fbpx

26 martie, 2025

Rusia și China – individual și colectiv – amenință interesele Statelor Unite în lume, prin atacarea sau amenințarea altor țări din regiunile lor, se arată în raportul anual al comunității americane de informații. Alături de cele două țări mai sunt menționate Iranul și Coreea de Nord.

Kremlinul consideră războiul din Ucraina drept un conflict prin intermediari cu Occidentul și, indiferent cum și când se va încheia acesta, actualele tendințe geopolitice, economice, militare și de politică internă ale Rusiei subliniază reziliența ei și amenințarea potențială permanentă la adresa puterii, prezenței și intereselor globale ale SUA, atrag atenția serviciile de informații americane.

Deși a plătit costuri militare și economice enorme în războiul cu Ucraina, Rusia s-a dovedit adaptabilă și rezistentă, în parte datorită sprijinului extins al Chinei, Iranului și Coreei de Nord.


Președintele rus, Vladimir Putin, pare hotărât și pregătit să plătească un preț foarte mare pentru a se impune în ceea ce el consideră a fi un moment decisiv în competiția strategică a Rusiei cu Statele Unite, în istoria lumii și în moștenirea sa personală, se mai arată în raportul citat.

Pilonii strategici ai puterii militare ruse, neafectați de pierderile din Ucraina

Majoritatea rușilor continuă să accepte pasiv războiul, iar apariția unei alternative la Putin este probabil mai puțin probabilă acum decât în orice alt moment al mandatului său de un sfert de secol.

Rusia a demonstrat că poate face față provocărilor economice substanțiale care rezultă din pierderile continue generate de război, din impunerea costurilor occidentale și din inflația și ratele ridicate ale dobânzilor, cel puțin pe termen scurt, prin utilizarea unor soluții financiare și de substituire a importurilor, prin menținerea unui nivel scăzut al datoriei și prin continuarea investițiilor în baza industrială de apărare. Economia Rusiei rămâne a patra ca mărime din lume (pe baza PIB-ului la paritatea puterii de cumpărare).

Pierderile considerabile suferite de forțele terestre ale Rusiei în timpul războiului nu au subminat prea mult pilonii strategici ai puterii sale militare, printre care se numără descurajarea nucleară diversă și robustă și capacitățile asimetrice, în special în războiul contraspațial și submarin.

Forțele aeriene și navale ale Rusiei rămân intacte, primele fiind mai moderne și mai capabile decât la începutul invaziei. Rusia dezvoltă un arsenal din ce în ce mai mare de capacități convenționale, cum ar fi armele de atac în teatru, pentru a viza teritoriul național și forțele și mijloacele desfășurate în străinătate – și pentru a-i pune în pericol pe aliații SUA – în timpul crizelor și pe timp de război.


Pe de altă parte, programele avansate de arme de distrugere în masă și programele spațiale ale Rusiei amenință SUA, forțele americane și principalele avantaje în materie de luptă.

Războiul din Ucraina a oferit Moscovei o sumedenie de lecții privind lupta împotriva armelor și serviciilor secrete occidentale într-un război la scară largă. Probabil că această experiență va pune la încercare viitoarele planuri de apărare ale SUA, inclusiv împotriva altor adversari cu care Moscova împărtășește aceste lecții învățate, se mai spune în raportul agențiilor de informații americane.

Ce planuri are Xi Jinping

China rămâne principala amenințare militară și cibernetică la adresa Statelor Unite. Are capacitatea de a lovi SUA cu arme convenționale, de a compromite infrastructura americană prin atacuri cibernetice și de a viza activele sale din spațiu, precum și de a încerca să înlocuiască SUA ca principală putere în materie de inteligență artificială până în 2030, se arată în evaluarea anuală a amenințărilor realizată de comunitatea americană de informații.

Sub conducerea președintele Xi Jinping, Republica Populară Chineză va încerca să își sporească puterea și influența pentru a modela evenimentele mondiale, pentru a obține o mai mare deferență din partea SUA față de interesele Beijingului, avertizează serviciile de informații americani.

„Armata chineză dispune de capacități avansate, inclusiv arme hipersonice, avioane stealth, submarine avansate, mijloace de luptă spațială și cibernetică mai puternice și un arsenal mai mare de arme nucleare”, a declarat directorul serviciilor naționale de informații, Tulsi Gabbard, catalogând Beijingul drept „cel mai capabil concurent strategic” al Washingtonului.


Republica Populară Chineză va continua să încerce să exercite presiuni asupra Taiwanului în vederea unificării și va continua să desfășoare operațiuni cibernetice de amploare împotriva unor ținte americane, atât pentru spionaj, cât și pentru avantaje strategice, concluzionează raportul serviciilor secrete ale SUA.

(Citește și: „Ce ar putea însemna Armistițiul din Marea Neagră: Rusia pune condiții – Zelenski: „Este prea devreme să spunem că va funcționa” – Franța cere Rusiei angajamente”)

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: