Președintele chinez, Xi Jinping, i-a spus joi omologului său rus, Vladimir Putin, că statele lor ar trebui să fie „prieteni de oțel”. Cei doi lideri s-au angajat să contracareze, „în mod decisiv”, influența Statelor Unite.
La discuțiile de la Kremlin, Xi Jinping și Vladimir Putin s-au prezentat ca apărători ai unei noi ordini mondiale care nu mai este dominată de SUA. Într-o declarație comună extinsă, ei au afirmat că vor aprofunda relațiile în toate domeniile, inclusiv în cel militar, și că vor „consolida coordonarea pentru a contracara cu fermitate politica de «dublă izolare» a Rusiei și Chinei promovată de Washington”, informează Reuters.
Cele două țări au afirmat că războiul din Ucraina poate fi soluționat doar prin eliminarea „cauzelor sale profunde” – o expresie folosită frecvent de Rusia pentru a argumenta că a fost forțată să intre în război pentru a împiedica aderarea Ucrainei la NATO. Ucraina și aliații săi occidentali susțin că acesta a fost un pretext fals pentru ceea ce ei numesc o invazie de tip imperial.
Xi este cel mai puternic dintre cei peste douăzeci de lideri străini care vizitează Moscova săptămâna aceasta pentru a marca joi 80 de ani de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial – o sărbătoare de o importanță deosebită pentru Putin.
Participarea lui Xi – și declarația comună prin care care China aderă la punctul de vedere al Rusiei asupra conflictului – oferă lui Putin un impuls important, în contextul în care Rusia este supusă presiunilor Statelor Unite pentru a pune capăt războiului.
Rusia afirmă că dorește să repare relațiile cu Washingtonul, care au ajuns la cel mai scăzut nivel de după Războiul Rece din cauza conflictului din Ucraina, și că vede potențialul unor acorduri comerciale profitabile. Însă negocierile nu au dus la un acord de încetare a focului, iar președintele Donald Trump a amenințat că se va retrage, deschide o filă nouă, dacă nu se înregistrează progrese clare.
Xi, a cărui țară este în prezent angajată într-un război tarifar declanșat de Trump, a declarat că China și Rusia ar trebui să consolideze bazele cooperării lor și să „elimine interferențele externe”.
Cele două țări ar trebui „să fie adevărați prieteni de oțel, care au trecut prin sute de încercări prin foc”, i-a spus el lui Putin. Într-o altă referire implicită la SUA, Xi a spus că Rusia și China vor colabora pentru a contracara „unilateralismul și intimidarea”.
Xi și Putin s-au întâlnit de zeci de ori și au semnat un parteneriat strategic „fără limite” în februarie 2022, cu mai puțin de trei săptămâni înainte ca Putin să trimită armata în Ucraina. China este cel mai mare partener comercial al Rusiei și i-a aruncat Moscovei o ancore de salvare economică care a ajutat-o să facă față sancțiunilor occidentale.
Putin a declarat că cei doi lideri vor supraveghea personal toate elementele cheie ale relației, urmărind o creștere substanțială a comerțului și a investițiilor până în 2030.
„Împreună cu prietenii noștri chinezi, apărăm cu fermitate adevărul istoric”
Pe plan intern, aniversarea celui de-al Doilea Război Mondial îi oferă lui Putin ocazia de a mobiliza rușii în memoria unei fapte istorice care este esențială pentru identitatea națională a țării. Uniunea Sovietică a pierdut 27 de milioane de oameni în război, inclusiv multe milioane în Ucraina, care a fost, de asemenea, devastată.
În discursul de deschidere, după ce l-a salutat pe Xi într-una dintre cele mai opulente săli ale Kremlinului, Putin i-a mulțumit pentru că a venit la Moscova pentru a marca 80 de ani de la victoria „sacră” asupra lui Adolf Hitler.
„Victoria asupra fascismului, obținută cu sacrificii enorme, are o semnificație durabilă”, a declarat Putin.
„Împreună cu prietenii noștri chinezi, apărăm cu fermitate adevărul istoric, protejăm memoria evenimentelor din anii războiului și combatem manifestările moderne ale neonazismului și militarismului”.
Putin a prezentat războiul din Ucraina ca o luptă împotriva nazismului modern încă de la început. Ucraina și aliații săi resping această caracterizare ca fiind o minciună grotescă.
În declarația comună, cele două țări au afirmat că unele țări încearcă să „revizuiască rezultatele” celui de-al Doilea Război Mondial. Ele s-au descris ca fiind „principalele state victorioase” în acel conflict, fără a menționa rolul Statelor Unite, al Marii Britanii și al multor alte țări.
(Citește și: „Xi Jinping și-a început vizita de 4 zile în Rusia. Liderul chinez cere Moscovei să reziste încercărilor de subminare a parteneriatului „fără limite” dintre cele două țări”)
***