marți

19 martie, 2024

13 noiembrie, 2019

La o zi după debarcarea premierului proeuropean Maia Sandu, președintele moldovean Igor Dodon l-a desemnat ca înlocuitor al acesteia pe unul dintre consilierii săi, Ion Chicu (foto).

Ion Chicu a fost ministru de Finanțe, iar acum este consilier în domeniul juridic şi relaţiilor instituţionale, reprezentant al Preşedintelui Republicii Moldova în relaţiile cu Parlamentul şi Guvernul. Apropiat al președintelui prorus Igor Dodon, Chicu nu este membru al formațiunii conduse de șeful statului, Partidul Socialist din Republica Moldova (PSRM).

Anunţul a fost făcut de Igor Dodon într-un briefing de presă  organizat miercuri:


Am sperat că va începe un dialog între fracţiuni, am sperat că va fi o coaliţie între PSRM şi ACUM (Blocul proeuropean condus de Maia Sandu și Andrei Năstase – n. red.). Poziţia celor de la ACUM a fost un ultimatum.

PD (formațiunea ce a fost înființată de omul de afaceri Vlad Plahotniuc, acum fugit din Republica Moldova – n. red.) tot nu vede posibilitatea să facă cu cineva vreo coaliţie.

Am luat decizia să înaintez o persoană profesionistă, tehnocrată, care nu face parte din niciun partid politic, care ar putea face faţă provocărilor majore.

Sper că va fi susţinut de mai mulţi deputaţi din Parlament. Candidatura înaintată are la dispoziţie 15 zile pentru a forma lista cabinetului de miniştri, programul şi pentru a obţine votul politic în Parlament. Eu îi sugerez să se mişte mai repede. Dacă nu va obţine votul de încredere, ţara riscă să fie aruncată în alegeri parlamentare anticipate.


Guvernul Maia Sandu a fost demis marți, când socialiștii, partenerii de guvernare ai Blocului ACUM, au votat, alături de PD moțiunea de cenzură declanșată de reforma în Justiție demarată de premier.

Blocul acum i-a cerut miercuri președintelui Dodon să fie numită tot Maia Sandu, iar din viitorul guvern să facă parte aceiaşi miniştri. Ei consideră că principala problemă pentru construcţia unei coaliţii cu Partidul Socialiştilor (PSRM) este Preşedinţia condusă de Igor Dodon.

Acesta din urmă speră însă într-o alianță cu PD, adversar comun pentru PSRM și ACUM, cât timp a fost condus de oligarhul Vlad Plahotniuc.

Din cei 101 deputați, PD are 30, ACUM – 26, iar PSRM – 36. Pentru majoritate este nevoie de 51 de parlamentari, iar principalul partid care va înclina balanța este PD. Deocamdată, oficial, doar socialiștii i-au cerut ajutorul lui Filip Pavel, liderul democraților, însă nu este exclus ca și Blocul ACUM să inițieze negocieri cu această formațiune.

Fostul președinte Traian Băsescu a declarat marți că a sfătuit-o pe Maia Sandu să facă majoritate cu Pavel Filip, un politician considerat la Bruxelles proeuropen și în care poate avea încredere că a rupt legăturile cu Vlad Plahotniuc.

„În locul Maiei Sandu aș începe imediat discuțiile cu domnul Filip pentru a forma un nou guvern. În condițiile astea Maia Sandu ar trebui să vină la discuții. Ei au avut scopul de a-l da jos pe Plahotniuc, e vorba de un singur om. Dar Guvernul Filip a fost apreciat pe extern pentru capacitatea de a restabili echilibrele economice în țară”, a declarat marți seara Traian Băsescu.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Economia României a suferit în ultimul deceniu unele dintre cele

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: