10 iunie, 2025

Republica Moldova se poate baza pe susținerea României pentru cele mai important proiect al său – aderarea la Uniunea Europeană, a declarat președintele Nicușor Dan, aflat la prima sa vizită oficială peste Prut. În conferința de presă susținută alături de președinta Maia Sandu, șeful statului s-a referit și la ceea ce el a numit „amenințarea cea mai mare a prezentului” – Rusia.

„Este prima mea vizită oficială bilaterală ca președinte al României și am ținut ca ea să fie aici. Avem o relație specială, de suflet. Prezența mea aici este o garanție a continuării sprijinului pe care România îl acordă Republicii Moldova. Este un moment important pe care Republica Moldova îl trăiește: începutul procesului de aderare la Uniunea Europeană. Evident, împărtășim aceleași set de valori și împreună avem aceleași aspirații”, a spus președintele Dan. „Proiectul cel mai important al Republicii Moldova este aderarea la Uniunea Europeană, aveți aici sprijinul nostru”, a adăugat șeful statului.

„România susține eforturile dumneavoastră, atât în mod diplomatic, în raport cu partenerii noștri, cât și concret, în măsura în care, pe anumite domenii, este nevoie de expertiza noastră, asta însemnând și toate greșelile pe care le-am făcut de-a lungul timpului. Sunt incluse în expertiză”, a mai spus Nicușor Dan.
„Vorbim de domeniul energetic, proiectele de interconectare. Vorbim de infrastructură, pentru ca Republica Moldova să fie mai aproape de piața europeană, cea mai importantă. Am vorbit de vamă, bineînțeles. Am vorbit, de asemenea, de necesitatea ca companiile românești să investească mai mult în Republica Moldova și de acel fond de garantare pe care România îl promite mediului privat de mai mult timp pentru asta, de proiecte comune de educație care se continue”.

Răspuns comun la amenințări hibride


Președintele a atras atenția că „amenințarea cea mai mare a prezentului este Federația Rusă”, arătând că este nevoie de mijloace de răspuns comune la războiul hibrid. „Dincolo de războiul din Ucraina, care generează insecuritatea în toată zona, trebuie să fim foarte atenți și să avem mijloace comune de răspuns la războiul hibrid și am vorbit azi de colaborarea în această direcție”, a menționat șeful statului.

El s-a declarat foarte optimist că, pe 28 septembrie, când sunt programate alegerile parlamentare peste Prut, cetățenii Republicii Moldova vor avea spiritul civic de care este nevoie pentru a păstra direcția europeană pe care țara vecină și-a construit-o. Evident că eu, ca președinte al României interesat de Republica Moldova, interesat de securitatea zonei în care trăim, inclusiv de securitatea României, îmi doresc ca direcția pro-europeană și pro-occidentală să câștige”, a precizat Nicușor Dan.

După întâlnirea cu Maia Sandu, președintele  avea programate întrevederi cu prim-ministrul Republicii Moldova, Dorin Recean, și cu președintele parlamentului, Igor Grosu.

(Citește și: Parteneriatul strategic România – R. Moldova: Contextul regional și mizele primei vizite oficiale a președintelui Dan la Chișinău)

***


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: