fbpx

18 februarie, 2025

Țările membre ale UE au cheltuit aproximativ 6,3 miliarde de euro (6,6 miliarde de dolari) pe importurile de LNG rusesc între ianuarie și noiembrie 2024, potrivit unui studiu al Institutului pentru Economie Energetică și Analiză Financiară (IEEFA) publicat marți.

Franța, una dintre țările europene cu cele mai multe terminale de gaz natural lichefiat (LNG), și-a crescut importurile de LNG din Rusia cu 81% între 2023 și 2024, plătind Moscovei 2,68 miliarde euro. În plus, compania spaniolă Naturgy a fost cel mai mare cumpărător de LNG rusesc.

Franța, Spania și Belgia au reprezentat de altfel 85% din importurile europene de LNG rusesc în 2024, atât Franța, cât și Olanda mărindu-și volumele de import cu 81%.


Franța are o poziție dominantă în importurile de LNG datorită celor cinci terminale de regazificare pe care le operează, explică Ana Maria Jaller-Makarewicz, analistă la IEEFA.

„Nu știm unde se duce LNG-ul, este posibil să fie exportat în Germania”, a afirmat ea, subliniind că Germania, care nu avea niciun terminal de GNL până în 2022, are în prezent o capacitate de import la jumătate față de cea a Franței.

Doar terminalul Dunkerque din Franța a fost resposabil, singur, pentru preluarea a 27% din importurile europene de LNG rusesc în 2024. Originea livrărilor de LNG în Franța, potrivit analistei IEEFA, este următoarea: o treime provin din Rusia, o treime din SUA și 17% din Algeria.

Marile surse de aprovizionare cu LNG ale Europei: SUA, Qatar, Algeria și Rusia

După izbucnirea războiului din Ucraina, Uniunea Europeană a recurs la LNG ca înlocuitor pentru gazul transportat prin conducte, majoritatea acestora fiind închise. LNG-ul, transportat sub formă lichidă pe mare, trebuie descărcat în porturi, regazificat și apoi injectat în rețeaua europeană de gaze.


IEEFA a mai anunțat că totale importurile de LNG ale Europei au scăzut cu 32 de miliarde de metri cubi în 2024, respectiv cu 19%, LNG-ul acoperind 30% din cererea de gaze a regiunii pentru anul trecut.

Institutul arată că principalul furnizor de LNG pentru UE a fost SUA. Totuși, în timp ce blocul comunitar și-a redus importurile de LNG din SUA, Qatar și Algeria în 2024, importurile din Rusia au crescut cu 18%.

Între ianuarie și noiembrie 2024, IEEFA estimează că țările UE au cheltuit 35,9 miliarde de euro pe importuri de LNG, în scădere de la 110,6 miliarde în 2022 și 61,6 miliarde în 2023, scădere explicate de calmarea prețurilor după șocul energetic din primăvara lui 2022. Dintre cele 35,9 miliarde de euro cheltuite în 2024, aproximativ 16,2 miliarde de euro au fost pentru importurile din SUA, 6,3 miliarde de euro pentru cele din Rusia și 3,7 miliarde de euro pentru cele din Qatar.

Consumul de gaze din Europa a scăzut în urma crizei energetice. În 2024 consumul a fost în linie cu cel din 2023

Europa și-a crescut per total importurile de GNL rusesc cu 12% în 2024, iar cele 27 de țări UE cu 18%, o treime din aceste volume fiind tranzacționate pe piețele spot.


IEEFA – care, în raportarea acestor cifre, a definit Europa ca incluzând cele 27 de state membre ale UE, plus Regatul Unit (UK), Norvegia și Turcia – spune că consumul de gaze al Europei a scăzut cu 20% între 2021 și 2024 datorită dezvoltării capacităților în energie regenerabilă și a politicilor de reducere a cererii.

Datele institutului arată că cererea de gaze a regiunii a rămas constantă în 2024 comparativ cu 2023. De asemenea, IEEFA estimează că cererea de gaze nu va crește în 2025.

Până în 2030, capacitatea de regazificare a Europei va fi de peste trei ori mai mare decât cererea sa de LNG

IEEFA mai arată că rata medie de utilizare a terminalelor de import de LNG din UE a scăzut de la 58% în 2023 la 42% în 2024, iar aproximativ jumătate dintre terminalele de LNG ale UE au avut rate de utilizare sub 40%, inclusiv unele dintre noile unități plutitoare de stocare și regazificare, precum cea din Grecia de la Alexandroupoulis.

Institutul estimează că, pe măsură ce noi proiecte de import de LNG vor deveni operaționale și consumul de gaze va continua să scadă, capacitatea de regazificare a Europei în 2030 va fi de peste trei ori mai mare decât cererea de LNG din acel an.


IEEFA a mai precizat că, de la invazia Rusiei în Ucraina, din februarie 2022, capacitatea de import de LNG a Europei a crescut cu 31%, adăugându-se 78,6 miliarde de mc de noi capacități de regazificare, dintre care 70,9 miliarde de mc au fost proiecte realizate în țările din Uniunea Europeană.

Cu toate acestea, institutul a subliniat că „expansiunea LNG a Europei a încetinit anul trecut – în timp ce capacitatea de import a crescut cu 22% între 2021 și 2023, în 2024 a crescut doar cu 7% din cauza întârzierilor și amânărilor pe termen nedefinit ale terminalelor”.

Stadiul proiectelor din Europa

În 2024, terminalul Zeebrugge din Belgia a fost extins cu 6,3 miliarde de mc, iar în ianuarie 2025 s-au mai adăugat 1,8 miliarde de mc. Terminalul Swinoujscie din Polonia a fost extins și el cu 2,1 miliarde de mc.

Printre proiectele blocate se numără terminalul Vasiliko din Cipru, cu o capacitate de 2,4 miliarde de mc, unde unitatea de stocare și regazificare este temporar relocalizată până la finalizarea infrastructurii.

De asemenea, planurile de extindere a terminalului Klaipėda din Lituania au fost suspendate.

IEEFA a enumerat mai multe proiecte de terminale LNG suspendate sau anulate din 2023 în Albania, Germania, Grecia, Irlanda, Letonia, Polonia și Regatul Unit. Totodată, mai multe terminale de LNG planificate în urma crizei energetice sunt încă în construcție, în special în Germania.

(Citește și: ”LNG-ul rusesc scapă și de pachetul 16 de sancțiuni ale UE pe Rusia”)

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: