vineri

29 martie, 2024

3 decembrie, 2019

Statele Unite au anunțat tarife vamale în valoare de circa 2,4 miliarde de dolari asupra unor produse franceze, drept răspuns la introducerea taxei digitale din Franța asupra veniturilor realizate de companii precum Google, Apple, Facebook sau Amazon, potrivit Bloomberg.

Șampania, brânza, gențile și produsele cosmetice se află pe lista potențialelor ținte. Taxele ar urma să intre în vigoare la începutul anului viitor, după o perioadă de ”consultare publică” în care părțile implicate au oportunitatea de a-și spune punctul de vedere.

Franța și Uniunea Europeană sunt pregătite să răspundă acestor noi tarife anunțate de SUA, a declarat marți ministrul francez de finanțe, Bruno le Maire.


Anunțând decizia, biroul reprezentantului comerțului din Statele Unite (USTR) a precizat că impozitul pe serviciile digitale din Franța ”discriminează companiile americane”. Biroul condus de Robert Lighthizer a anunțat că va analiza oportunitatea deschiderii unor investigații asupra unor taxe similare impuse de Austria, Italia și Turcia.

Decizia a fost anunțată la doar câteva ore după ce președintele Donald Trump a anunțat noi tarife vamale asupra produselor de oțel și aluminiu din Argentina și Brazilia.

”Decizia USTR de astăzi trimite un semnal clar că Statele Unite vor lua măsuri împotriva regimurilor fiscale digitale care discriminează sau impun sarcini necuvenite asupra companiilor americane”, a spus Lighthizer. ”USTR este concentrat pe combaterea protecționismului în creștere a statelor membre UE care vizează, nedrept, companiile americane”, a adăugat el.

Raportul prezentat luni de USTR este rezultatul unei investigații de patru luni, cunoscută drept ”Secțiunea 301”, asupra sistemului fiscal din Franța. O investigație similară a fost folosită anul trecut pentru sondarea legilor chineze cu privire la drepturile de proprietate intelectuală, care a rezultat în impunerea unor tarife de 360 de miliarde de dolari asupra bunurilor chineze.


În august, președintele Donald Trump și omologul său francez Emmanuel Macron au agreat un ”armistițiu” de trei luni pentru găsirea unui compromis. Termenul limită a expirat săptămâna trecută, fără ca o soluție să fie găsită.

Macron susține că o taxă asupra companiilor tehnologice este necesară, deoarece structura economiei globale s-a schimbat fundamental, fiind orientată acum pe date, ceea ce face ca sistemele actuale de impozitare să fie învechite.

Președintele francez a precizat că statul va renunța la această taxă în situația în care se ajunge la un compromis global în ceea ce privește impozitarea acestor companii. OECD lucrează la o asemenea inițiativă.

Impozitul impus de Franța afectează companii cu vânzări globale de cel puțin 750 de milioane de euro și vânzări digitale de 25 de milioane de euro în Franța. Dintre cele 30 de companii afectate, majoritatea sunt americane, dar pe listă se regăsesc și companii chineze, germane, britanice sau franceze.

Guvernul francez susține că introducerea taxei este imperios necesară având în vedere că firmele din domeniul tehnologic au o rată medie de impozitare de 9,5% în UE, față de 23,2%, media companiilor din alte industrii.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: