vineri

19 aprilie, 2024

9 octombrie, 2021

Sumele alocate Fondului de rezervă la dispoziția Guvernului ar trebui să nu depășească 0,5% din totalul cheltuielilor bugetare, sume care să fie alocate pe baza unor criterii clare, pentru a împiedica folosirea lor în scopuri politice.

Propunerile în acest sens au fost formulare într-un proiect de lege înregistrat vineri la Parlament de USR.

Aceste reglementări, menționează inițiatorii într-un comunicat, sunt necesare după scandalul în urma căruia Guvernul interimar condus de Florin Cîţu a alocat un miliard de lei autorităţilor locale, iar PSD şi USR au acuzat că împărţirea banilor s-a făcut pe criterii politice.


„Din 2014, am observat cum Fondul de rezervă al Guvernului a devenit un instrument politic prin care premierul alocă bani în mod discreţionar către administraţia locală. În ultimii 7 ani, sumele distribuite către administraţia locală din Fondul de rezervă au crescut constant, însumând miliarde de lei risipiţi fără a fi folosiţi pentru urgenţe naţionale, fără să ştim unde s-au dus aceşti bani.
Banii publici trebuie să fie distribuiţi în funcţie de criterii clare şi transparente, în mod responsabil. Un premier nu poate folosi banul public pentru a-şi cumpăra susţinere politică. De aceea, am depus această iniţiativă legislativă care elimină posibilitatea folosirii discreţionare a Fondului de rezervă.
USR PLUS este în Parlament pentru a proteja banul public şi pentru a impune transparenţă în administraţia publică”, a declarat Anca Dragu, preşedintele Senatului, citată în comunicat.

Conform legislației actuale, din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului pot fi alocaţi bani pentru finanţarea unor cheltuieli urgente sau neprevăzute apărute în timpul exerciţiului bugetar. „Practica ultimilor ani ne-a arătat însă, din păcate, că aceşti bani sunt folosiţi discreţionar, pe criterii politice, cu derogare de la legea în vigoare, doar pentru a satisface primarii şi preşedinţii de consilii judeţene loiali liderului politic al momentului.
Aşa s-a întâmplat în timpul guvernării Dragnea, aşa s-a întâmplat şi zilele trecute, când, tot pe modelul Dragnea, premierul demis Florin Cîţu a împărţit peste 1 miliard de lei primarilor şi şefilor de CJ-uri care l-au ajutat să câştige bătălia internă din PNL, respectiv baronilor PSD care îl pot sprijini să conducă un guvern minoritar”, se precizează în comunicat.

În anul 2020, transferurile către autorităţile locale au fost de 3,6 ori mai mari decât în 2019.

USR PLUS îşi propune, prin proiectul depus azi, să preîntâmpine astfel de situaţii prin introducerea unor criterii clare şi transparente pentru alocarea banilor din Fondul de rezervă.


Principalele prevederi din proiect:

  • Sumele alocate Fondului nu trebuie să depășească 0,5% din totalul cheltuielilor bugetare.
  • Proiectul introduce obligaţia desfăşurării unui proces de consultare publică şi a justificării caracterului urgent şi neprevăzut al cheltuielilor finanţate din Fondul de rezervă.
  • Alocarea banilor se va face doar cu justificarea criteriilor de selecţie a ordonatorilor principali de credite şi a modului în care au fost calculate sumele, precum şi cu indicarea naturii şi valorii cheltuielilor pe care le acoperă.
  • Guvernul este obligat să vină în Parlament pentru a prezenta un raport detaliat cu privire la modul şi nivelul de utilizare a Fondului.

Guvernul a alocat, în şedinţa de miercuri, peste 1 miliard de lei, din Fondul de rezervă la dispoziţia Guvernului, pentru proiectele locale. Banii vor merge către primării şi consilii judeţene, iar o parte din sumă va acoperi costurile privind serviciile de asistenţă socială şi de protecţie a copiilor.

Decizia a fost aspru criticată de partidele din opoziție, care îl acuză pe Florin Cîţu că şi-a plătit astfel alegerea în funcţia de preşedinte al PNL.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: