luni

15 aprilie, 2024

6 februarie, 2021

Germania nu ar trebui să renunţe să sprijine proiectul gazoductului Nord Stream 2 din cauza arestării opozantului rus Aleksei Navalnîi, a declarat vineri, Armin Laschet (foto), candidatul cu cele mai mari şanse pentru a fi desemnat următorul cancelar al Germaniei.

Armin Laschet, care se consideră un politician realist sau adept al „Realpolitik”, a spus că „trebuie să luăm lumea aşa cum este pentru a putea să facem mai bună”, și a argumentat că și SUA achiziţionează petrol din Rusia, potrivit unei declarații citate de Reuters.

Luna trecută, Armin Laschet a câștigat alegerile pentru conducerea Partidului Creștin Democrat (CDU), ceea ce îl plasează în poziția de favorit pentru a deveni succesorul Angelei Merkel la postul de cancelar al Germaniei.

(Citiți și: „Noul președinte al CDU – Armin Laschet, un continuator al politicii Angelei Merkel”)


Liderul german spune că și valorile și interesele sunt deopotrivă foarte importante în diplomație, „dar nici sloganurile moralizatoare nici cele domestice nu sunt politică externă”, a adăugat actualul premier al puternicului land german Renania de Nord – Westfalia.

„De 50 de ani, chiar şi în cele mai dificile perioade ale Războiului Rece, Germania a cumpărat gaze naturale din URSS şi acum din Rusia. Guvernul german urmează o politică adecvată”, a răspuns Armin Laschet, întrebat dacă Germania ar trebui să îşi modifice politica şi să renunţe la gazoductul Nord Stream 2.

„Afacerea Navalnîi” și alegerea noului cancelar al Germaniei

Autorităţile de la Berlin se confruntă cu presiuni în creștere pentru a renunţa la proiectul Nord Stream 2 din cauza arestării lui Aleksei Navalnîi, atât pe plan intern – din partea Verzilor – partidul care este un potenţial partener de coaliţie pentru CDU, cât şi internaționale din partea SUA şi a majorităţii țărilor UE.

Aleksei Navalnîi a fost condamnat marţi la trei ani şi jumătate de închisoare de un tribunal din Moscova, care a stabilit că a opozantul președintelui Vladimir Putin a încălcat termenii eliberării sale condiţionate, după ce a a fost otrăvit cu un agent neurotoxic de tip Noviciok.


Șeful diplomației europene, Josep Borell a avut, vineri la Moscova, o întâlnire cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, inclusiv pe teme procesului lui Alexei Navalnîi, dar fără rezultate notabile.

(Citiți și: „Josep Borell la Moscova: Relaţiile UE-Rusia au atins un nivel minim după cazul Navalnîi”)

Armin Laschet a ținut să amintească criticile sale privind atacurile la care a fost supus Aleksei Navalnîi cât şi arestarea sa, precum şi faptul că a sprijinit sancţiunile adoptate de Uniunea Europeană împotriva Rusiei din cauza crizei din Ucraina.

„Trebuie să garantăm interesele geopolitice ale Ucrainei şi să ne asigurăm aprovizionarea cu energie prin acest proiect demarat de sectorul privat”, a spus Armin Laschet cu referire la Nord Stream 2.

Partidul Verzilor din Germania și-a întețit criticile la adresa Nord Strem 2 odată cu „afacerea Navalnîi”, dar Armin Laschet nu crede că gazoductul „va fi o mare problemă electorală și că un consens cu Verzii, de exemplu, este posibil”.

Nord Stream 2 ar deveni funcțional în acest an

Gazoductul este pe cale să fie finalizat în acest an și a divizat Uniunea Europeană, unele state membre susținând că subminează tranzitul traduițional de gaze prin Ucraina și adâncește dependența energetică UE de Rusia.

Gazoductul Nord Stream 2 va dubla capacitatea de transport a Nord Stream 1, până la 110 miliarde de metri cubi pe an, după o investiţie de 11 miliarde de dolari, finanţată jumătate de Gazprom şi jumătate de cinci companii europene (OMV, Wintershall, Engie, Uniper şi Shell).

Astfel o cantitate și mai mare de gaze naturale ruseşti va ajunge direct în Germania via Marea Baltică, ocolind Ucraina.

Proiectul a fost oprit brusc în luna decembrie 2019, după decizia SUA de a sancţiona companiile angajate în acest proiect.

Lucrările au fost reluate luna trecută iar Gazprom speră să finalizeze conducta Nord Stream 2 sub Marea Baltică pentru a dubla capacitatea liniei existente. Proiectul este finalizat în proporţie de 90% și doar o porţiune de 100 km în apele adânci din largul Danemarcei mai trebuie finalizată.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: