Producția industrială a Ungariei a scăzut pentru a noua lună consecutiv în noiembrie, arată cifrele publicate joi de Oficiul Central de Statistică al Ungariei.
În schimb, vânzările cu amănuntul au crescut într-un ritm peste așteptări în noiembrie.
Volumul producției industriale a scăzut în termeni anuali cu 2,9% în noiembrie, după o scădere de 3,1% în urmă cu o lună.
Volumul producției a scăzut în marea majoritate a subsecțiunilor din industria prelucrătoare, în timp ce a crescut în trei categorii, cu cel mai mare avans în fabricarea de cocs și rafinarea petrolului, a spus agenția de statistică.
Pe o bază lunară, producția industrială a scăzut cu 1,6% în noiembrie, inversând o revenire de 2% în luna precedentă.
Pe o bază ajustată în funcție de zilele lucrătoare, producția industrială a scăzut cu 4,2% în noiembrie față de anul trecut.
Producția industrială s-a contractat în fiecare lună începând din martie 2024, subliniind dependența Ungariei de economia germană aflată dificultate, în special de industria auto. Premierul Viktor Orban mizează pe intrarea în producție în acest an a noi trei fabrici – investiții efectuate de BMW, BYD Co. și producătorul chinez de baterii CATL – care vor contribui la redresarea producției industriale.
Aceste așteptări sunt însă pline de riscuri pe fondul instabilității politice și a contracției economice din Germania, precum și al incertitudinii cu privire la politica tarifară a viitoarei administrații americane a lui Donald Trump.
În același timp, guvernul și banca centrală sunt constrânse de deficitul bugtar și de o monedă slabă în eforturile lor de a stimula creșterea economică la mai puțin de un distanță de alegerile parlamentare. Partidul lui Orban, care se află la putere de 15 ani, se află în urma opoziției în majoritatea sondajelor pe fondul nemulțumirii electoratului în legătură cu creșterea costului vieții.
Moneda se tranzacționează aproape de un minim din doi ani față de euro, ceea ce i-a forțat pe factorii de decizie să oprească relaxarea politicii monetare chiar dacă rata dobânzii de referință este de 6,5%, printre cele mai ridicate valori de referință din Uniunea Europeană.
Guvernul de la Budepesta s-a străduit să deblocheze aproximativ 19 miliarde de euro (19,6 miliarde de dolari) din fonduri UE încă înghețate din cauza nerespectării statului de drept, deși reușește să finanțeze economia. Guvernul s-a împrumutat cu 2,5 miliarde de euro în obligațiuni denominate în euro de la îneputul anului.
Vânzările cu amănuntul au crescut cu 4,1% (an/an) în noiembrie, mai rapid decât creșterea de 3,6% din luna anterioară. Consumul a crescut constant din ianuarie.
Volumul vânzărilor produselor alimentare a crescut cu 5,3% și cu 4,% în cazul produselor nealimentar.
Vânzările prin poștă și prin internet, care reprezintă 9,8% din totalul vânzărilor cu amănuntul, au scăzut cu 1,3% față de anul trecut.
Pe o bază lunară, vânzările cu amănuntul au crescut cu 0,6% în serie ajustată sezonier și în funcție de ziua lucrătoare.
Cititi și: Ungaria cade și mai adânc în recesiune: Fonduri europene în valoare de 19 mld. euro rămân blocate din cauza disputelor cu Bruxelles-ul
***