joi

7 decembrie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

1 august, 2019

Guvernul urmează să publice proiectul de rectificare bugetară care va fi aprobat în şedinţa executivului din 5 august. Rectificarea, anunță Digi 24, este negativă.

În condițiile în care datele financiare oficiale la 6 luni arată un deficit bugetar de 20 de miliarde de lei, adică 1,94% din PIB, pentru păstrarea țintei asumate de deficit (2,76% din PIB la final de an) mai multe ministere-cheie, printre care Transporturi, Educaţie şi Sănătate, pierd bani.

(Citiți și: Socoteala pe S1 – Minusul de 20 de miliarde de lei la jumătatea anului lasă un spaţiu de doar 8,5 miliarde lei pentru încadrarea în deficitul bugetar final)

În schimb, serviciile de informaţii, cu excepţia STS, vor primi bani în plus la rectificarea bugetară.


„Dacă va rămâne aşa, nu se va bucura de susţinerea noastră.”, a declarat vicepreşedintele ALDE Varujan Vosganian pentru Digi24.ro, după ce ALDE a participat – prin C.P. Tăriceanu și Daniel Chițoiu – la elaborarea Bugetului pe 2019 și l-a votat fără obiecții.

Ce ministere pierd la rectificare

Ministerul Transporturilor pierde cei mai mulţi bani la rectificarea bugetară, aproape 3 miliarde de lei, adică mai bine de 20% din buget.

Motivul acestei tăieri ţine de neîndeplinirea planurilor de investiţii. Mai exact, în primele 6 luni ministerul Transporturilor a cheltuit doar 30% din buget.

Ministerul Educaţie pierde la rectificare 2 miliarde de lei, pentru că nu a fost finanţat un program din fonduri europene în acest an, cel privind tablele interactive.


Şi de la ministerul Sănătăţii sunt tăiaţi 400 de milioane de lei.

De la STS vor fi luaţi 70 de milioane de lei.

Cine primeşte bani în plus

  • Administraţia Prezidenţială primeşte 9,5 milioane de lei
  • SRI obţine la rectificarea bugetară 390 de milioane
  • SIE primeşte 46 de milioane de lei
  • SPP va avea cu 42 de milioane de lei mai mult

Ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici, anunțase imițial că rectificarea bugetară va fi aprobată în luna iulie.

(Citiți și: Rectificarea bugetară se amână, PSD pregătește ”adaptarea” programului de guvernare)

Amânarea rectificării are în principal 2 cauze:

  • Finanțele au fost obligate să lucreze, în paralel cu rectificarea, mai multe proiecte de ordonanță- unele care vor aduce bani la buget, precum acciza pe băuturi răcoritoare, altele care inițiază o restructurare a administrației centrale, tăierea unor sporuri și impozitarea pensiilor.

(Citiți și: Guvernul încearcă să salveze deficitul bugetar)

  • După ce PSD a anunțat candidatura la prezidențiale a Vioricăi Dăncilă, ALDE, care a sperat că va fi un candidat unic al coaliției de guvernare, în persoana lui Călin Popescu Tăriceanu, a început să dea semnale că nu va susține proiectul de rectificare bugetară. Declarația lui Varujan Vosganian arată că PSD și ALDE nu au ajuns la o înțelegere reciproc avantajoasă.

„Îmi pare rău că după anunţarea candidaturilor la alegeri, relaţia în coaliţie debutează aşa. Am avut luni o întâlnire cu colegii din PSD, unde ne-am exprimat obiecţiile. Trebuia să ne întâlnim, din nou, miercuri, după şedinţa de Guvern. Noi am aşteptat, dar nu am mai fost chemaţi la discuţii. Până în clipa de faţă, rectificarea este un proiect PSD.”, a mai declarat Varujan Vosganian pentru Digi24.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

A apărut nr. 80 (al 21-lea, socotindu-se în sens invers)

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: