15 martie, 2025

Preşedintele interimar al României, Ilie Bolojan, a afirmat, sâmbătă, după participarea la summitul virtual convocat de prim-ministrul britanic Keir Starmer, în urma discuţiilor dintre Ucraina şi SUA de la Jeddah, că a subliniat angajamentul României de a continua sprijinul pentru Ucraina şi pentru eforturile de asigurare a unei păci durabile şi corecte.

De asemenea, preşedintele interimar, Ilie Bolojan, a transmis mulţumiri premierului britanic ”pentru organizarea unei reuniuni foarte bune astăzi”.

”Coordonarea noastră strânsă în acest proces rămâne esenţială. Am subliniat angajamentul României de a continua sprijinul pentru Ucraina şi pentru eforturile de asigurare a unei păci durabile şi corecte”, a transmis Ilie Bolojan, într-un mesaj pe X.


Preşedintele interimar apreciază că ”o încetare necondiţionată a focului este un prim pas către acest obiectiv, iar Ucraina trebuie să fie de acord cu aceasta”.

Premierul Starmer: Dacă Putin vrea pace, trebuie să înceteze atacurile barbare împotriva Ucrainei

Premierul britanic Keir Starmer a declarat, sâmbătă, la reuniunea virtuală a aproximativ 25 de lideri mondiali, că aceştia trebuie să fie pregătiţi să apere ei înşişi orice acord de pace în Ucraina, îndemnându-i să menţină presiunea asupra Rusiei.

Președintele rus Vladimir Putin va trebui, „mai devreme sau mai târziu, să vină la masa” negocierilor, a declarat sâmbătă premierul britanic Keir Starmer în deschiderea unui summit virtual la Londra, la care participă circa 25 de lideri aliați ai Ucrainei, relatează Reuters.

„Dacă Putin vrea cu adevărat pace, este foarte simplu: el trebuie să înceteze atacurile sale barbare contra Ucrainei și să accepte un armistițiu”, a adăugat Starmer, la începutul unei reuniuni virtuale cu o coaliție de țări ”voluntare” pentru a ajuta la respectarea unui eventual armistițiu cu Moscova.

Președintele rus „va trebui mai devreme sau mai târziu să vină la masă și să se angajeze în discuții serioase”, a insistat Starmer, în timp ce Moscova pune condiții pentru a accepta armistițiul de 30 de zile propus de SUA și acceptat deja de Kiev.


„Nu putem pur și simplu să așteptăm (…), trebuie să continuăm să depunem eforturi și să pregătim o pace care trebuie să fie justă și durabilă”, a adăugat Starmer, adresându-se celor circa 25 de participanți la acest summit virtual, dintre care multe țări europene, Ucraina, NATO, Comisia Europeană, Canada și Australia.

Acest armistițiu de 30 de zile a fost acceptat de Ucraina la presiunea puternică a Washingtonului, însă Rusia a formulat mai multe cereri pentru o încetare a ostilităților, printre care predarea de facto a armatei ucrainene.

„Mai este mult de lucru, însă sunt motive pentru a afișa un optimism prudent”, a declarat secretarul de stat american Marco Rubio cu privire la acest armistițiu, după o reuniune a miniștrilor de externe ai țărilor din G7 care a avut loc în Canada.

(Citește și: G7 – Declarația comună: ”Integritatea teritorială” a Ucrainei – Rusia este amenințată cu noi sancţiuni dacă nu susţine armistiţiul propus de SUA)

****


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: