Confruntându-se cu cerințe stricte de reducere a emisiilor, multe țări încep să reevalueze utilizarea energiei nucleare și analizează construirea de centrale nucleare mai mici care sunt mai ieftine, mai sigure și mai acceptabile din punct de vedere al protecției mediului decât marile centrale cu reactoare nucleare convenționale.
În general, cu o putere mai mică de 300 MW, reactoarele modulare mici (SMR) sunt mai ieftine și pot fi construite mai rapid decât reactoarele nucleare mari, care au de obicei 1.000 MW. Interesul pentru reactoarele mici este determinat de dorința de a reduce cheltuielile de capital și de a furniza energie electrică în locuri aflate la mare distanță de rețelele existente.
SMR-urile sunt construite din module prefabricate ce pot fi transportate cu ușurință până la locul pe care sunt amplasate, ceea ce le face ideale pentru locații izolate unde construcția unei centrale convenționale nu ar fi fezabilă. Un alt avantaj este riscul mai mic de supraîncălzire, deoarece în miezul reactorului se produce mai puțină căldură decât la reactoarele de mari dimensiuni. De asemenea, au mai puține piese în mișcare, inclusiv pompe de răcire, ceea ce reduce probabilitatea de defecțiuni și accident nuclear. Combustibilul, aburul de mare presiune și generatorul sunt toate montate într-un singur ansamblu.
Dimensiunile lor reduse și prețul mai mic în comparație cu reactoarele nucleare mari fac ca reactoarele modulare să fie verstile, ceea ce înseamnă că sunt mai eficiente pentru a fi folosite de către companiile de utilități.
Reactoarele nucleare mici sunt, de asemenea, luate în considerare de producătorii industriali ca surse de energie termică fără emisii de carbon.
Oklo și NuScale, în grafic cu dezvoltarea tehnologiei SMR
CEO-ul Oklo, Jacob DeWitte, companie care dezvoltă SMR, spune că traversează o perioadă fastă, prin ceea ce numește a fi „o incertitudine bună”, deoarece potențialele ordine executive ale președintelui Donald Trump ar putea accelera procesul de licențiere de către Comisia de Reglementare în domeniul Nuclear (NRC), ar extinde atribuțiile Departamentului de Energie (DoE) în domeniul nuclear și ar întări lanțurile de aprovizionare cu combustibil nuclear din SUA, potrivit UtilityDive.
În cadrul raportului financiar ale Oklo pe primul trimestru din 2025, DeWitte a spus că firma este în curs de elaborare a „evaluării preliminare a pregătirii pentru licențiere” cu NRC, cu scopul de a depune oficial cererea pentru autorizarea unui proiect de reactor cu puterea de 75MW până la finele anului. Oklo își păstrează obiectivul pentru debutul producției la sediul său din Idoho, la sfârșitul anului 2027 sau 2028.
DeWitte a menționat că retragerea recentă a CEO-ului OpenAI, Sam Altman, din funcția de președinte al Consiliului de Administrație al Oklo, elimină un potențial conflict de interese în cazul în care OpenAI ar deveni un client pentru achiziția de energie electrică. Oklo deține deja acorduri de principiu pentru furnizarea a aproximativ 14 GW unor centre de date și operatori industriali.
Casa Albă pregătește patru ordine executive legate de energia nucleară, care includ revizuirea normelor de acordare a licențelor NRC, termenul de rezolvare a cererilor fiind redus la maximum 18 luni, reevaluarea limitelor maxime de expunere la radiații și cedarea locațiilor aflate în administrarea armatei și ale Departamentului Energiei pentru construirea de reactoare – fără a mai fi necesare aprobările standard din partea NRC.
Administrația Trump urmărește creșterea capacităților de producție în centrale nucleare la 400 GW până în 2050, de la circa 100 GW în prezent.
NuScale așteaptă licențierea SMR-ului de 77 MW
În același timp NuScale Power a anunțat că urmează să încheie contracte de vânzare pentru reactoarele sale modulare mici (SMR), semnarea unei comenzi ferme urmând a avea loc până la finele acestui an. Directorul general John Hopkins a declarat că ar putea fi livrată o mini-centrală nucleară operațională până în 2030 „dacă vom încheia curând tranzacția”. Cu siguranță se referă la proiectul de la Doicești unde colaborează cu Nuclearelectrica pentru construirea unor SMR-uri.
NuScale așteaptă aprobarea NRC, probabil în iulie, pentru proiectul său modernizat al reactorului de 77 MW și are 12 module în producție prin intermediul companiei partenere Doosan, care poate să construiască până la 20 de unități pe an, în funcție de comenzile primite.
Spre deosebire de modelul de business al Oklo tip „construire-proprietate-operare”, NuScale oferă tehnologia SMR și servicii pentru operarea reactoarelor, comparându-și rolul cu „cipul din computerul Dell”. NuScale își promoveaază tehnologia și pentru producția de hidrogen, desalinizarea apei de mare, captare a carbonului și petrochimie.
Proiectul din România
Centrala nucleară de la Doicești ar urma să fie echipată cu șase reactoare mici modulare (SMR) cu tehnologie dezvoltată de NuScale, cu o capacitate totală de 462 MW, pe terenul fostei centrale pe cărbune, care a fost cumpărat inițial de firma Nova Power and Gas, controlată de omul de afaceri Teofil Mureșan, și care s-a asociat cu Nuclearelectrica în firma RoPower Nuclear pentru a dezvolta proiectul. Centrala ar urma să fie finalizată după anul 2030, dar costurile nu sunt cunoscute încă.
„La SMR-uri, suntem în FEED 2, deci este etapa de studiu de detaliu şi, într-un calendar optimist, la finalul anului, dacă nu, undeva în cursul anului viitor, vom avea toate datele necesare pentru a lua decizia finală de investiţii. Deci, vom şti exact cât costă, cine sunt posibilii parteneri, cine pune banii şi în ce măsură România poate să ducă acest proiect până la final. Şi acolo este implicată Fluor. NuScale este tehnologia americană deţinută majoritar de compania Fluor. Este o companie din Texas, foarte solidă şi, de altfel, aceste colaborări au fost începute în prima administraţie Trump. Deci, cred că vom avea sprijinul părţii americane”, a spus ministrul Energiei Sebastian Burduja la începutul lui martie.
Anul trecut, pe 24 iulie, SN Nuclearelectrica SA şi RoPower Nuclear au anunţat semnarea contractului Front-End Engineering and Design Faza 2 (FEED 2) a contractului cu Fluor Corporation.
Primul SMR comercial din America de Nord va fi operațional peste 5 ani
Administrația din Ontario (Canada) a dat undă verde companiei Ontario Power Generation (OPG) pentru construcția primului dintre cele patru reactoare modulare de mici dimensiuni (SMR) pe amplasamentul Darlington New Nuclear Project.
OPG afirmă că va fi primul SMR comercial care va fi conectat la rețeaua din America de Nord, punerea în funcțiune fiind planificată pentru anul 2030.
Costul primului SMR este estimat la 7,7 miliarde dolari. Toate cele patru SMRS vor fi amplasate lângă centrala nucleară Darlington, la est de Toronto, și se așteaptă să fie operaționale până în 2035.
Reactorul modular BWRX 300 a fost proiectat de G.E. Hitachi Nuclear Energy. Puterea instalată a unui reactor de acest tip este 300 MW, suficientă pentru alimentarea cu energie electrică a unui oraș cu 300.000 de locuințe. Pentru comparație, cele patru reactoare nucleare convenționale de centrala din Darlington furnizează fiecare 935 MW.
Guvernul provinciei canadiene afirmă că centralele vor contribui la satisfacerea cererii de energie a provinciei Ontario, care se așteaptă să crească cu 75% până în 2050.
Alte proiecte de SMR aflate în dezvoltare
Pe lângă OPG, alte companii americane de utilități, precum SaskPower din Saskatchewan și Tennessee Valley Authority, și-au exprimat interesul pentru construirea de SMR-uri de tip BWRX 300, la fel ca și companii din Polonia și Estonia, conform The Globe and Mail.
Între timp, Westinghouse, care a construit primul reactor comercial cu apă sub presiune din lume, a anunțat în 2023 lansarea unei versiuni mai mici a reactorului său nuclear emblematic AP1000. Unitatea este, la fel ca BWRX 300, capabilă să genereze 300 MW de electricitate, față de 1.200 MW în cazul AP1000. Se așteaptă ca aceasta să fie disponibilă în 2027, la un cost de 1 miliard dolari pe unitate – semnificativ mai puțin decât cei 6,8 miliarde USD estimați pentru punerea în funcțiune a unui AP1000.
Unele dintre cele mai avansate cercetări privind tehnologia SMR se desfășoară în New Brunswick – Canada.
NB Power colaborează în prezent cu doi parteneri din sectorul privat, ARC Clean Technology și Moltex Energy, pentru a dezvolta tehnologia SMR de dimensiuni de rețea Generation IV Plus, pentru utilizare în provincia Maritime.
Provincia din vestul Canadei are în vedere același reactor nuclear mic BWRX 300 ca și Ontario.
Terrapower, compania lui Bill Gates, este una dintre companiile americane care construiesc în prezent SMR-uri. Terrapower a început primul său proiect în Wyoming în august anul trecut și așteaptă aprobarea Comisiei de Reglementare Nucleară, probabil până la sfârșitul anului 2026.
Și Franța a anunțat 1,1 miliarde de dolari pentru a dezvolta un reactor tip SMR. În Marea Britanie, Rolls-Royce este cu aproximativ 18 luni înaintea concurenței în dezvoltarea tehnologiei SMR.
În Olanda, startup-ul nuclear Thorizon a anunțat unui consorțiu pentru a dezvolta un SMR care să funcționeze pe bază de sare topită și toriu.
Firma construiește în prezent un reactor cu sare topită (MSR) de 100 MW, Thorizon One, pe care speră să-l pună în funcțiune într-o instalație pilot până la mijlocul anilor 2030. Se așteaptă ca primul prototip să fie alimentat de un amestec de deșeuri radioactive cu timp lung de înjumătățire provenite de la instalațiile nucleare existente și toriu. Acest lucru va transforma o mare parte din deșeurile cu radioactivitate de foarte lungă durată în deșeuri cu viață scurtă.
MSR-urile sunt alimentate cu o soluție radioactivă în care sunt amestecați izotopi fisionabili laolaltă cu sare topită. Deși pot fi alimentate cu uraniu, ele funcționează optim cu toriu, un combustibil nuclear mai curat, mai sigur și mai abundent.
Se așteaptă ca piața SMR să crească de la 6 miliarde de dolari în 2024 la 7,14 miliarde de dolari în 2030, cu o rată anuală compusă (CAGR) de 3%. Piețele din Asia Pacific și America vor fi probabil principalii factori ai acestei creșteri.
Germania reevaluează energia nucleară
Într-o schimbare notabilă de politică, noul guvern conservator al Germaniei condus de cancelarul Friedrich Merz și-a retras opoziția de lungă durată față de energia nucleară. Această mișcare reflectă o înțelegere tot mai mare a Berlinului a faptului că dependența excesivă de producția nesigură de energie solară și eoliană prezintă riscuri serioase pentru stabilitatea economică și securitatea energetică. Schimbarea semnalează, de asemenea, o revenire mai amplă la o elaborare a politicilor energetice bazată pe bun simț în Europa, energia nucleară fiind considerată din ce în ce mai mult esențială în Franța pentru a obține o producție de energie fiabilă și cu emisii reduse de carbon. De remarcat că schimbarea de poziție a Germaniei vine la trei săptămâni după pana totală de current care a afectat Spania și Portugalia declanșată de excesul de energie solară și eoliană injectată în rețea.
Financial Times relatează că oficialii germani au informat Parisul că nu se vor mai opune eforturilor franceze de a considera energia nucleară ca echivalentă cu sursele regenerabile în legislația UE. Aceasta marchează o schimbare semnificativă de politică, având în vedere că fostul cancelar german Olaf Scholz se opunea ferm tratării energiei nucleare la același nivel cu energia solară și eoliană în cadrul UE pentru atingerea emisiilor net zero până în 2050.
„Germanii ne promit: vom fi foarte pragmatici în problema energiei nucleare”, a declarat un diplomat francez care a dorit să-și păstreze anonimatul pentru FT, și care a fost implicat în discuțiile cu germanii. Persoana respectivă a spus că aceasta înseamnă că „toate prejudecățile împotriva energiei nucleare, care încă mai există ici și colo în legislația UE, vor fi eliminate”. „Aceasta va fi o schimbare radicală de politică”, a declarat un oficial german.
Cititi si: NuScale Power şi RoPower Nuclear au semnat contractul pentru prima centrală SMR în România
***