3 aprilie, 2025

Piețele financiare au reacționat puternic negativ, joi, la tarifele vamale anunțate de președintele american Donald Trump. Piețele bursiere din întreaga lume au scăzut abrupt, cu procente cuprinse între 2% și 3%, în timp ce cuprul și țițeiul, proxy-uri pentru riscul de recesiune la nivel global, au înregistrat de asemenea scăderi de 2,2%, respectiv 3%.

Indicele Nikkei 225 al pieței bursiere de la Tokyo a scăzut joi cu 2,8% în ședința de tranzacționare din Asia, în timp ce la deschiderea din Europa, indicele DAX al bursei germane scădea la 90 de minute de la debutul tranzacționării cu doar 1,3%, recuperând o bună parte din declinul accentuat de la deschidere, care tindea spre 3%.

În același timp, cotațiile futures ale indicilor americani indicau un declin de peste 2% pentru indicele dow jones Industrial Average (US30), în timp ce indicele de referință S&P 500 (US500) urma să deschidă tot în teritoriul negativ, cu un minus la ora redactării de circa 3%.


Dolarul american (DXY Index) și rata de dobândă pe 10 ani din SUA (10Y) înregistrau scăderi semnificative: -1,4% pentru dolar – cu plus de 1,2% pentru euro – respectiv -12 puncte de bază pentru dobânda suverană pe 10 ani, la 4,08%. Scăderea dolarului și a dobânzilor din SUA reprezintă un alt indiciu al includerii în prețuri al riscului de recesiune la nivelul SUA.

Fed, banca centrală americană, așteptată să intervină verbal în următoarele zile și cu scăderi de dobânzi în următoarele săptămâni

În mod surprinzător, criptomoneda Bitcoin și sectorul criptomonedelor la nivel general înregistrau un declin mai moderat, cel mai probabil grație faptului că este așteptat un răspuns de politică monetară din partea băncii centrale americane în următoarele săptămâni – evoluția Bitcoin și a criptomonedelor depinde de lichiditatea din sistemul financiar global, respectiv dacă aceasta este în expansiune sau în contracție.

La București, indicele de referință al BET scădea la 90 de minute de la deschiderea tranzacționării cu 0,7%.

Tarifele anunțate miercuri seară de președintele american Donald Trump duc rata medie tarifară la 25% conform unei modelări a UniCredit, de la un nivel de puțin peste 2% în 2024. Acesta este cel mai ridicat nivel din debutul anilor 1900, potrivit UniCredit.

O taxă vamală minimă de 10% ar urma să intre în vigoare din 5 aprilie, iar tarifele reciproce din 9 aprilie


Donald Trump, președintele Statelor Unite ale Americii, a semnat miercuri seară un ordin executiv prin care se impun tarife vamale semnificative asupra totalității importurilor în SUA.
Majoritatea țărilor au primit tarife diferențiate, în timp ce un un tarif minim de 10% este aplicat asupra țărilor cu care SUA au relații mai apropiate, printre care Marea Britanie și Singapore. Importurile din statele membre ale UE vor fi taxate cu 20% la intrarea în SUA, pe lângă tarifele sectoriale de 25% pe automobile, piese auto și metale – tarife diferențiate pe care le prezentăm mai jos.

„Nu a existat niciodată așa ceva în termeni de magnitudine. (…) Pentru cine se plânge, răspunsul meu e simplu: dacă vrei ca rata ta tarifară să fie zero, atunci construiește produsul tău aici. (…)
Către toți președinții și premierii străini, cât și către regii, reginele, ambasadorii și toți cei care vor suna să ceară scutiri și excepții de la aceste tarife, spun să încetați cu tarifele, să reduceți barierele, nu vă manipulați valutele și începeți să cumpărați zeci și zeci de miliarde în bunuri americane. (…) Nouă tarifele ne oferă protecție în fața celor care vor să ne facă rău economic”
, a afirmat președintele Trump.

(Citiți și: ”Cristian Grosu / Pericolele reale care pasc România în procesul nașterii noii ordini globale. Între Rusia, SUA și Europa. Europa!”)

(Citește și: ”Atlanta Fed: Economia SUA s-a contractat în T1. Care par să fie planurile economice ale administrației Trump”)

(Citește și: ”Taxă pe economia mondială: ”Aceasta este declarația noastră de independență economică. Vom produce tot ce avem nevoie în America”. Rata tarifară medie urcă la cel mai mare nivel din ultima sută de ani”)

(Citește și: ”Fostul negociator șef al lui Trump pe comerț: Explicațiile SUA pentru războaiele comerciale și obiectivele urmărite de actuala administrație”)

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: