vineri

29 martie, 2024

8 martie, 2021

Adunare Națională a Poporului (ANP) din China va vota joi, în ultima zi a reuniunii anuale, modificarea sistemului electoral din Hong, un demers ce ar putea elimina total reprezentanții opoziției regimului comunist din legislativul insulei.

Modificările structurale vizate de proiectul ce va fi votat joi la Beijing prevăd creșterea numărului de locuri din parlamentul Hong Kongului până la 90, de la 70, în prezent.

Cele 20 de locuri suplimentare vor fi disponibile deputaților desemnați de comitetul electoral, care va selecționa candidații în funcție de patriotismul și atașamentul lor față de China.


Beijingul a anunțat deja că intenționează să facă în așa fel încât numai „patrioții” să poată conduce metropola financiară cu șapte milioane de locuitori, conform Reuters.

De asemenea, Comitetul electoral de 1.200 de persoane care alege liderul insulei – oraș, și care este format din loialiști ai regimului comunist, va fi extins și va primi noi atribuții.

Proiectul de lege nu a fost prezentat public, dar existența rezoluției a fost confirmată de liderul Hong Kong, Carrie Lam, care a anunțat luni că modificarea legislației electorale va amâna alegerile programate în septembrie.

Parlamentul din insulă numără în prezent 70 de deputați, din care doar jumătate sunt aleși democratic, ceilalți fiind aleși de Comitetul  supus Beijingului un mecanism ce a permis Beijingului să-și asigure de majorități favorabile după retrocedarea Hong Kongului către China în 1997.


Reforma va da puterea unui drept de veto privind candidații care ar fi în opinia sa insuficient de loiali și va duce la dispariția principiului o țară două sisteme, principiu asumat de China până în 2047.

Alegerea consilierilor de district, la sfârșitul lui 2019, a fost câstigată larg de opoziție și autoritățile chineze se tem că în lipsa reformei parlamentul din Hong Kong ar deveni majoritar pro-democratic.

Reacții internaționale

Mai multe state occidentale au reacționat deja la aflare intenției Beijingului, pe care-l acuză de încălcarea termenilor retrocedării din 1997, ce ar trebui să garanteze o funcționare democratică a Hong Kong-ului până în 2047.

„UE invită autoritățile de la Beijing să examineze atent consecințele politice și economice ale oricărei decizii de reformă a sistemului electoral din Hong Kong care ar încălca libertățile fundamentale, pluralismul politic și principiile democratice” în aceasta privință, a avertizat vineri purtătorul de cuvânt al șefului diplomației europene, Josep Borrell.

„UE este gata să ia măsuri suplimentare ca răspuns la orice nouă deteriorare gravă a libertăților politice și drepturilor omului în Hong Kong, care ar contraveni obligațiilor naționale și internaționale ale Chinei”, a continuat el.

„Statele Unite condamnă atacurile persistente ale Republicii Populare a Chinei contra instituțiilor democratice din Hong Kong”, a declarat și purtătorul de cuvânt al diplomației americane, Ned Price, într-o discuție cu presa.

„Este un atac direct contra autonomiei Hong Kong-ului, a libertăților și proceselor democratice din Hong Kong”, a adăugat el. Această reformă „ar limita participarea, ar reduce reprezentarea democratică și ar sufoca dezbaterea, pentru a merge împotriva voinței clare a poporului din Hong Kong”, a mai spus Ned Price.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: