Crin Antonescu nu a reușit intrarea în turul al doilea al prezidențialelor, rămânând la o distanță de aproximativ 690.000 de voturi față de scorul cumulat al candidaților PSD și PNL – Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă – la scrutinul anulat în 2024 (2,582 milioane de voturi). Crin Antonescu s-a clasat pe locul al treilea, cu 1,893 milioane de voturi, ceea ce a generat un scandal de proporții în interiorul coaliției.
Liberalii acuză o trădare a a baronilor PSD, în condițiile în care fostul premier Victor Ponta s-a plasat pe un surprinzător loc 4 în clasament, cu 1,230 milioane voturi obținute în județe așa-numite roșii, voturi ce i-ar fi permis lui Antonescu să-l devanseze confortabil pe primarul Capitalei, Nicușor Dan (1,978 milioane) și să intre în turul al doilea.
Analiștii politici contrapun acestei teorii o explicație ce ar anunța decăderea principalelor partide care au condus țara în ultimele decenii: restrângerea controlului aleșilor locali, primari și consilieri locali, asupra electoratului.
Victor Ponta – aproape 70% din voturile obținute de Marcel Ciolacu în 2024
Trădarea din coaliție este argumentată de fluxul puternic al voturilor din 2024 către candidatul neoficial al PSD, Victor Ponta, duminica aceasta.
Marcel Ciolacu a obținut anul trecut aproape 1,77 de milioane de voturi, iar Victor Ponta a câștigat acum 1,230 de milioane de voturi.
Diferența, de aproximativ 540.000 de voturi, este maximul ce poate fi considerat ca îndreptat spre candidatul coaliției, Crin Antonescu.
Pe de altă parte, Crin Antonescu a avut scor peste dublul celui înregistrat de fostul lider al liberalilor Nicolae Ciucă – 1,893 milioane de voturi, comparativ cu 811.952 pentru generalul în rezervă.
La parlamentarele din 1 decembrie 2024, PNL a obținut voturile a 1,3224 milioane de alegători, ceea ce înseamnă o diferență de peste 571.000 voturi, astfel încât Antonescu trebuie să fi beneficiat și de voturi ale social-democraților.
Câte din voturile PSD s-a împărțit între Antonescu și suveraniști, este însă greu de estimat până la apariția sondajelor care au surprins dinamica aceasta.
Victor Ponta – Scor puternic în fiefurile PSD
Cel mai ridicat scor a fost obținut de fostul premier Victor Ponta la Gorj, așa cum se observă și pe harta de mai jos cu rezultatele acestui candidat, județ pe care l-a reprezentat în Parlament timp de patru mandate, între 2004 și 2020.

Nu este în relații cordiale cu actualul lider al organizației PSD din Gorj, Mihai Weber, care l-a atacat puternic în campanie și despre care presa locală scrie că va trebui să plece, dacă Ponta revine la conducerea social-democraților.
Procente ridicate a mai înregistrat în Botoșani și în județele din sudul țării, județe sărace în care PSD este câștigătorul tradițional al scrutinurilor parlamentare și cu prezențe ridicate la vot, dar cu populație redusă.
Scoruri bune a obținut nu doar în județele preponderent rurale, ci și în câteva județe industrializate, precum Argeș și Dâmbovița și Vâlcea.
Prezența la turul 1 al prezidențialelor din 2025, pe județe:

Victor Ponta nu a câștigat niciun UAT, ci doar a marcat acolo unde coaliția a pierdut oricum în favoarea lui George Simion

Legendă culori:
- Auriu – George Simion
- Albastru – Crin Antonescu
- Verde – Nicușor Dan
Victor Ponta nu și-a adjudecat însă niciun județ, și nici măcar un UAT, nici chiar la Gorj, unde a dominat tot George Simion, care a câștigat toate UAT-urile.
Crin Antonescu, puternic în doar 5 județe – unul liberal și 4 controlate de UDMR, județe cu populație și prezență la vot reduse
Reprezentantul coaliției a câștigat în cinci județe, dintre care patru ale UDMR: Bihorul, de unde provine Ilie Bolojan, Satu Mare, Mureș, Covasna și Harghita.
Nici în Cluj, scorul nu l-a ajutat pe candidatul coaliției – Simion a obținut victoria în 63 de UAT-uri, Antonescu – în doar 13, iar Nicușor Dan în doar cinci UAT-uri, mari, inclusiv reședința de județ, ceea ce a făcut ca întreg județul să devină verde.
Victoria categorică i-a aparținut lui Crin Antonescu în județele UDMR – cu populație foarte redusă, sărăcie mare și prezență mică (Covasna a avut cea mai redusă participare – 38,56%), ceea ce nu l-a ajutat în mare măsură.
Județele în care PSD și PNL aveau înainte de prezidențialele de anul trecut organizații puternice, ce controlau votul prin aleșii locali, au fost pierdute, la acest scrutin,mai accentuat decât în urmă cu șase luni.
În Olt, unde dictează Paul Stănescu, unul dintre liderii puternici ai social-democraților, candidatul coaliției a câștigat doar 22 de UAT-uri, în timp ce George Simion a ieșit învingător în 90.
La Dolj, unde lider politic necontestat este Lia Olguța Vasilescu, primarul Craiovei, Simion a ieșit primul în 75 de UAT-uri, iar Antonescu – în 36.
În Mehedinți, de unde liberalii au promovat la centru câțiva miniștri (Virgil Popescu, Cristian Bușoi etc.), Crin Antonescu a câștigat 29 de UAT-uri, iar George Simion – 37.
(Citește și: Premierul le-a amintit primarilor de comune de investițiile masive de care au beneficiat și le-a cerut să se mobilizeze pentru susținerea lui Crin Antonescu)
****