Administrația președintelui american Donald Trump ar urma să aplice, din 17 aprilie, o majorare semnificativă a taxelor portuare percepute navelor de transport comercial construite în China sau oricărei nave de transport care face parte dintr-o flotă de nave cu orice urmă de origine chineză, potrivit Reuters.
Mișcarea, în funcție de nivelul taxării, riscă să tensioneze și mai tare relațiile comerciale internaționale și lanțurile de aprovizionare globale.
Planul administrației ar fi suferit totuși ceva modificări față de propunerea inițială din februarie, după ce operatorii de transport maritim și grupurile comerciale din SUA au avertizat că taxele ar fi „devastatoare”, din moment ce ar duce la creșterea prețurilor pentru consumatorii americani, ar afecta exporturile agricole americane și ar pune în pericol locurile de muncă ale angajaților din porturi din porturile mai mici din SUA.
Specialiștii avertizează că porturile mici vor pierde din afaceri, în timp ce cele mai mari vor ajunge congestionate
Planul inițial – gândit, pe de o parte, să penalizeze industria navală chineză și operatorii care utilizează nave de transport comercial construite în China, iar, pe de altă parte, să revitalizeze producția industriei navale a SUA – prevedea impunerea unor noi taxe cuprinse între 0,5 și 1,5 milioane de dolari pentru fiecare apel sau escală la un port din SUA a unei nave fie construite în China, fie care face parte dintr-o flotă cu orice urmă de origine chineză – în condițiile în care o rută tipică din Asia implică în mod normal patru escale în SUA.
În forma sa originală, planul a atras critici și pentru faptul că riscă să facă neviabile economic porturile ceva mai mici din SUA (Seattle, Oakland, Boston, Mobile, Baltimore, New Orleans, etc.) și ar putea duce la o congestionare a porturilor mari din Los Angeles, Long Beach, Houston sau New York, cum s-a întâmplat în perioada Covid-19.
„Cea mai nebunească parte a propunerii inițiale era cerința ca, în termen de 7 ani, 15% din exporturile SUA să fie făcute pe nave construite în America și operate de marinari americani”, arată Ryan Petersen, fondatorul și directorul general al Flexport, o companie de transport maritim american, într-o postare pe platforma X.
Acesta punctează că există în prezent doar 23 de astfel de nave în lume, dar ele sunt nave comerciale de dimensiune mică, care nici nu servisează porturi internaționale, ci doar porturi domestice.
Revizuirile administrației urmăresc să reducă impactul asupra exporturilor americane
Noul plan prevede ca taxele să fie calculate în principal în funcție de capacitatea navelor, ceea ce ar duce la costuri mai mici pentru vasele de dimensiuni reduse care ajung în porturi precum Los Angeles, New York, Savannah (Georgia) și Oakland (California), arată surse din Casa Albă consultate de Wall Street Journal (WSJ).
Biroul Reprezentantului Comercial al SUA (USTR), care este însărcinat cu elaborarea propunerii finale, are în vedere, de asemenea, scutiri parțiale pentru navele care transportă cherestea americană sau mărfuri agricole precum soia. Reuters scrie de asemenea că în considerare sunt și amânarea implementării pentru o perioadă de timp sau implementarea unei structuri speciale care să reducă impactul general asupra exporturilor SUA.
Jamieson Greer, șeful USTR, a declarat marțea trecută că, după feed-back-ul primit în ultimele două luni, „vor fi luate analizate care dintre măsurile din propunerea inițială sunt cele mai potrivite”.
Doi mari operatori europeni de transport containerizat au confirmat pentru WSJ că au pus pe pauză comenzi pentru cel puțin 30 de nave comerciale noi, nave care urmau să fie construite în China. Potrivit WSJ, în funcție de noile taxe portuare, care sunt așteptate să fie anunțate săptămâna aceasta, comenzile ar putea să fie trimise către șantiere navale din Coreea de Sud sau Japonia.
Un singur șantier naval din China a produs mai multe nave comerciale anul trecut decât a produs SUA în ultimii 80 de ani

Totodată, un ordin executiv semnat joia trecută (10 aprilie) de președintele Donald Trump solicită USTR să propună o serie de tarife pe macaralele portuare de tip ship-to-shore care sunt produse sau asamblate în China sau care sunt construite utilizând componente de origine chineză. Mai mult, ordinul vorbește despre luarea în considerare la impunerea de tarife și dacă producătorul, indiferent de locul rezidenței fiscale, este deținut, controlat indirect sau influențat de către entități chineze sau cetățeni chinezi.
Alte echipamente de manipulare a încărcăturii containerelor sau încărcăturii navelor comerciale ar putea fi luate în considerare, conform ordinului executiv consultat de Reuters, în care se precizează că SUA au construit mai puțin de 1% din navele comerciale aflate în flote, la momentul actual, la nivel global.
În cadrul evenimentului de semnare a ordinului, Donald Trump a declarat că SUA vor investi „mulți bani în industria navală”.
„Suntem mult, mult în spate. Obișnuiam să construim o navă în fiecare zi, iar acum nu facem una într-un an, deși avem capacitatea”, a afirmat președintele american.
Comparativ cu SUA, ordinul semnat de Donald Trump arată că China a ajuns acum să producă circa jumătate din noile nave comerciale care intră în flote globale, o creștere majoră de la doar 5% în 1999.
(Citește și: ”Lovitură de teatru: Donald Trump suspendă pentru 3 luni tarifele cu statele lumii, cu excepția Chinei, pentru care le crește la 125% – Explozie pe Wall Street”)
(Citește și: ”UPDATE: Panica se întoarce pe Wall Street, după o mișcare eșuată de revenire a burselor / Trump curtează investitorii cu cântecul de sirenă al negocierilor comerciale – BVB trece pe creștere și recuperează o bună parte din declin”)
***