29 noiembrie, 2024

Mii de cadre militare în rezervă sau în retragere, polițiști, silvicultori, ceferiști, mineri, energeticieni, siderurgiști, dar și alte categorii profesionale protestează în fața Guvernului, vineri. Aceștia sunt nemulțumiți de salarii și în special de pensii.

Rezerviștii solicită adoptarea indexării pensiilor militare (încasate de militari, polițiști și serviciile de informații), corespunzător majorării soldelor și salariile primite de activii aflați pe aceleași poziții pe care le-au avut și ei la pensionare.

Proiectul, inițiat de liberali dar votat și de social-democrați, a trecut prin Parlament și a plecat spre promulgare, dar a fost atacat la CCR de către Avocatul Poporului.

Indexarea se va face prin OUG, promite premierul Marcel Ciolacu – în acest caz, ea nu va putea fi eliminată nici dacă este declarată neconstituțională


Preşedintele Asociaţiei ROMIL, colonelul în retragere Tudor Marian, a declarat că în urma discuţiilor purtate cu premierul Marcel Ciolacu, vineri, la Guvern, s-a convenit crearea unui grup de lucru comun care să elaboreze un proiect de ordonanţă de urgenţă cu scopul de readuce Legea 223/2015 la forma iniţială şi a înlătura, astfel, discriminările din sistemul pensiilor militare, transmite Agerpres.

Tudor Marian, care este şi preşedinte în exerciţiu al structurilor asociative din întreg sistemul de apărare şi securitate, a participat la întâlnirea de vineri cu premierul Ciolacu, organizată la Palatul Victoria.

”Un grup de specialişti din toate structurile noastre asociative, împreună cu specialiştii din cadrul Guvernului, vor stabili luni un proiect de ordonanţă de urgenţă care va încerca să elimine toate problemele legate de cele trei renumite ordonanţe – 57, 59 şi 114, care au ciuntit în mod nejustificat Legea 223 privind pensiile militare de stat, urmând ca acest proiect de ordonanţă să facă în aşa fel încât aceste ordonanţe să fie abrogate, iar Legea 223 să-şi intre în drepturile depline.

Dacă indexarea va intra în vigoare prin OUG promisă de Marcel Ciolacu, actualii rezerviștii vor beneficia toată viața de acest sistem special de majorare, care nu este valabil și pentru pensionarilor, cu excepția magistraților. O eventuală decizie de neconstituționalitate a ei se va aplica doar pe viitor, adică pentru cei care vor trece în rezervă după decizia CCR.

Ceilalți protestatari doresc modificarea Legii pensiilor, pentru a scăpa de scăderile rezultate după recalculare


În Piaţa Victoriei mai demonstrează ceferişti, militari, poliţişti, mineri, siderurgişti, energeticieni şi alte categorii profesionale ce au pierdut la recalcularea pe baza legii pensiilor aprobate anul trecut. Aceștia au drepturi diminuate față de dinaintea recalculării, astfel încât nu mai beneficiază de indexarea anuală (cu rata inflației și 50% din creșterea salariului mediu), până când valoarea rezultată după recalculare nu va egala suma primită în prezent, adică cea anterioară recalculării.

Într-o situație similară se află și silvicultorii, în cazul cărora au fost anulate prevederile OUG 59/2000 privind Statutul personalului silvic.

„Încadrarea în condiţii speciale a acestor locuri de muncă, abrogată fără nici un fel de justificare de la data de 1 septembrie 2024, făcea posibilă reducerea vârstei standard de pensionare pentru personalul silvic de teren, cu 1 an la fiecare 5 ani lucraţi în astfel de condiţii, conform Legii 234/2019. Silvicultorii din România îşi exprimă din nou revolta cu privire la această nedreptate, creată prin noua Lege a pensiilor unei întregi categorii profesionale. Pentru eliminarea acestei inechităţi, care afectează astăzi peste 20.000 de silvicultori activi, în condiţiile în care din 2019 şi până în prezent, condiţiile de muncă în domeniul forestier nu s-au îmbunătăţit cu nimic şi, cu atât mai mult, nu s-au normalizat, Federaţia Sindicatelor Silva propune modificarea art. 28 alin. (1) lit. k) din Legea nr. 360/2023„, susţin reprezentanţii Silva.

(Citește și: Bomba de sub PNRR – pe care o poate scoate numai CCR: Legea pensiilor militare încalcă principiul ireversibilității reformelor aprobate, ceea ce duce la pierderea automată a banilor)

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: