fbpx

4 martie, 2025

Comisia Europeană a propus marți un plan în cinci puncte pentru a accelera și susține eforturile pentru apărarea UE. În esență, acest plan propune:

  • Utilizarea finanțării publice în apărare la nivel național
  • Un nou instrument pentru finanțarea proiectelor de aparare
  • Alocarea de fonduri de la bugetul UE
  • Mobilizarea capitalului privat prin accelerarea Uniunii Economiilor și Investițiilor
  • Mobilizarea capitalului privat prin Banca Europeană de Investiții

Aceste propuneri au fost transmise marți inclusiv liderilor statelor membre prin intermediul unor scrisori.

Anunțul Comisiei, care apare cu o zi înaintea Consiliului European convocat de președintele Antonio Costa, ar urma să faciliteze decizia liderilor europeni de a crește efortul de finanțare a apărării comune.

Cheltuielile de Apărare, omise de la calculul deficitului


Prima parte a planului Reînarmarea Europei vizează utilizarea finanțării publice în apărare la nivel național. ”Statele membre sunt gata să investească mai mult în propria lor securitate dacă au spațiu fiscal. Și trebuie să le dăm posibilitatea să facă acest lucru. Acesta este motivul pentru care vom propune în scurt timp activarea clauzei naționale de salvare a Pactului de Stabilitate și Creștere. Acesta va permite statelor membre să-și crească în mod semnificativ cheltuielile de apărare fără a declanșa procedura pentru deficit excesiv. De exemplu: dacă statele membre și-ar crește cheltuielile pentru apărare cu 1,5% din PIB în medie, acest lucru ar putea crea un spațiu fiscal de aproape 650 de miliarde euro pe o perioadă de patru ani”, a anunțat Ursula von der Leyen.

Împrumuturi europene de 150 de miliarde euro pentru investiții în apărare

A doua propunere a Comisiei este de a oferi statelor membre împrumuturi de 150 de miliarde euro pentru investiții în apărare.

”Este vorba, în principiu, de a cheltui mai bine – și de a cheltui împreună. Vorbim despre domenii de capacitate paneuropene. De exemplu: apărare antiaeriană și antirachetă, sisteme de artilerie, drone de rachete și muniție și sisteme antidrone; dar și pentru a răspunde altor nevoi de la mobilitatea cibernetică la cea militară, de exemplu. Acesta va ajuta statele membre să pună în comun cererea și să cumpere împreună. Desigur, cu acest instrument, statele membre își pot intensifica masiv sprijinul pentru Ucraina. Deci, echipament militar imediat pentru Ucraina. Această abordare a achizițiilor comune va reduce, de asemenea, costurile, va reduce fragmentarea, va crește interoperabilitatea și va consolida baza noastră industrială de apărare. Și poate fi în beneficiul Ucrainei, așa cum tocmai am descris. Deci, acesta este momentul Europei și trebuie să fim la înălțimea lui”, a explicat președintele Comisiei.

Banii de Coeziune pot finanța proiecte de apărare

A treia propunere este cea de utilizare a ”puterii bugetului UE”.

Sunt multe ce putem face în acest domeniu pe termen scurt pentru a direcționa mai multe fonduri către investiții legate de apărare. Acesta este motivul pentru care pot să anunț că vom propune posibilități și stimulente suplimentare pentru statele membre, care vor decide, dacă vor să utilizeze programele politicii de coeziune, să mărească cheltuielile pentru apărare.

Capitalul privat, invitat să contribuie la consolidarea apărării


Ultimele două domenii de acțiune vizează ”mobilizarea capitalului privat prin accelerarea Uniunii Economiilor și Investițiilor și prin Banca Europeană de Investiții”.

Propunerile UE de consolidare a industriei europene de apărare și de creștere a capacităților militare ”ar putea mobiliza aproape 800 de miliarde de euro”, a afirmat marți președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Pledoaria Ursulei von der Leyen

Propunerile Comisiei au fost susținute de un îndemn la acțiune făcut de Ursula von der Leyen.

”Trăim o epocă crucială şi totodată periculoasă. Nu este nevoie să vă descriu gravitatea ameninţărilor cu care ne confruntăm şi nici consecinţele devastatoare pe care le vom suporta dacă aceste ameninţări se concretizează.

Problema nu este dacă securitatea Europei este ameninţată în mod real sau dacă Europa trebuie să-şi asume mai multe responsabilităţi ale propriei sale securităţi. În realitate cunoaştem de mult timp răspunsurile la aceste întrebări.


Adevărata întrebare care ni se pune este dacă Europa este pregătită să acţioneze pe atât de decisiv pe cât o cere situaţia şi dacă Europa este pregătită şi capabilă să acţioneze rapid şi cu ambiţia necesară.

Europa este pregătită să-şi asume responsabilităţile. (…). Vom continua, bineînţeles, să cooperăm în strânsă cooperare cu partenerii noştri din NATO”, a afirmat Ursula von der Leyen.

(Citește și: ””Deșteaptă-te, Bruxelles!”. CRONICILE Nr. 75. Sumarul, titlurile, autorii, coperta”)

(Citește și: ”Problema politică a Apărării comune: state membre UE se tem că Bruxelles va controla bugetul și cheltuielile de apărare”)

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: