joi

28 martie, 2024

6 octombrie, 2021

Premierul demis, Florin Cîțu, a anunțat miercuri seara că „în prima ședință de guvern după ce se va rezolva criza va fi luată decizia plafonării prețurilor la energie.

„Am luat decizia ca PNL și Guvernul să susțină plafonarea prețurilor la energie. Va fi o decizie luată în prima ședință de guvern după ce se va rezolva criza. Deci vom susține plafonarea prețurilor la energie la prețurile pe care le vedem în această perioadă, acum. De aceea avertizez toate companiile care vor să profite de acest anunț în perioada următoare să nu se chinuie, pentru că vom folosi plafonarea la prețurile actuale”, a declarat Florin Cîțu, fără alte precizări.

A fost singura declarație făcută după ședința de guvern în care s-a aprobat prelungirea stării de alertă.

Cum și-a schimbat premierul poziția în chestiunea plafonării prețurilor la energie:


10 septembrie – premierul excludea o asemenea măsură și explica: „Plafonarea preţurilor e mai complicat. Suntem într-o economie liberală. În Uniunea Europeană nu cred că poţi face aşa ceva. Ne vom uita la toate soluţiile pentru a ne asigura că în această iarnă românii nu vor avea de suferit de pe urma acestor facturi”.

15 septembrie – Florin Cîțu că nu îşi doreşte plafonarea preţurilor la energie şi la gaze, că măsura ar distorsiona mult piaţa. Dar, adăuga el, dacă statele din restul Europei o vor face, „trebuie să fim şi noi atenţi şi să intevenim”: „Dacă în Uniunea Europeană vom vedea că sunt 10-15 ţări care vor plafona preţurile, sunt deja vreo 6, o să fie complicat, pentru că dacă sunt plafonate în restul Europei preţurile orice creştere va fi aruncată în ţările unde nu sunt plafonate. Trebuie să ne uităm exact cum ne protejăm noi consumatorii. Dacă se ajunge să se plafoneze preţurile, nu doar în România, în UE, ţările care au producţie de gaze şi de energie, cum e România, vor fi afectate. (…) Nu este ceva ce noi vrem să implementăm, dar trebuie să ne uităm. Dacă restul Europei face acest lucru trebuie să fim şi noi atenţi să intervenim”

În ultima ședință de Guvern, Cabinetul Florin Cîțu a aprobat compensarea consumatorilor casnici pentru scumpirea electricității și gazelor naturale.

Astfel, se introduce un plafon lunar de consum de 200 kWh la energie electrică. La gaze naturale, plafonul este de 150 mc în lunile noiembrie și martie, de 200 mc în februarie și de 250 mc în decembrie și ianuarie.


de asemenea, a fost introus și un preț de referință peste care se acordă compensația.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: