joi

28 martie, 2024

28 iunie, 2016

consiliul european
Zi importantă pentru parcursul Brexitului – Angela Merkel s-a adresat Bundestagului înainte de a pleca la Bruxelles pentru a participa la reuniunea PPE și apoi la Consiliul European; ședință specială în Parlamentul European, în care Marea Britanie a fost somată să înceapă de urgență ieșirea din UE, iar la ora 17.00, ora României, a început cel mai important moment – Consiliul șefilor de stat și de guverne din Uniune.

Este prima reuniune de după referendumul britanic, iar premierul David Cameron nu va participa la cea de-a doua parte a reuniunii, care va avea loc miercuri – discuțiile informale dintre șefii UE 27 pe marginea Brexitului.

Aici se vor stabili abordarea și strategia Uniunii în negocierile cu Marea Britanie și modul în care se va reacționa dacă Londra va amâna declanșarea procedurii.

hollandeUPDATE: François Hollande – City nu va mai putea să facă tranzacții în euro

  • Din momentul în care rezultatul referendumului a fost cunoscut, referendumul are consecințe
  • “Există o decizie, o decizie pe care au luat-o, cum au putut, dar respingând libertatea de mișcare nu mai au acces la piața internă.”
  • City of London a avut posibilitatea să facă tranzacții în euro, “dar de acum nu vor mai avea posibilitatea să facă”, dacă vor stopa libera circulație a cetățenilor europeni.
  • A confirmat că vor fi luate măsuri rapid și a asigurat că Europa are destulă putere și abilitate să depășească momentul
  • Cameron a vorbit cu emoție, a spus Hollande, dar regulile sunt reguli, democrația este democrație, tratatele, tratate. Nu este vorba de a pedepsi Marea Britanie și, cu atât mai puțin, cetățenii britanici
  • Liderii eruropeni au lăudat curajul lui Cameron de a organiza referendumul.

merkelUPDATE: Angela Merkel – Ne vom ghida și noi după interesele noastre

  • Și noi ne vom ghida după interesele noastre
  • Este un moment de cumpănă
  • Nu vede nici o posibilitate de întoarcere a rezultatului referendumului
  • Nu putem spune cum va arăta relația UK – UE
  • Nu am discutat despre posibilitatea ca UK să nu invoce Articolul 50 și cred că acest lucru ar fi imposibil.
  • Până când nu va fi invocat Art 50 nu vor fi negocieri

junckerUPDATE: Juncker – Nu avem la dispoziție luni de zile, pentru a medita

  • Nu vor fi negocieri înainte de activarea Articolului 50
  • Înțelege că David Cameron vrea ceva timp, fiindcă el a vrut să Rămână.
  • “Ceea ce nu înțeleg este că ceea ce-i care au dorit să plece sunt incapabili să ne spună ce doresc … Credeam că dacă ai vrut să pleci ai un plan, ai un proiect… dar ei nu au”.
  • “Blamezi Bruxelles zi de zi, de dimineața până seara… Dacă le spui oamenilor ani de zile că ceva este greșit cu Uniunea, nu poți fi surprins că alegătorii te cred.”
  • “Vrem declanșarea Articolului 50 cât mai curând posibil. Trebuie grăbit, nu avem luni la dispoziție pentru a medita, trebuie să acționăm.”

tuskDonald Tusk, președintele Consiliului European


 

  • Respectăm dorința poporului britanic
  • Toți suntem de părere că un proces de ieșire ordonată este în interesul tuturor.
  • Liderii (de state și de guverne) înțeleg că este nevoie de timp, dar ei așteaptă ca intențiile UK să fie prezentate cât de curând posibil.
  • Împreună cu președintele BCE, liderii UE au discutat situația economică post-Brexit.Ieșirea din UE va însemna creșteri semnificativ mai mici în Marea Bitanie, cu risc de propagare în întreaga lume.
  • Unele probleme acuzate ar fi Schengen și migrația. “Ce ar însemna Europa fără Schengen, fără libera circulați, fără a fi dispuși la compromis, fără negocieri? ”Nu putem “anula principalele noastre metode”
  • “Guvernul britanic este cel care a inițiat hârtiile de divorț… Nu e nevoie să facem speculații. Dacă au nevoie de mai mult timp, va trebui să așteptăm. Este singura cale legală pe care o avem azi.”

UPDTAE 00.40: “Regret rezultatul, dar nu regret că am ținut referendumul. Cred că a fost corect să-l facem”, a declarat David Cameron, la finalul primei zile a Consiliului European, ultimul la care participă.

david cameron

Alte declarații ale lui Cameron:

  • Marea Britanie trebuie să găsească cea mai apropiată relație posibilă cu Europa, în domeniile economic și securitate, dar viitorul premier va fi cel care va stabili abordarea corectă pentru negocierile d eieșire.
  • Este impsoibil să beneficiezi de toate beneficiile apartenenței la UE fără să plătești și niște costuri.
  • A spus încă o dată că el nu va invoca Articolul 50 din Tratat, ci succesorul său.
  • Nu știe când se va întâmpla acest lucru, dar Marea Britanie are “nevoie de ceva timp”.
  • “Este o seară tristă pentru mine, a mai spus Cameron.
  • Aș fi vrut ca oamenii de acasă să aibă posibilitatea să audă unele discuțiile pe care le-am avut la dineul din această seară
  • El s-a referit la statele est-europene și a amintit cum Marea Britanie a fost refugiu pentru cetățenii acestora în perioadele de persecuție

UPDATE: Potrivit BBC, premierul italian, Matteo Renzi, a făcut propunerea ca studenții britanici care doresc să studieze în Europa să primească pașapoarte speciale de la statele membre.

Studiem posibilitatea să le acordăm pașapoarte, dacă vor să studieze doi, trei, patru ani, dar nimic nu e sigur, a explicat Renzi.

UPDATE 00.10: O sursă guvernamentală a declarat pentru The Telegraph că, în opinia lui Cameron, subiectul central al campaniei pro-Brexit și motivul pentru care s-a votat în număr atât de mare pentru ieșirea din UE a fost sentimentul că nu există un control asupra libertății de mișcare.

Premierul britanic a plecat la Consiliu pregătit să le spună șefilor de state și de guverne din UE că Marea Britanie dorește relații economice apropiate cu Uniunea, dar dacă UE vrea relații economice bune cu UK, atunci trebuie să rezolve problema libertății de mișcare ca parte a negocierilor.

UPDATE 23.40: Grupul Vișegrad (Polonia, Cehia, Slovacia și Ungaria), a cerut marți protejarea intereselor UE în negocierile privind divorțul de UK, astfel încât cetățenii și companiile europene să nu sfărșească mai rău decât britanicii și companiile din Marea Britanie.

UPDATE: ” Orice lider din UK care va încerca să obțină “doar avantaje de UE, fără a demonstra solidaritate” va afla că acest lucru nu este posibil, a spus prmeierul belgian Charles Michel.

UPDATE 22.40: Europarlamentarul Nigel Farage, liderul formațiunii extremiste britanice UKIP, se află în zona presei de la Consiliul European, unde dă declarații.

A declarat că nu are de gând să demisioneze din Parlamentul European, în pofida că faptului că abia așteaptă despărțirea de Uniune, și că o eventuală barieră tarifară ridicată între UK și UE ar răni Uniunea mai mult decât Marea Britanie.

Sute de mii de angajați din industria auto germană și-ar putea pierde joburile dacă nu va exista acces fără taxe pe piața britanică.

UPDATE: Guardian scrie despre inițiativa românilor care se oferă să adopte britanici care au votat rămânerea în UE pentru a-i ajuta să obțină cetățenie europeană:

adopta un britanic guardian

UPDATE: O parte din demonstranții pro-UE se îndreaptă spre Piața Parlamentului:

dem londra

UPDATE: Principala țintă a UK în negocierile cu UE este păstrarea accesului la piața unică, a declarat Sajid Javid, ministrul britanic al afacerilor, după o întâlnire cu oameni de afaceri, scrie Reuters.

UPDATE: Interdicția impusă comisarilor europeni de a negocia în secret cu britanicii a fost transmisă prin ordin scris semnat de Jean-Claude Juncker, relatează Politico, după ce a intrat în posesia unei copii.

“Tuturor directoratelor generale și serviciilor Comisiei li se cere să respecte cu strictețe principiul potrivit căruia nu se poartă negocieri în lipsa notificării”, se spune în adresă.

Interdicția se aplică cererilor de a se prezenta în alte instituții, întrebărilor venite din partea PE, cererii de opinii și a interpelărilor venite din partea parlamentelor naționale.

De asemenea, sunt interzise vizitele comisarilor și oficialilor europeni în Marea Britanie, corespondența și răspunsul acordat cererilor de acces la documente.

Lista situațiilor la care se referă interdicția nu este exhaustivă, se precizează în finalul adresei, unde li se cere destinarilor să rămână „vigilenți” și să semnaleze situațiile care ar putea fi relevante în acest sens.

UPDATE: “UE nu poate fi ținută ostatecă, luni în șir, de criza politică din UK”, a declarat premierul belgian, Charles Michel, citat de Bloomberg.

UPDATE:  O demonstrație pro-Europa are loc în Trafalgar Square, Londra.

miting pro ue londra

UPDATE: Premierul Maltei, Joseph Muscat, a declarat că nu crede ca David Cameron să renunțe la președinția UE.

Parlamentul European a cerut marți, în rezoluția adoptată, anularea acestei președinții, care urma să preia președințiafie în a doua jumătate a anului 2017.

UPDATE: Tomas Prouza, secretarul de stat ceh pentru afaceri europene, scrie pe Twitter că deschiderea cutiei Pandorei nu a adus niciodată ceva bun.

Despre atacurile unor britanici împotriva est-europenilor, el a spus: „Îmi amintesc de lucrurile pe care le-am văzut în anii 30”.

UPDATE: Carwyn Jones, șeful executivului din Wales, a declarat că orice amânare a unor răspunsuri clare privind pașii următori referendumului va duce la o creștere a susținerii populare pentru formațiunile extremiste.

De asemenea, a mai spus el, “oamenii care au votat ieșirea își vor exterioriza furia în diferite feluri.”

UPDATE: Laburiștii britanici, aflați în opoziție, au adoptat marți o moțiune de neîncredere în liderul formațiunii, Jeremy Corbyn, penru că nu s-a implicat suficient în campania pentru rămânerea țării în Uniunea Europeană.

Unul din patru alegători al laburiștilor susțin, potrivit unui sondaj preznetat de Guardian, că nu vor mai vota pentru acest partid, după referendumul de joi.

UPDATE 20.30:  S-a încheiat prima zi a Consiliului.

Urmează dineul de lucru, la care se va discuta despre rezultatul Brexitului, apoi declarațiile liderilor UE.

Există o divergență în interiorul Consiliului, scrie Politico, referitor la echipa care va negocia termenii divorțului de Marea Britanie și la ce instituții au expertiza tehnică și resursele pentru acest lucru.

Articolul 50 nu menționează aceste amănunte.

Liderii naționali și ambasadorii se opun ca aceste discuții să fie conduse de Comisia Europeană, pentru că nu doresc un federalist (referire la Jean-Claude Juncker) în fruntea negocierilor.

UPDATE: Parlamentul scoțian i-a acordat marți șefei executivului, Nicola Sturgeon, mandat să înceapă negocierile pentru protejarea relațiilor Scoției cu UE.

Votul a fost 62 la 38.

Asta înseamnă ca va putea cu oficiali ai UE și lideri ai statelor membre pentru a găsi o soluție.

Au existat deja declarații din partea unor europeni potrivit cărora o aderare a Scoției se va desfășura în ritm rapid, după ce scoțienii, care au votat masiv (62%) în favoarea rămânerii în Uniune au anunțat că iau în calcul inclusiv organizarea unui al doilea refrendum pentru desprinderea de Marea Britanie.

scotia uk brexit

În scrutinul din 2014, tabăra celor care au dorit rămânerea în UK au depășit cu 10 puncte procentuale procentul celor care au votat pentru independență.

UPDATE: La sosire, Dalia Grybauskaite, președintele lituanian, renumită pentru declarațiile sale foarte concise, a răspuns marți, întrebată fiind de jurnaliști care va fi mesajul pentru david Cameron: “El să ne spună ceva nou, nu noi, lui”.

Psihologic, Brexit a început deja, a mai adăugat ea.

UPDATE: Martin Schulz, președintele PE, a explicat la sosire:

“Nu cred că este normal ca un întreg continent să aștepte un partid să-și țină conferința.”

El s-a referit la conservatori, pentru că David Cameron și-a amânat demisia până în toamnă, după conferința partidului.

John Kerry a avertizat a avertizat UE, luni, că nu trebuie să trateze răzbunător ieșirea Marii Britanii.

schulz ceSchulz a declarat miercuri că audierea britanicului care îi va lua locul lui Jonathan Hill în Comisia Europeană va fi una neobișnuită.

Potrivit Tratatului, UK va avea aceleași obșigații și drepturi în Uniune, în cei doi care curg de la notiifcarea retragerii din UE. Prin urmare, Hill va fi înlocuit.

“Vom vedea ce se va întâmpla, sigur nu va fi audiere obișnuită”, a spus el despre o eventuală altă nominalizare din partea Marii Britanie.

UPDATE: Nicholas Sarkozy, fost președinte al Franței și aflat în campanie neoficială pentru prezidențialele de la anul, va fi miercuri la Londra pentru a discuta cu cetățeni din țara aflați în Marea Britanie.

UPDATE: Federica Mogherini: Primim mesaje contradictorii despre dorința britanicilor de a se retrage

federica mogheriniȘefa diplomației europene a declarat la sosire:

”Problema astăzi este de a stabili dacă britanicii vor sau nu vor să intre în negocieri pentru ieșire (…) Poporul britanic a fost destul de clar pe această temă, dar primim mesaje contradictorii – dacă e să folosesc un eufemism – de la o scenă politică mai degrabă confuză, de la Londra și de peste tot din Marea Britanie”, a declarat Federica Mogherini.

Ea a mai adăugat: “Pentru cei care spun că e un moment dificil pentru Europa, da, este adevărat, dar aș putea spune că e mai dificil pentru UK (…) Așadar, cred că pericolul există acum în primul rând mai ales pentru UK, pentru unitatea și viitorul său, pentru stabilitatea sa politică. Ceea ce putem garanta noi este că această incertitudine, acest haos, nu se va extinde în alte state membre UE și transmitem aceste mesaje clare către piețele financiare și, de asemenea, către partenerii noștri internaționali”.

UPDATE: Parlamentul olandez a respins marți propunerea deputatului  Geert Wilders, liderul formațiunii de extremă dreapta Partidul Libertății, de a organiza un referendum pentru ieșirea din UE, pe modelul britanic.

Doar 14 din cei 75 de parlamentari prezenți au votat pentru.

UPDATE: Din partea României participă președintele Klaus Iohannis, care a declarat, pentru jurnaliștii români, că România trebuie să se implice pentru românii din Marea Britanie și va face acest lucru.

„Noi avem suficient de multe lucruri de negociat. Mă gândesc la românii care trăiesc și lucrează în Marea Britanie și pentru care avem de gând să ne implicăm”, a declarat Iohannis, citat de Digi 24.

„Dacă românii doresc să lucreze acolo, este bine să găsească condiții echitabile, iar pentru cei care s-au stabilit acolo trebuie să purtăm negocierea în sensul în care să nu aibă ei pierderi de suportat din cauza acestei mișcări”, a precizat șeful statului.

El a mai spus că Marea Britanie și România au puncte de vedere foarte apropiate în privința unor chestiuni de politică externă și securitate.

În privința Brexitului, statele membre au păreri diferite:

„Din diferitele luări de poziții publice există opinii ușor diferite. Unii vor să fie presată Marea Britanie, să plece imediat, alții ar sugera chiar că ar fi bine să se aștepte foarte mult”, a spus președintele României.

UPDATE: Siemenes a anunțat că suspendă o investiție în Marea Britanie, din cauza incertitudinilor apărute după votul de la referendum.

Siemens a fost una dintre companiilor care au susținut pe față campania pentru rămânerea UK în Uniune.

UPDATE: Ministrul britanic al finanțelor, George Osborne, a anunțat că va fi nevoie de o creștere a taxelor și impozitelor  pentru a face față pierderilor provocate de Brexit.

„Traversăm o perioadă prelungită de ajustare economică în UK, ne ajustăm la viaţa în afara UE, viaţă care nu va mai fi atât de roz precum a fost în interiorul Uniunii”, a spus el.

Reprezentanții câtorva industrii (alimentație, HORECA etc.) se vor întâlni marți cu oficiali guvernamentali într-o ședință referitoare la impactul pe care-l va avea Brexitul asupra firmelor britanice.

Directorul general al patronatelor din industria alimentară (Federația Alimente și Băuturi), Ian Wright, îi va atenționa pe guvernanți că industria riscă să piardă din cauza Brexitului aproximativ 100.000 de lucrători veniți din Europa, în condițiile în care în următorii ani va mai fi nevoie de alți circa 130.000, din cauza pensionărilor.

Agenţiile de rating au luat primele decizii după referendumul de joi. Standard & Poor’s (S&P) a retrogradat, luni seară, ratingul Marii Britanii cu două trepte, de la „AAA” la „AA”, din cauza incertitudinilor majore generate de eventualitatea Brexitului.

Marți, Standard & Poor’s a anunțat că nu are de gând să retrogradeze niciun alt stat din UE, ca urmare a Brexitului.

Fitch a coborât de asemenea luni ratingul de la „AA+” la „AA”, din aceleași motive.

UPDATE: Richard Branson, unul dintre cei mai cunoscuți oamnei de afaceri din Marea Britanie, a anunțat că Virgin Group a pierdut o treime din valoarea acțiunilor, de la votul pentru Brexit și a avertizat în privința riscului recesiunii.

UPDATE: Rupert Murdoch, cel care deține mai multe publicații, printre care Times, the Sun și the Wall Street Journal, a calificat votul de joia trecută drept “minunat” și l-a descris pe Donald Trump, candidatul republicanilor la Casa Albă, ca pe un a “bărbat foarte capabil”.

În prima sa reacție după victoria Brexit, el spunea, într-un mesaj pe Twitter, că este un moment istoric ce seamănă cu evadarea din închisoare.

UPDATE: ”Europa este gata să înceapă procedura de ieșire a regatului din UE chiar de astăzi, fără entuziasm, după cum vă puteți imagina. Acesta nu este scenariul la care visăm”, a declarat Donald Tusk, președintele Consiliului European, înainte de începerea summitului.

Avertismentul Angelei Merkel: Ne vom asigura că există o diferență între statele statele care doresc să fie membre UE și cele care nu doresc

Ziua a început sub spectrul ordinului dat de liderii formali și informali ai UE, care au ajuns la o primă concluzie: nu va avea loc nicio discuție informală cu Londra până nu va fi trimisă notificarea privind intenția de retragere din UE, adică nu se declanșează Articolul 50 din Tratatul de la Lisabona.

„UE este suficient de puternică pentru a depăși plecarea Regatului Unit, este suficient de puternică pentru a continua să avanseze chiar și cu 27 de membri”, a declarat cancelarul Merkel, în declarația privind Brexitul făcută în fața parlamentarilor germani.

merkel bundestag

Ea a transmis și un mesaj clar despre cum vor decurge negocierilor, avertizându-i pe britanici că nu pot ieși din UE și, concomitent să-și păstreze privilegiile.

„Ne vom asigura ca negocierile să nu se deruleze după principiul abordării selective”, a spus Angela Merkel, adăugând că „cel care părăsește familia nu poate să se aștepte să-și păstreze privilegiile în timp ce toate obligațiile dispar”.

“Trebuie să existe, și va exista, o diferență palpabilă între acele state care doresc să fie membre ale familiei UE și cele care nu”, a mai spus cancelarulMerkel.

O poziție similară a exprimat și Matteo Renzi, premierul italian, într-un interviu acordat, tot marți, pentru CNN.

Comisarii nu au voie să negocieze în secret cu reprezentanții Marii Britanii

Pe de altă parte, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, le-a interzis marți comisarilor și funcționarilor din executivul comunitar să poarte orice fel de discuții pe tema Brexitului cu orice repreznetant al Marii britanii, până în momentul notificării de către Londra.

Asta implică orice fel de dialog, informal sau secret, a precizat Juncker.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: