Investițiile nete realizate în economia națională au crescut anul trecut, în prețuri curente, la 194 miliarde lei, de la 189 miliarde lei în 2023, însă au scăzut cu 4,9% în volum. Indicii de volum se calculează luând calcul variația prețurilor pe principalele sectoare economice.
De altfel, contribuția investițiilor (a formării brute de capital fix) la avansul economic din 2024 a fost negativă, de -0,4 puncte procentuale.
”După un an 2023 puternic, investițiile au încheiat 2024 cu o contribuție ușor negativă (la creșterea PIB, n.r.). Privind înainte, incertitudinea rămâne ridicată”, reiese și dintr-un raport al analiștilor BCR.


Conform celor mai recente date ale Eurostat, ponderea investițiilor publice, ca procent din PIB a crescut semnificativ în România ca urmare a utilizării fondurilor europene.
De remarcat că deja în 2023, România se situa pe primul loc (5,38% din PIB), depășind Polonia (5,06%) și Ungaria (5,33%). În UE27 Media investițiilor guvernamentale era în 2023 de 3,36% din PIB.
Problemă la construcții private și achiziția de utilaje
Scăderea valorii investițiilor nete de anul trecut vine din partea sectorului privat, deoarece investițiile publice, conform datelor Ministerului Finanțelor, au crescut în 2024 cu 19,4% în termeni nominali.
Ponderea investițiilor private în total investiții a scăzut anul trecut la 38% de la 46% în 2023.

Aceasta se observă și din structura investițiilor nete pe activităţi ale economiei naţionale, unde acrescut ponderea grupei alte ramuri, care conține și cheltuielile pentru apărare.

2) Alte ramuri: administrație publică și apărare, învățământ, sănătate și asistență socială, activități de spectacole, culturale și recreative.

În anul 2024, comparativ cu anul 2023, investiţiile nete realizate în economia naţională au scăzut cu 4,9%, ca urmare a scăderii înregistrate la elementele de structură:
utilaje (inclusiv mijloace de transport) cu 10,8% și la lucrări de construcţii noi cu 5,9%. Creștere s-a înregistrat la elementul de structură alte cheltuieli cu 20,0%.
(Citește și: ”Alarmă: Semnele recesiunii citite în zațul execuției bugetare. deficit de 1,58% după doar 2 luni – Probleme mari la venituri, consum, investiții, dobânzi”)
Cititi si: Comisia Europeană – evaluare a echilibrelor României: Proiecțiile arată deteriorarea poziției nete de investiții în 4 scenarii
***