vineri

29 martie, 2024

19 iunie, 2018

Se observă o tendinţă de folosire a directivelor Uniunii Europene pentru interese care nu au nimic în comun cu obiectivele comunitare, a declarat marți Angela Cristea (foto), șeful Reprezentanţei Comisiei Europene în România.

Declarația a fost făcută într-o conferință organizată la sediul Reprezentanței, la mai puțin de o zi de la votarea în Camera Deputaților a modificărilor la Codul de procedură penală.

Pentru a justifica intervențiile legislative operate în favoarea persoanelor corupte, parlamentarii au invocat o directivă europeană. Directiva pentru respectarea prezumției de nevinovăției și a dreptului de participa la proces se aplică deja în România, în pofida declarațiilor politicienilor.


„Observăm şi noi că există uneori tendinţa de a fi folosite directivele Uniunii Europene sau acquis-ul ca scuză pentru urmărirea unor interese care nu au nimic de-a face nici cu spiritul, nici cu litera legislaţiei europene şi vă asigurăm că luăm măsuri când vedem că se întâmplă. Nu vom lăsa acquis-ul comunitar să fie abuzat pentru interese care sunt străine de obiectivele pe care le-am urmărit noi în momentul în care am adoptat acea legislaţie”, a declarat Angela Cristea, citată de Mediafax.

Declaraţia Angelei Cristea a fost făcută în contextul în care preşedintele Expert Forum, Sorin Ioniţă, a criticat modul în care este transpusă şi tradusă în legislaţia română directiva privind combatarea spălării banilor.

„Avem un aparat de produs legislaţie europeană destul de activ şi urmărim punerea în aplicare a acestei legislaţii europene, iar în momentul în care vedem că aceasta nu se întâmplă corect, adică în spiritul şi litera legii, avem mai multe instrumente. Unul pe care probabil îl cunoaşteţi este cel de infringement, de punere în întârziere, spunem noi, a implementării legislaţiei europene şi avem şi dialogurile structurate în cadrul mai multor mecanisme, cel mai cunoscut din România fiind Mecanismul de Cooperare şi Verificare, unde ne facem de obicei cunoscută opinia, în raportul annual pe care îl elaborăm”, a mai spus a Angela Cristea.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: