miercuri

17 aprilie, 2024

10 mai, 2019

La nici 24 de ore după ce premierul i-a cerut ministrului Teodorovici o mini-amnistie fiscală pentru cetățeni, Finanțele au publicat pe site proiectul în baza căreia statul renunță la o parte din sumele pe care spera să le încaseze în baza deciziilor de impunere- emise cu mare întârziere de către de ANAF–  pentru plata contribuțiilor sociale datorate de persoane fizice în perioada 2014-2017.

De precizat: măsura decisă de guvern este una care repară temporar relația contribuabilului român cu Fiscul, instituție care întârzie premeditat, până la limita termenului de prescripție, să comunice cuantumul unei datorii doar pentru a încasa penalități de întârziere și dobânzi.

Impactul măsurii asupra bugetului de stat nu există, afirmă ministerul în Nota de Fundamentare: ”De subliniat că în bugetul pentru anul 2019, nu a fost inclusă nici valoarea totală a CASS stabilită prin deciziile emise și comunicate sau care urmează a fi comunicate în anul 2019 și nici valoarea CASS care urmează a forma obiectul amnistiei.”


Singura explicație posibilă a veridicității acestei fraze este următoarea: inițiativa de miercuri a premierului Dăncilă nu a fost una spontană, ci PSD a planificat această acțiune cu vădit iz electoral în perioada în care a lucrat Bugetul de Stat 2019, decizia politică fiind aceea de a nu introduce o serie de venituri certe în buget pentru ca renunțarea ulterioară la acestea să nu producă impact negativ.

Potrivit aceleiași note, valoarea totală a CASS stabilită prin deciziile comunicate, sau în curs de comunicare, este de 1,97 miliarde lei, din care, în baza proiectului de ordonanță, statul renunță să mai încaseze 1,03 miliarde lei.

Detaliile tehnice

Proiectul de OUG prevede:

Art. 1 (1) Prin derogare de la dispozițiile art. V alin. (3) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 89/2018 privind unele măsuri fiscal-bugetare şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 13/2019, pentru sumele de plată stabilite prin deciziile de impunere anuale, emise şi comunicate de organul fiscal competent între data de 15 martie 2019, inclusiv, și data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, inclusiv, pentru definitivarea contribuţiei individuale de asigurări sociale de sănătate datorată de persoanele fizice, pentru perioada 2014 – 2017, termenul de plată este de 120 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență.


(2) Pentru plata cu anticipaţie a sumelor prevăzute la alin. (1) se acordă o bonificaţie de 10% din aceste sume, dacă sunt plătite integral în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență.

(3)  Prin derogare de la dispozițiile art. V alin. (3) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 89/2018 privind unele măsuri fiscal-bugetare şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 13/2019, pentru sumele de plată stabilite prin deciziile de impunere anuale, emise şi comunicate de organul fiscal competent după data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, pentru definitivarea contribuţiei individuale de asigurări sociale de sănătate datorată de persoanele fizice, pentru perioada 2014 – 2017, termenul de plată este de 120 de zile de la data comunicării deciziei de impunere.

(4) Pentru plata cu anticipaţie a sumelor prevăzute la alin. (3) se acordă o bonificaţie de 10% din aceste sume, dacă sunt plătite integral în termen de 60 de zile de la data comunicării deciziei de impunere.

(5) Valoarea bonificaţiei diminuează sumele de plată prevăzute la alin. (1) și (3).

(6) Procedura de aplicare a prevederilor alin. (1) – (5) se aprobă prin ordin al ministrului finanțelor publice, la propunerea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, care se emite în termen de 30 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I, a prezentei ordonanţe de urgenţă.

Art. 2. – (1) Se anulează contribuţia de asigurări sociale de sănătate, precum şi obligaţiile fiscale accesorii aferente acestora, stabilite prin decizie de impunere emisă şi comunicată contribuabilului, în cazul persoanelor fizice pentru care baza de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate a fost întregită la nivelul salariului de bază minim brut pe ţară sau, după caz, la valoarea a douăsprezece salarii de bază minime brute pe ţară, pentru perioadele fiscale cuprinse între 1 iulie 2015 şi 31 decembrie 2017, potrivit Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare sau a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare.

(2) Organul fiscal nu emite decizie de impunere pentru obligaţiile fiscale şi accesoriile de natura celor prevăzute la alin. (1) pentru perioadele fiscale cuprinse între 1 iulie 2015 şi 31 decembrie 2017.

(3) Prevederile alin. (1) și (2) sunt aplicabile şi persoanelor care nu au realizat venituri în perioada fiscală cuprinsă între 1 iulie 2015 și 31 decembrie 2017, pentru care baza de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate stabilită potrivit Legii nr. 571/2003 cu modificările și completările ulterioare sau a Legii nr. 227/2015, cu modificările și completările ulterioare, este salariul de bază minim brut pe ţară, cu excepția celor are au optat pentru plata contribuției conform prevederilor Legii nr. 112/2016 privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 41/2015 pentru modificarea şi completarea unor acte normative, precum şi pentru reglementarea unor măsuri bugetare.

Art. 3. – (1) Anularea obligaţiilor fiscale prevăzute la art. 2 se efectuează din oficiu de către organul fiscal competent, prin emiterea unei decizii de anulare a obligaţiilor fiscale, care se comunică contribuabilului.

(2) În cazul în care, anterior intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, organul fiscal competent a emis, dar nu a comunicat decizia de impunere prin care a stabilit obligaţii de natura celor prevăzute la art. 2, acesta nu mai comunică decizia de impunere, iar obligaţiile fiscale se scad din evidenţa analitică pe plătitor, pe bază de borderou de scădere.

Art. 4. – Procedura de aplicare a prevederilor art. 2 și 3 din prezenta ordonanță de urgență se aprobă prin ordin al ministrului finanțelor publice, la propunerea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, care se emite în termen de 30 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I, a prezentei ordonanţe de urgenţă.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: