sâmbătă

20 aprilie, 2024

16 iulie, 2014

Jocurile politice par să se complice miercuri la Bruxelles, înainte de reuniunea liderilor europeni. Funcţiile de Înalt Reprezentant şi de preşedinte al Consiliului European trebuie împărţite între familia popularilor europeni şi cea a socialiştilor. Socialiştii o susţin pentru funcţia de şef al diplomaţiei europene pe Federica Mogherini, actualul ministru de externe italian.

Pe de altă parte, pentru funcţia de preşedinte al Consiliului European nu au reuşit să se pună de acord, singurul nume care apare ar fi al premierului danez Helle Thorning-Schmidt.

Apar şi surprize de ultimă oră: premierul polonez Donald Tusk (fotomijloc) este ultimul nume apărut pe lista posibililor înlocuitori ai lui Herma Van Rompuy în funcţia de preşedinte al Consiliului European. Iar propunerea ar veni de la cancelarul Angela Merkel, care vrea ca familia sa politică să păstreze funcţia de preşedinte al Consiliului. Într-un fel, ar vrea să menţină statu quo-ul: PPE să aibă, ca şi acum, preşedinţia Comisiei şi Consiliului European, socialiştii postul de Înalt Reprezentant.


Publicaţia poloneză Rzeczpospolita titrază: „Tusk s-ar putea să nu vrea, dar nu va avea de ales” şi afirmă că Angela Merkel încearcă să îl convingă pe prim ministrul polonez să accepte nominalizarea pentru preşedinţia Consiliului European.

Aceeaşi publicaţie citează surse guvernamentale care susţin că acesta nu ar vrea. Oficial, guvernul de la varsovia a anunţat că Donald Tusk a plecat la Bruxelles să susţină şi să obţină postul de Înalt Reprezentant al UE pentru ministul de externe, Radoslaw Sirkorski. Premierul polonez a făcut lobby în această săptămână, pe lângă liderii german şi francez, pentru a obţine această poziţie de top în UE.

Dacă însă candidatura lui însuşi se materializează, atunci i se va lăsa cale liberă spre şefia diplomaţiei europene ministrului italian, Federica Mogherini, ceea ce, afirmă surse poloneze citate de presa, Donal Tusk nu ar vrea. Cu atât mai mult cu cât Polonia este, alături de statele baltice şi Bulgaria, nucleul dur al opoziţiei faţă de candidatul din Italia.

Pe de altă parte, analiştii atrag atenţia că Polonia nu este stat membru al zonei euro şi s-au întrebat, eronat sau corect, cum ar putea preşedinte al Consiliului European dintr-o ţaă din afara zonei eruo să prezideze eventuale întâlniri destinate liderilor ţărilor care aparţin spaţiului care a adoptat moneda unică.


Este, de fapt, una dintre întrebările pe care şi le-au pus şi în cazul socialistei Helle Thorning-Schmidt(foto), una dintre variantele vehiculate de multă vreme. Numele său a apărut foarte devreme, ea părea preferată de cancelarul german Angela Merkel.

Însă presa internaţională a scris că aceasta i-ar prefera şi pe premierii olandez, Mark Rutte, sau irlandez, Enda Kenny, sau pe foştii prim-miniştrii Valdis Dombrovskis, din Letonia, sau Andrus Ansip, din Estonia.

De la Comisie, la Consiliul European

În urmă cu o săptămână a apărut o informaţie puţin credibilă, dar care a creat o oarecare confuzie: Le Monde afirma că Jose Manuel Barroso, actualul preşedinte al Comisiei, şi-ar face lobby discret pe lângă liderii europeni pentru a deveni succesorul lui Herman Van Rompuy.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: