vineri

12 iulie, 2024

27 septembrie, 2021

Majoritatea locuitorilor din Berlin sunt de acord ca primăria să exproprieze companii imobiliare mari precum Vonovia sau Deutsche Wohnen pentru a reduce prețul chiriilor din capitala germană, reiese din rezultatele unui referendumul pe această de temă, care a avut loc duminică împreună cu alegerile locale, transmite Reuters.

Circa 56% dintre votanți s-au arătat în favoarea acestei măsuri. Primăria nu este obligată să o implementeze. Drepturile chiriașilor și accesul la locuințe cu chirii echitabile au reprezentat teme importante în campania pentru Primăria Berlinului.

Vonovia, cea mai mare companie germană de închirieri rezidențiale, a declarat că a atins pragul de 50% necesar pentru a cumpăra rivalul mai mic Deutsche Wohnen. Tranzacția ar crea un behemoth de locuințe cu aproximativ 550.000 de apartamente în valoare de peste 80 de miliarde de euro.


Susținătorii campaniei de expropiere doresc ca autoritățile publice să preia controlul a cel puțin 250 de mii de proprietăți.

Comentând rezultatul referendumului, CEO-ul Vonovia, Rolf Buch, a declarat într-un comunicat de presă că ”exproprierile nu rezolvă provocările multiple de pe piața imobiliară din Berlin.”

La începutul acestei luni, Vonovia și Deutsche Wohnen au anunțat un plan de a vinde aproape 15.000 de apartamente Municipalității Berlinului cu suma de 2,5 miliarde de euro, ca parte a unei încercări de a câștiga sprijin politic pentru fuziunea lor. Și în România tranzacțiile imobiliare au depășit an de an valorile înregistrate înainte de recesiune, potrivit portalului.

Social-democrații (SPD) și-au păstrat controlul asupra Berlinului la alegerile de duminică, conform rezultatelor provizorii de luni. Candidata lor, Franziska Giffey, va deveni prima femeie primar a orașului.


Giffey și-a reconfirmat poziția, de respingere a exproprierilor, însă a precizat că rezultatele referendumului trebuie respectate.

”Sunt încă de părere că exproprierile nu ajută la crearea nici măcar a unui apartament nou sau la rezolvarea marii probleme a locuințelor la prețuri accesibile”, a declarat ea luni.

În aprilie, Curtea Constituțională din Germania a anulat o tentativă controversată de plafonare a chiriilor din Berlin.

Plafonarea chiriilor a fost introdusă în februarie 2020 și a înghețat chiriile în cazul a 90% din apartamente, timp de cinci ani.

Articole recomandate:

Etichete: , , ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: