fbpx

Chestiunea

Productivitatea muncii în industrie, mai mică cu 4,2% în 2020. Creștere record pe final de an, dar efectivul de salariați a scăzut cu aproape 60 de mii

În 2020, productivitatea muncii în industrie a scăzut cu 4,2% față de anul anterior, potrivit datelor publicate de INS. Valoarea anunțată initial pentru luna noiembrie… Mai mult

01.03.2021

Analiză

Nu doar datoria e problema, ci și prețul ei: 3 miliarde de euro dați pe dobânzi în anul 2020 și aproape 30 de miliarde de euro în ultimii 15 ani. Observații

România a cheltuit pentru dobânzile la datoria publică 3 miliarde de euro anul trecut și aproape 30 miliarde euro pe parcursul ultimilor 15 ani, potrivit… Mai mult

28.02.2021

Interviu

Inteligența artificială față cu democrația – sau despre Iluminismul 2.0 și reinventarea societății occidentale. Interviu cu Braden Allenby, profesor de inginerie și etică la Arizona State University

Textul de mai jos e o sumă de fragmente din interviul cu  Braden Allenby – profesor de inginerie și etica tehnologiei la Arizona State University –… Mai mult

28.02.2021

Analiză

Deficitul excesiv – istoria, riscurile și soluțiile

România se află sub procedurile de deviație semnificativă de la obiectivul de deficit structural din primăvara anului 2017. Atât în iunie 2017 cât și în… Mai mult

24.02.2021

Războiul politic al vaccinului: SUA – aprovizionate cu prioritate, AstraZeneca evită întâlnirea cu oficiali europeni

de Iulian Soare , 27.1.2021

UPDATE: Stella Kyriakides, comisarul european pentru Sănătate, a făcut miercuri un apel către compania AstraZeneca să-și respecte „obligațiile contractuale și morale”.

❝ Respingem logica primului venit, primul servit. Asta poate funcționa la măcelarii din cartier, dar nu în contracte. Și nu în acordurile noastre de achiziție în avans.
Nu există nicio clauză prioritară în Acordul de achiziție în avans.
Și nu există, de asemenea, nicio ierarhie a celor patru fabrici de producție denumite în Acordul de achiziție în avans. Două sunt situate în UE și două sunt situate în Marea Britanie❞, a spus Stella Kyriakides.

****

Știrea inițială:

Planeta a depășit plafonul de 100 de milioane de infectări cu Covid-19, dintre care aproape 2,170 de milioane s-au soldat cu decese. În acest context, unele state încearcă să-și asigure cu prioritate dozele necesare de vaccin, ceea ce a generat acuzații din partea Comisiei Europene la adresa marilor producători.

Bruxelles-ul cere companiei AstraZeneca (producătoarea vaccinului anti-Covid dezvoltat de Universitatea Oxford) să publice contractul semnat cu UE și a solicitat o întâlnire cu reprezentanți ai acestui gigant pharma pentru a afla motivul reducerii numărului de doze prevăzut pentru primul trimestru.

Compania anglo-suedeză a informat vineri Uniunea Europeană că va reduce cu 60%, până la 31 de milioane de doze, livrările de vaccin anti-covid din primul trimestru al anului, din cauza unor probleme de producție.

Reprezentanții AstraZeneca au anunțat miercuri, în jurul prânzului că se vor prezenta totuși la întâlnirea cu oficiali UE programată miercuri, deși cu câteva ore înainte câteva surse oficiale, inclusiv ministrul austriac al Sănătății, declaraseră pentru Reuters că au refuzat discuția.

Directorul executiv al companiei, Pascal Soriot, a declarat marți că acest contract cu UE are la bază o clauză în care compania se angajează să facă tot ce îi stă în putință, fără a promite calendare precise de livrare.

„Cu siguranță (AstraZeneca – n.red.) nu ia vaccinuri de la europeni pentru a le vinde în altă parte pentru profit”, a declarat marți CEO-ul său Pascal Soriot. Au existat unele probleme de pornire în lanțul de aprovizionare din Marea Britanie, dar “contractul britanic a fost semnat cu trei luni înainte de contractul UE. Deci, cu Regatul Unit am avut trei luni suplimentare pentru a rezolva problemele întâmpinate”, a mai spus Pascal Soriot.

Bruxelles a ridicat luni tonul împotriva companiei AstraZeneca, considerând ”inacceptabile” întârzierile în livrarea vaccinului Covid-19 și solicită acum „transparență” la exportul în afara UE a dozelor produse aici.

Vaccinul Oxford/AstraZeneca nu a fost încă autorizat de UE. Agenția Europeană a Medicamentelor va discuta vineri cererea companiei.

Pfizer livrează mai repede vaccinurile pentru SUA

Pfizer va putea furniza SUA cele 200 de milioane de doze contractate anul trecut de administrația Donald Trump cu două luni mai devreme decât se aștepta anterior, a declarat marți Albert Bourla, CEO-ul Pfizer, la un forum organizat de Bloomberg.

Între timp, Europa se confruntă cu o reducere a livrărilor, care a dus la tensiuni între Pfizer/BioNTech și țările membre.

Concret, se vor livra 120 de milioane de doze BioNTech/Pfizer în primul trimestru, cu 20 de milioane mai mult decât era de așteptat și cu două luni mai repede.

Contractul prevedea livrarea unei cantități de 70 de milioane de doze până în luna iunie, și alte 30 de milioane până la finalul lunii iulie.

Decizia luată de Pfizer și BioNTech de a reduce numărul de flacoane de vaccin pentru țările europene i-a obligat pe oficialii din domeniul sănătății să încetinească planurile de vaccinare.

„Intenţionăm să facem companiile farmaceutice să-şi respecte contractele pe care le-au semnat, folosind mijloace legale aflate la dispoziţia noastră”, a declarat președintele Consiliului European, Charles Michel.

Italia a anunțat deja că vrea să dea în judecată Pfizer din cauza întârzierilor în livrările de doze din vaccinul său anti-COVID.

Sanofi va produce serul Pfizer, dar continuă cercetările pentru propriul vaccin

Laboratorul francez Sanofi va produce vaccinul împotriva Covid-19 al concurenţilor săi BioNTech/Pfizer, începând din semestrul al doilea al anului.

Este o premieră în sectorul farmaceutic, a declarat preşedintele Sanofi France, Olivier Bogillot, miercuri, la postul de radio RTL.

Producţia pentru un concurent “este o premieră”, dar “miza nu este câtuşi de puţin economică, ci (este) capacitatea de a le distribui cât mai rapid posibil”, a mai spus Olivier Bogillot.

Sanofi va prelua ultimele etape de fabricaţie pentru a furniza în UE peste 125 milioane de doze de vaccin COVID-19, se precizează într-un comunicat citat de AFP și preluat de Agerpres.

De asemenea, Sanofi a anunţat miercuri dimineaţă, într-un comunicat, că va da acces celor de la Pfizer şi BioNTech la liniile sale de producţie începând din vară.

Decizia vine în contextul dificultăţilor pe care le întâmpină producătorii vaccinurilor autorizate împotriva COVID-19 în fabricaţia pe scară largă.

Bogillot a apărat alegerile strategice ale companiei, puternic criticată pentru întârzierea principalului său vaccin candidat.

“Moderna şi BioNTech au făcut această alegere (a tehnologiei inovatoare a ARN mesager, n.red.) şi pentru că era singura tehnologie pe care o aveau. Noi aveam mai multe opţiuni. Am ales o opţiune pe care o stăpâneam”, a explicat el, cu referire la vaccinul ce utilizează proteina recombinată dezvoltat de Sanofi în colaborare cu britanicii de la GSK.

Însă acest vaccin, care fusese anunţat iniţial pentru vara lui 2021, nu va putea fi gata la timp după studii clinice dezamăgitoare. Vaccinul “va ajunge până la sfârşitul anului. Ne aşteptăm să avem o foarte bună eficacitate”, a afirmat Bogillot. “Vom explora de asemenea eficacitatea acestui vaccin pe variantele” coronavirusului, a mai precizat el.

OMS acuză statele bogate de vaccino-naționalism

Potrivit datelor din luna noiembrie, mai mult de 50% din producţia de vaccinuri a fost comandată de state care împreună totalizează doar 13% din populaţia lumii.

Conform datelor actualizate ale Bloomberg, până miercuri au fost administrate aproape 71,3 milioane de doze de vaccinuri în numai 57 de ţări.

Cea mai mare parte a Asiei, în aproape toată Africa şi cu excepţia Braziliei, Chile-ului şi Argentinei, nici în America de Sud nu a fost nimeni vaccinat, dar nici în Australia – ţară mai bogată – nu a ajuns încă niciunul dintre vaccinuri.

România se află în clasamentul mondial al dozelor administrate pe locul 17:

Diferenţa dintre ţările dezvoltate şi cele în curs de dezvoltare poate să devină şi mai mare, dar scopul ar fi ca infecţiile să se poate eradica simultan în toate ţările, pentru că în caz contrar focarele rămase active pot declanşa noi şi noi valuri.

OMS a tras un semnal de alarmă în acest caz. „Vaccino-naţionalismul va împinge lumea către un eşec catastrofal” – a declarat directorul general al organizaţiei Tedros Adhanom Gebreyesus.

Chiar şi în cazul în care într-o ţară numărul infecţiilor pot fi reduse la minim, în celelalte ţări restricţiile încă trebuie menţinute şi din această cauză pierderile economice vor rămâne importante, iar efectele se vor răsfrânge asupra tuturor, a mai spus directorul general al OMS. „Cu alte cuvinte, dincolo de considerente umanitare, solidaritatea ar avea efecte pozitive şi din punct de vedere economic”.

În timp ce statele bogate se luptă pentru a obține cât mai multe doze de vaccin, în țările sărace produsul nu a ajuns deloc, sau doar în cantităţi simbolice. Ucraina, de exemplu, va obţine „în viitorul apropiat” un milion de doze de vaccin împotriva COVID-19 pentru a lansa prima campanie de vaccinare.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 27.1.2021

Lăsați un comentariu


Europa

China vizează o creştere de 6% din PIB în 2021

Vladimir Ionescu

China şi-a stabilit un obiectiv de creştere de cel puţin 6% în acest an, a anunţat vineri prim-ministrul Li Keqiang, în pofida incertitudinilor create de… Mai mult

Stiri

Ritmul plății granturilor pentru IMM a scăzut semnificativ, oficial din cauza întârzierii aprobării bugetului

Alexandra Pele

În ultima săptămână, Ministerul Economiei a plătit 48 de microgranturi de 2.000 de euro și 38 de granturi pentru capital de lucru de până la… Mai mult

Stiri

”Concesionari indezirabili” pentru petrolul românesc: OUG de protecție a resurselor strategice intră în dezbaterea Camerei Deputaților

Adrian N Ionescu

Comisiile reunite de Industrie și Mediu ale Camerei Deputaților au avizat favorabil, fără modificări, varianta Guvernului a OUG 27 / 2020 care modifică Legea petrolului… Mai mult

Europa

Reformă electorală tip Beijing – Patriotism și devotament față de China, condiții eliminatorii pentru candidații la parlamentul din Hong Kong

Iulian Soare

Adunare Națională a Poporului (ANP) din China va vota joi, în ultima zi a reuniunii anuale, modificarea sistemului electoral din Hong, un demers ce ar… Mai mult

Europa

16 state membre UE, inclusiv România, nu și-au suplimentat comenzile de vaccin Moderna

Iulian Soare

Mai mult de jumătate dintre țările UE au decis să nu suplimenteze achizițiile de vaccin anti-coronavirus produs de Moderna, conform unui program de livrare dat… Mai mult

Europa

BCE va trebui să răspundă la creșterea presiunii asupra costurilor de finanțare a statelor din zona euro

Alexandra Pele

Oficialii Băncii Centrale Europene (BCE) vor fi nevoiți să adreseze, în ședința de joi, evoluția randamentelor obligațiunilor din zona euro, notează Financial Times. Costurile de… Mai mult

Europa

Manager de investiții: Bitcoin este ”o formă extremă de anarhism”. Criptomoneda a sărit din nou peste 50.000 de dolari

Adrian N Ionescu

Bitcoin a revenit, duminică, peste pragul de 50.000 de dolari și creșterea a fost întâmpinată de critici tocmai din partea unui fond de investiții despre… Mai mult