luni

26 septembrie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

29 iulie, 2022

Ponderea întreprinderilor inovatoare în total întreprinderi a scăzut, în România, cu 3,9 puncte procentuale, în perioada 2018 – 2020 faţă de intervalul 2016 – 2018, arată datele publicate, vineri de INS.

Potrivit sursei citate, aproximativ un sfert din numărul total de salariaţi şi-au desfăşurat activitatea într-o întreprindere inovatoare.

Activități inovatoare în 10% din totalul întreprinderilor

Rezultatele cercetării statistice privind inovarea în întreprinderile din mediul de afaceri, în perioada 2018 – 2020, au evidenţiat faptul că, din totalul de 27.196 de întreprinderi, un număr de 2.900 întreprinderi au desfăşurat activităţi inovatoare.


Dintre aceste 2.900, 2.750 sunt inovatori de succes, implementând cel puţin o inovaţie de produs şi/sau proces de afaceri. Unul dintre principalii indicatori ce caracterizează activitatea inovatoare este raportul dintre întreprinderile inovatoare şi numărul total de întreprinderi din populaţia statistică.

Pentru perioada 2018-2020, calculul acestui indicator arată că ponderea întreprinderilor inovatoare a fost de 10,7%, iar a întreprinderilor non-inovatoare de 89,3%.

Tipuri de inovare

Din totalul întreprinderilor, 4,4% au introdus sau implementat numai produse noi sau îmbunătăţite semnificativ, în timp ce 3,1% dintre acestea au implementat numai procese de afaceri noi sau îmbunătăţite semnificativ.

Ponderea întreprinderilor care au avut atât inovaţii de produse, cât şi inovaţii de procese de afaceri a fost de 2,6%.


În funcţie de fiecare tip de inovaţie, din total întreprinderi, 7% au avut cu cel puţin o inovaţie de produs, iar 5,7% au raportat cu cel puţin o inovaţie de procese de afaceri. Din totalul întreprinderilor, 1,5% au fost întreprinderi cu activităţi de inovare nefinalizate sau abandonate.

Industria, cel mai inovator sector

Pe activităţi economice, întreprinderile din sectorul industriei au fost mai inovatoare, cu o pondere de 10,8% în total întreprinderi din industrie, iar cele din sectorul serviciilor au reprezentat 10,6% din total întreprinderi din servicii.

În activităţile economice ale sectorului industriei, industria prelucrătoare deţine o pondere de 90,7%, restul activităţilor având ponderi mult mai mici: distribuţia apei, salubritate, gestionarea deşeurilor, activităţi de decontaminare (5,5%), industria extractivă (2,5%), respectiv producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (1,3%).

De asemenea, în activităţile sectorului servicii, ponderea cea mai mare a întreprinderilor inovatoare, în total întreprinderi ale acestui sector, este deţinută de comerţul cu ridicata – cu 39,4%, urmată de sectorul transport şi depozitare (32,4%), informaţii şi comunicaţii (13,2%), activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice (10,5%) şi intermedieri financiare şi asigurări (4,5%).

Regiunile care conduc la inovare

Cele mai mari ponderi ale întreprinderilor inovatoare în totalul întreprinderilor din regiune, s-au înregistrat în regiunea Bucureşti-Ilfov (20,4%) şi regiunea Nord-Est (11,9%), iar cele mai scăzute ponderi au fost în regiunea Sud-Vest Oltenia (4%) şi regiunea Sud-Est (3,7%).

Aceeaşi ierarhie s-a păstrat şi la nivel de IMM-uri inovatoare: în regiunea Bucureşti-Ilfov (19,9%) şi în regiunea Nord-Est (11,5%). Pe de altă parte, cele mai puţine IMM-uri inovatoare au fost în regiunea Sud-Est (3,1%).

La nivelul anului 2020, cifra de afaceri a întreprinderilor inovatoare a reprezentat 26,6% afacerile totale ale întreprinderilor. În acelaşi timp, În anul 2020, valoarea totală a cheltuielilor întreprinderilor inovatoare a fost de 5,166 miliarde lei, preţuri curente.

În perioada 2018-2020, aproape o treime (31,3%) din totalul întreprinderilor inovatoare au avut acorduri de cooperare în realizarea inovaţiilor, iar o cooperare mai bună se observă în rândul întreprinderilor mari, cu o pondere de 39,7%.

***

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

”Personalitatea economică” a județelor din România, respectiv sectoarele care produc cea mai mare parte a valorii adăugate brute (VAB) de la nivel local, variază semnificativ de la județ

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: