16 mai, 2025

Relațiile dintre Germania și România nu se mai limitează la cooperarea în domeniul producției industriale, ci se axează tot mai mult pe IT, cercetare-dezvoltare și industria de apărare, a declarat directorul general al Camerei de Comerț și Industrie Româno-Germane (AHK România), Sebastian Metz, în cadrul unei întâlniri cu mediul politic și de afaceri din Bavaria.

O delegație formată din aproximativ 20 de reprezentanți ai mediului politic și de afaceri din Bavaria, condusă de secretarul de stat Tobias Gotthardt din Ministerul bavarez pentru Afaceri Economice, Dezvoltare Regională și Energie, efectuează o vizită în România (București și Iași) și în Republica Moldova (Chișinău), în perioada 14 – 17 mai.

Scopul vizitei este consolidarea contactelor de afaceri și explorarea oportunităților de parteneriate cu entități locale relevante, precum și o mai bună înțelegere a mediului de afaceri din România și Republica Moldova. Domeniile de interes sunt: inteligența artificială, utilajele, digitalizarea, start-up-urile și inovarea.


„Relațiile dintre Bavaria și România nu se mai limitează la cooperarea în domeniul producției industriale, ci se axează tot mai mult pe IT, cercetare-dezvoltare sau energie. Industria de apărare oferă, de asemenea, oportunități bune de colaborare. Ne dorim să vedem cât mai multe parteneriate între companiile bavareze și cele românești, bazate pe încredere și cu o viziune pe termen lung”, a declarat Sebastian Metz, citat în comunicat.

Misiune în România și Moldova formată din reprezentanți ai industriilor tech de vârf

Secretarul de stat Tobias Gotthardt a explicat că schimburile comerciale dintre România și Bavaria din ultimii 20 de ani reprezintă o poveste de succes, iar volumul schimburilor comerciale a crescut de cinci ori, ajungând la opt miliarde de euro.

Oficialul a remarcat interesul mare al companiilor bavareze pentru această misiune în România și Republica Moldova, multe dintre cele care însoțesc delegația activând în domenii precum: industria inteligentă, soluțiile inteligente și tehnologii de mediu.

„Suntem cu toții parte a Uniunii Europene, a acestei idei europene, care ne ajută să avem o piață comună puternică, de pe urma căreia beneficiem cu toții (…) Aceasta este o premieră: pentru prima dată, o delegație economică bavareză se află în Republica Moldova. Este un semnal puternic și totodată o promisiune: ne dorim un schimb economic mai intens, ne dorim să consolidăm rolul Moldovei în Europa. Și venim cu energia necesară pentru a realiza acest obiectiv. Sunt multe lucruri de descoperit și multe oportunități de colaborare. Sunt convins că între Bavaria și Moldova va fi un parteneriat puternic”, a menționat Tobias Gotthardt.

Miniștrii români, despre oportunitățile din energie și industria de armament deschise investitorilor germani

Ministrul român al Energiei, Sebastian Burduja, și-a exprimat disponibilitatea de a sprijini mediul de afaceri și a menționat faptul că sectorul energetic din România a trecut printr-o adevărată „revoluție” în ultimii doi ani.


„Am atras peste 14 miliarde de euro sub formă de granturi din Fondul pentru Modernizare și din Planul Național de Redresare și Reziliență. Este o sumă uriașă care acoperă lucrări de modernizare a rețelei, producția de energie verde, stocarea de energie, producția de hidrogen. Știu că acest subiect (hidrogen) este de interes pentru Bavaria”, a subliniat Burduja.

În același timp, companiile au fost invitate de către Ștefan-Radu Oprea, șeful Cancelariei prim-ministrului, să dezvolte legături de afaceri atât în România, cât și în Bavaria.

„România are potențial în domeniul securității cibernetice și în sectorul IT. În plus, vom oferi un sprijin semnificativ pentru industria de apărare. Și dacă ne propunem să cumpărăm produse europene, de ce să nu alegem unele germane? Antreprenorii români caută parteneri de încredere și doresc să dezvolte proiecte comune, inclusiv în cadrul lanțului de aprovizionare al armatei române”, a declarat Oprea.

Însărcinatul cu afaceri al Ambasadei Republicii Federale Germania în România, Christian Plate, a susținut că legăturile economice solide dintre Germania și România își au rădăcinile în valorile comune pe care le împărtășesc cele două țări. Acesta a adăugat că aceste relații de succes sunt rezultatul integrării europene a României, evidențiind importanța ca țara să continue pe drumul său pro-european.

„În cadrul vizitei, delegația s-a întâlnit cu mai mulți oficiali români, printre care ministrul Economiei, Bogdan-Gruia Ivan, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, și primarul municipiului Iași, Mihai Chirica. De asemenea, au avut loc întâlniri de afaceri cu companii germane și românești din București și Iași. La Chișinău, delegația are programate întâlniri cu ministrul Energiei, Dorin Junghietu, și cu cel al Economiei și Digitalizării, Dorina Nistor. Programul include vizite la Universitatea Tehnică din Chișinău, precum și la sediul mai multor companii locale, inclusiv la o cramă”, se arată în comunicatul citat.


AHK România este reprezentanța oficială a economiei germane, înființată în 2002, și care numără peste 670 de firme-membre. Prin serviciile pe care le oferă și prin evenimentele pe care le organizează, AHK România susține activ companiile germane la intrarea lor pe piața românească și este totodată partener al firmelor românești interesate de piața germană.

De la 1 ianuarie 2020, în cadrul AHK România funcționează Centrul de competență pentru Republica Moldova, cu scopul intensificării relațiilor de afaceri între companii din România, Republica Moldova și Germania.

(Citește și: Apel comun al mediului de afaceri: Cele mai mari 8 organizații de business acuză ”deteriorarea accelerată a climatului de afaceri și erodarea credibilității României”)

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: