joi

28 martie, 2024

10 martie, 2021

Ministrul adjunct al Muncii din Portugalia, Miguel Cabrita, a cerut marți statelor membre să urgenteze planurile de reglementare a muncii de la distanță.

Vorbind la o conferință la nivel înalt privind viitorul muncii, conferință organizată de Președinția portugheză a Consiliului UE, Miguel Cabrita a insistat, potrivit Euractiv, pe importanța găsirii unui echilibru între riscurile și oportunitățile prezentate de munca la distanța, cerând adoptarea rapidă a unui cadru unic de reglementare în domeniu.


Irene Mandl, reprezentantă a Agenției europene pentru muncă, Eurofound, a precizat la aceeași conferință că munca de la distanță a devenit ”noua normalitate”, sprijinind ideea reglementării domeniului la nivel european.

”Anumite domenii ar trebui să utilizeze și după criză acest tip de muncă”, a afirmat Irene Mandl, care a enumerat câteva avantaje ale acestui sistem: o mai mare incluziune a angajaților, flexibilitate crescută, un echilibru mai bun între viața profesională și cea de familie.

De cealaltă parte, ea a enumerat și o serie de riscuri, între care pericolul de excluziune ale unor grupuri de angajați, o creștere a controlului asupra angajatului și creșterea timpului de muncă.

Stefano Scarpetta, director al Directoratului pentru muncă din cadrul OECD, a precizat că pandemia a generat o criză majoră a muncii, care la rândul ei a provocat migrația multor angajați dintr-un sector în altul.


Coordonatorii portughezi al ”Cartei Verzi a Viitorului Muncii”, Teresa Coelho Moreira și Guilherme Dray, au prezentat o statistică a muncii de la distanță din Portugalia, unde în 2014 doar 0.05% din populația activă muncea de la distanță, procentul crescând în 2020 până la 12.3%.

”În această perioadă au apărut noi oportunități și noi riscuri, de aceea avem nevoie de politici publice care să garanteze libertatea de a alege o mai mare flexibilitate a muncii și să apere drepturile lucrătorilor de la distanță”, a afirmat Guilherme Dray.

Telemunca a fost reglementată în România în anul 2018, o serie de modificări fiind adoptate în 2020. România este țara UE cu cea mai mică pondere de angajați care au lucrat de acasă (singurul stat membru cu procent al telemuncii sub 20% din totalul salariaților), în primul val al pandemiei, conform Eurofound.

La nivelul UE, peste o treime din angajați (37%) au început să lucreze de acasă, în timpul epidemiei, cu cele mai consistente procente în statele nordice

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: