Miniștrii de Externe ai principalelor democrații occidentale, din Grupul celor 7, se reunesc joi în Canada pe fondul tensiunilor majore apărute între aliații occidentali și președintele american Donald Trump legate de tarifele vamale și poziția diferită a SUA față de Ucraina și Rusia.
Cei șapte miniștri de Externe din Marea Britanie, Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia și Statele Unite, împreună cu UE, se întâlnesc în îndepărtatul oraș turistic La Malbaie din provincia canadiană Quebec, pentru o reuniune de două zile.
Printre subiectele trecute pe ordinea de zi este și o informare a partenerilor occidentali cu privire la discuțiile purtate de secretarul de stat american Marco Rubio, la Jeddah, în Arabia Saudită, cu reprezantanții Kievului, care s-au declarat de acord cu un acord de încetare a focului de 30 de zile.
Dar în perioada premergătoare primei reuniunii G7 sub președinția Canadei nu s-a reușit elaborarea unui proiect de declarație comună care să fie semnată de către toți participanții la finalul evenimentului, conform cutumei diplomatice, tocmai din cauza divergențelor de opinii.
Tarifele vamale, mărul discordiei
Decizia SUA de a impune tarife de 25% tuturor importurilor de oțel și aluminiu a atras imediat măsuri de retorsiune din partea Canadei și UE, tensiunile fiind amplificate și mai mult între SUA și aliații săi.
Washingtonul a încercat să impună anumite linii roșii în formulările cu privire la Ucraina și s-a opus unei declarații separate privind limitării așa-numitei flote din umbră a Rusiei, o rețea de petroliere fantomă care eludează sancțiunile privind exporturile de petrol rusesc, cerând în același timp adoptarea unui limbaj mai dur față de acțiunile Chinei.
Luni, Marco Rubio a avertizat că SUA nu va accepta folosirea unui limbaj dur care să dăuneze eforturilor de a aduce Rusia și Ucraina la masa negocierilor. Adresându-se reporturilor, el a spus că într-o declrație comună a G7 ar trebui să se menționeze că Statele Unite au inițiat procesul pentru a pune capăt războiului.
Statele Unite, de la revenirea în funcție a lui Trump, au doptat o atitudine mai puțin prietenoasă față de Ucraina, făcând eforturi pentru a se ajunge rapid la un acord care să pună capăt războiului, și în acest sens a cerut partenerilor europeni să-și asume mai multe sarcini în procesul de pace în Ucraina.
Tensiuni între SUA și aliații occidentali
Chiar și Japonia care este foarte dependentă de garanțiile de garanțiile americane, s-a aflat în prima linie de atac a lui Donald Trump. „Este foarte dificil. Poate că ar trebui să așteptăm G8”, a spus ironic un diplomat european. Trump a sugerat că s-ar putea reînvia G8 odată cu revenirea Rusiei în această format, după 11 ani de la excluderea ei din cauza anexării peninsulei Crimeea.
Relațiile dintre Statele Unite și Canada se află la cel mai scăzut nivel din istoria modernă, datorită amenințărilor cu impunerea de tarife pentru toate importurile din Canada și a declarațiilor cu privire la anxarea țării și transformarea ei în al 51 stat al SUA.
„Ne vom concentra în G7 pe toate aceste lucruri. Despre asta este întâlnirea. Nu este o întâlnire despre cum vom anexa Canada”, a spus Rubio reporterilor, subliniind cât de neconvenționale au devenit relațiile lor.
Diplomații europeni au spus că speră să fse olosească se G7 pentru a evalua direct cât de mult influență are Mrco Rubio asupra politicii externe a SUA.
Trump a folosit o gamă largă de oficiali care nu au legătură cu Departamentul de Stat în discuții privind politicile față de Ucraina până la situația din Orientul Mijlociu, aliații fiind îngrijorați de declarațiile contradictorii venite de la Washington.
Cititi si: România și alte 11 state solicită G7 noi măsuri pentru a reduce veniturile Rusiei din energie exportată
***