sâmbătă

20 iulie, 2024

3 iulie, 2024

Preţurile produselor industriale au scăzut cu 0,3% în UE, în mai, comparativ cu luna precedentă, conform Eurostat. În România, preţurilor producţiei industriale au crescut cu 0,6% în mai, raportat la aprilie, când s-a înregistrat un declin de 0,2%.

În mai, comparativ cu luna precedentă, cea mai mare creştere a preţurilor producţiei industriale în UE s-a înregistrat în Irlanda (7,7%), Bulgaria (4,5%) şi Estonia (2,1%), iar cel mai semnificativ declin a fost în Croaţia (minus 4,1%), Grecia (minus 2,9%) şi Suedia (minus 1,8%).

Eurostat precizează că preţurile producţiei industriale în UE au fost influenţate în special de:

  • o scădere cu 1,3% a preţurilor la energie şi cu 0,2% a preţurilor bunurilor de folosinţă îndelungată

  • în timp ce au crescut preţurile bunurilor intermediare (0,1%), a bunurilor de folosinţă imediată (0,2%) şi cele ale bunurilor de capital (0,1%).

Scădere cu 4%, față de luna similară din 2023

În mai, comparativ cu perioada similară din 2023, preţurile produselor care ies pe porţile fabricilor au scăzut cu 4% în Uniunea Europeană şi cu 4,2% în zona euro.

Cea mai mare creştere a preţurilor producţiei industriale în UE s-a înregistrat în Luxemburg (17,7%), Suedia (1,3%) şi Cehia (1%), iar cel mai semnificativ declin a fost în Slovacia (minus 20,7%), Polonia (minus 6,8%), Franţa şi Letonia (ambele cu minus 6,7%).

În România, preţurile producţiei industriale au scăzut cu 2,2% în mai, comparativ cu perioada similară din 2023, după ce în aprilie s-a înregistrat un declin de 5,7%.


Eurostat precizează că preţurile producţiei industriale în UE au fost influenţate în special de o scădere cu 10,3% a preţurilor la energie şi cu 3% a preţurilor bunurilor intermediare, în timp ce au crescut preţurile bunurilor de folosinţă îndelungată (0,1%), a bunurilor de folosinţă imediată (0,9%) şi cele ale bunurilor de capital (1,7%).

Modificarea preţurilor la porţile fabricilor este pusă de obicei pe seama consumatorilor finali şi de aceea poate fi un indicator al evoluţiei inflaţiei pe care Banca Centrală Europeană o vizează prin politica sa monetară.

În România, creștere cu 0,7% în mai, față de aprilie

Conform datelor Institutului Naţional de Statistică, în România preţurile producţiei industriale pe total (piaţa internă şi piaţa externă) au crescut cu 0,7% în luna mai a acestui an faţă de luna precedentă, cele mai importante scumpiri fiind înregistrate în industria energetică, unde preţurile au consemnat un avans de 1,2%.

Preţurile consemnate în industria bunurilor de capital au urcat cu 0,7% în mai faţă de aprilie, cele din industria bunurilor intermediare s-au majorat cu 0,3%, iar în industria bunurilor de uz curent creşterile de preţ au fost de 0,3%. Scăderi de preţ au fost înregistrate în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (minus 0,06%).

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Sâmbătă seară ne-a trecut tuturor – nu numai lui Donald

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: