cursdeguvernare

joi

26 septembrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

PSD nu susține ”Legea pentru Iohannis”. PNL amână discuția din Senat și cere opinia Biroului Electoral Central

23 septembrie, 2024

PNL a decis să nu pună pe ordinea de zi de luni a Biroului Permanent al Senatului dezbaterea amendamentului prin care președintele Klaus Iohannis poate candida la alegerile parlamentare după ce PSD a transmis că nu susține acest amendament.

”Această lege nu este o prioritate nici pentru mine, nici pentru PSD, nici pentru Guvernul României. Am spus părerea mea, nu mă interesează. Am evoluat ca și societate. Mai sunt anumite categorii socio profesionale care nu pot candida, decât dacă îlși dau demisia: magistrați ,prefecți. Nu sunt de acord cu nici o extindere, pentru că există o decizie a Comisiei de la Veneția care interzice modificări înainte de șasse luni”, a declarat luni Marcel Ciolacu.

PNL a sesizat Biroul Electoral Central pentru a se pronunţa în legătură cu amendamentul care permite candidatura preşedintelui Iohannis la alegerile parlamentare, în urma opiniei formulate de Consiliul Legislativ.


Fără voturile PSD, PNL nu are șanse să treacă această lege, pentru că ar trebui să coalizeze toate partidele de opoziție în susținerea modificării legislative care îi servește lui Klaus Iohannis.

Lege pentru Klaus Iohannis

Parlamentarii PNL Daniel Fenechiu şi Gabriel Andronache au depus, miercurea trecută, la Parlament, o propunere legislativă care prevede că preşedintele României poate candida, în ultimele 3 luni ale mandatului, ca independent pe listele unui partid sau alianţe la alegerile parlamentare.

Proiectul modifică, în acest sens, articolul 52 din legea privind alegerea Senatului şi Camerei Deputaţilor.

„Preşedintele României, în funcţie de data alegerii Camerei Deputaţilor şi Senatului, dacă se află în ultimele 3 luni ale mandatului, poate candida ca independent pe listele unui partid politic, unei alianţe politice sau unei alianţe electorale pentru obţinerea unui mandat de senator sau de deputat. În cazul în care este ales senator sau deputat, preşedintele României este obligat, după validare, să opteze între calitatea de senator sau deputat şi cea de preşedinte”, stipulează proiectul.


Sâmbătă, prim-ministrul a revenit cu precizări, afirmând că nu crede că este nevoie de legislaţie suplimentară pentru ca preşedintele Klaus Iohannis să poată candida pentru un post de parlamentar.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: