Cei mai mari puteri militare ale Europei elaborează planuri pentru a-și asuma responsabilități mai mari în ceea ce privește apărarea continentului, reducând dependența de SUA. Aceasta include o propunere adresată administrației Trump pentru un transfer gestionat pe o perioadă de cinci până la zece ani.
Discuțiile au ca scop evitarea haosului cauzat de o eventuală retragere unilaterală a SUA din NATO, un scenariu care a devenit îngrijorătoare din cauza amenințărilor repetate ale fostului președinte Donald Trump de a slăbi sau chiar de a se retrage din alianța transatlantică, care a protejat Europa timp de aproape opt decenii.
Marea Britanie, Franța, Germania și țările nordice sunt implicate în aceste discuții informale, dar structurate, potrivit a patru oficiali europeni implicați în proces, citați de Financial Times. Obiectivul este de a elabora un plan pentru a transfera povara financiară și militară către capitalele europene și de a-l prezenta SUA înainte de summitul anual al liderilor NATO, care va avea loc la Haga în iunie.
Ce include propunerea europeană
Propunerea ar include angajamente ferme privind creșterea cheltuielilor europene pentru apărare și dezvoltarea capacităților militare, în încercarea de a convinge Trump să fie de acord cu un transfer treptat, permițând astfel SUA să-și concentreze mai mult atenția asupra Asiei.
SUA, care cheltuiește mai mult pentru apărare decât toți ceilalți aliați NATO la un loc, rămâne indispensabilă pentru securitatea europeană. Pe lângă descurajarea nucleară, care include arme nucleare americane desfășurate cu forțele aeriene europene, Washingtonul oferă capacități militare pe care aliații continentali nu le posedă, administrează baze aeriene, navale și de trupe și menține aproximativ 80.000 de militari staționați în Europa.
De la alegerea lui Trump, țări precum Germania, Franța și Marea Britanie au crescut cheltuielile pentru apărare sau au accelerat planurile deja existente în acest sens, în timp ce UE a implementat inițiative pentru a stimula investițiile militare ale statelor sale membre.
Europa are nevoie de 5 până la 10 ani pentru a înlocui majoritatea capacităților furnizate de SUA
Oficialii estimează că ar fi nevoie de cinci până la zece ani de astfel de investiții sporite pentru ca Europa să poată înlocui majoritatea capacităților furnizate de SUA, cu excepția descurajării nucleare.
„Creșterea cheltuielilor este singura soluție pe care o avem: împărțirea poverii și reducerea dependenței de SUA”, a declarat unul dintre oficiali. „Începem aceste discuții, dar este o sarcină atât de mare încât mulți sunt copleșiți de amploarea ei.”
Deși diplomații americani și-au asigurat omologii europeni că Trump rămâne angajat față de NATO și față de articolul 5 privind apărarea colectivă, multe capitale europene se tem că Washingtonul ar putea decide brusc să-și reducă trupele sau echipamentele desfășurate sau să se retragă din sarcinile comune ale NATO.
Unii lideri europeni ezită să participe la discuțiile privind împărțirea poverii, temându-se că acest lucru ar putea încuraja SUA să se retragă mai repede. Aceștia cred că, în ciuda retoricii dure, Trump nu intenționează să facă schimbări semnificative în prezența americană în Europa. Alții sunt sceptici că administrația sa ar fi de acord cu un proces structurat, având în vedere caracterul imprevizibil al politicii sale.
„Ai nevoie de un acord cu americanii, dar nu este clar dacă vor fi dispuși să îl accepte”, a spus un alt oficial. „Poți avea încredere că îl vor respecta?”
Oficialii subliniază discuțiile regulate, conduse de Franța și Marea Britanie, privind formarea unei „coaliții a celor dispuși” pentru sprijinirea Ucrainei în războiul împotriva Rusiei și pentru investiții în apărarea europeană, ca un semnal al direcției în care se îndreaptă Europa. Aceste discuții implică mai mult de o duzină de puteri militare europene, dar nu includ SUA.
Pilonul european al NATO, condus de Marea Britanie și Franța
Întrebat ce înseamnă un pilon european în cadrul NATO și dacă este posibil, un oficial occidental de rang înalt a răspuns: „Vedem deja acest lucru: Marea Britanie și Franța iau inițiativa (privind o forță de reasigurare pentru Ucraina, n.r.) fără americani.”
Oficialii NATO susțin că menținerea alianței cu mai puțină sau fără implicare americană ar fi mult mai simplă decât crearea unei noi structuri, dată fiind complexitatea refacerii planurilor militare existente, a obiectivelor de capacitate, a regulilor și a comandamentului NATO, precum și a articolului 5.
Apărarea de bază a Europei ar necesita întotdeauna implicarea Marii Britanii și a altor puteri navale atlantice, a țărilor nordice pentru protecția nordului continentului și a Turciei pentru apărarea sud-estică, au declarat oficialii – toate acestea fiind deja membre NATO.
„Chiar și fără Statele Unite, NATO oferă un cadru pentru cooperarea în materie de securitate în Europa”, a afirmat Marion Messmer, cercetător principal pentru securitate internațională la Chatham House.
„Există aspecte care ar trebui înlocuite dacă SUA s-ar retrage. Cu toate acestea, NATO oferă o structură și o infrastructură pe care europenii le cunosc foarte bine… Face multe dintre lucrurile pe care ar trebui să le construiești de la zero dacă ai încerca să creezi o structură diferită doar pentru membrii europeni”, a adăugat Messmer.
(Citește și: ”Lista problemelor legislative care blochează industria de apărare a UE”)
***