere semnificativă de 16%.

În primul trimestru al anului, soldul total al creditelor IMM a rămas aproximativ constant comparativ cu 2024, iar stocul de depozite atrase de la clienți IMM a avut o creștere de 15% an la an.


”Creșterea veniturilor, controlul atent al costurilor operaționale și menținerea unui profil de risc bun rămân puncte forte ale activității Raiffeisen Bank care încheie T1 2025 cu active totale de 84,8 miliarde RON, un avans de 18% față primul trimestru al anului anterior, și o performanță financiară solidă susținută de un profit net în valoare 418 milioane RON (+7% față de anul anterior)”, se arată în raportul băncii austriece.

+35% mai mulți clienți noi în T1 2025 comparativ cu T1 2024 – Numărul plăților cu telefon sau ceas cresc puternic

Comparativ cu perioada similară a anului 2024, banca și-a crescut numărul clienților persoane fizice cu 35%, cu un ritm în creștere de la lună la lună. La final de 2024, numărul clienților persoane fizice ai Raiffeisen Bank România era de 1,8 milioane.

Totodată, soluția digitală a băncii de înrolare digitală, care permite deschiderea unui cont curent de la distanță, a fost adoptată de peste 4 ori mai multe persoane în T1 2025 comparativ cu T1 2024.

În ceea ce privește plățile digitale cu telefonul sau ceasul și în T1 2025, volumul și numărul acestor tranzacții a crescut cu peste 66%, respectiv 69%, versus aceeași perioadă a anului anterior, confirmând interesul crescut al clienților pentru servicii digitale, mai arată Raiffeisen.

Raiffeisen Asset Management a ajuns la active în administrare de peste 1,1 miliarde euro

În ceea ce privește zona de investiții și administrare a activelor pentru clienți, Raiffeisen spune că activele administrate în cele 13 fonduri de investiții și în fondul de pensii facultative Raiffeisen acumulare depășesc 1,1 miliarde de euro.


La finalul T1, Raiffeisen Asset Management administra activele a aproximativ 118.000 de investitori în fondurile de investiții și a 108.000 de participanți în Fondul de Pensii Facultative Raiffeisen Acumulare.

(Citiți și: ”România – lider regional la consumul individual efectiv, indicator al bunăstării materiale a populației”)

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: