marți

28 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

9 martie, 2020

Epidemia de coronavirus va provoca o scădere între 5% și 15% a Investiţiilor Străine Directe (ISD-uri) la nivel global, faţă de estimările inițiale, rezultând numai o creştere marginală în perioada 2020-2021, conform unui raport al Naţiunilor Unite.

Investiţiile directe la nivel global au fost de 1.390 de miliarde de dolari în 2019 și se estima o majorare a lor cu aproximativ 5%, anul acesta. Conferinţa pentru Comerţ şi Dezvoltare a ONU (UNCTAD) consideră însă că ISD-urile ar putea atinge cel mai scăzut nivel de la criza financiară din 2008, dacă epidemia se va extinde şi va continua pe întreg parcursul anului.

Prognoza UNCTAD este realizată pe două scenarii ale evoluției epidemiei de coronavirus:

  • un impact de 0,5% asupra PIB global, în scenariul optimist, potrivit căruia epidemia va intra sub control în prima jumătate a anului, ar corespunde unei diminuări cu 5% a ISD-urilor
  • un impact de 1,5% asupra PIB (în scenariul pesimist, în care Covid-19 va evolua pe parcursul întregului an) va genera o scădere a ISD-urilor cu 15%
Sursa: UNCTAD

În Top 100 companii multinaţionale monitorizate de UNCTAD, multe reduc cheltuielile de capital în regiunile afectate de epidemie, iar 41 au emis avertismente legate de profitabilitate, ceea ce va afecta profiturile reinvestite, o sursă majoră de fonduri pentru investiţiile străine directe.

Concret, 69 de companii au făcut deja o declarație cu privire la impactul Covid-19 asupra afacerii lor.

Dintre acestea, 41 au emis avertismente privind mărimea profiturilor ori au semnalat riscuri crescute:

  • 10 au anticipat venituri mai mici
  • 12 se așteaptă la efecte negative asupra producției și lanțului de aprovizionare
  • 19 se așteaptă se așteaptă la ambele situații de mai sus

În economiile cele mai afectate de Covid-19, veniturile reinvestite reprezintă aproximativ 40% din totalul ISD-urilor, conform UNCTAD.


Un eşantion mai larg, al primelor 5.000 de companii listate, arată că estimările referitoare la profituri au fost revizuite în scădere cu 9% luna trecută din cauza noului coronavirus.

Cele mai afectate industrii au fost:

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

„Revizuirile actuale sunt cel mai probabil moderate (…) Impactul negativ al virusului probabil se va extinde şi va creşte în continuare”, precizează raportul UNCTAD.

Asia de Est va înregistra cel mai puternic impact al scăderii ISD-urilor, a declarat James Zhan, director pentru investiţii şi companii al UNCTAD: „China a fost al doilea cel mai mare beneficiar al investiţiilor străine directe din lume, astfel că scăderea acestor investiţii în ţară, pe termen scurt, va afecta nivelul fluxului de investiţii străine directe la nivel global”.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: