marți

23 aprilie, 2024

17 mai, 2021

Guvernul naționalist-conservator al Poloniei a prezentat la sfârșitul acestei săptămâni Planul ”New Deal”, un program amplu de măsuri menit să consolideze economia în urma șocului generat de pandemia de COVID-19.

Printre cele mai important măsuri se numără majorarea cheltuielilor se sănătate de la 5,3% din PIB în prezent la peste 7% din PIB în 2030, reducerea impozitului pe venit și sprijinirea achiziției de locuințe, transmite presa internațională.

Ambițioasa strategie își propune să relanseze economia poloneză, principala sursă de finanțare a stimulentelor fiind fondurile europene.


”Pentru prima dată, ne putem lua soarta în propriile mâini cu ajutorul acestui program”, a declarat premierul Mateusz Morawiecki (foto), în cadrul unei conferințe de presă.

16 miliarde de euro pe an

Planul elaborat de Partidul Dreptate și Justiție (PiS) își propune să pompeze 72 de miliarde de zloți (15,8 miliarde de euro) pe an pentru a ajuta la reconstrucția economiei după șocul generat de pandemie, potrivit Bloomberg.

Documentul de 160 de pagini conține propuneri ce se întind pe mai mulți ani, focusul fiind însă pe măsurile ce ar urma să fie implementate pe termen scurt.

Majoritatea domeniilor vor fi vizate, de la structura impozitelor, la asistența medicală și până la cultură și educație. Banii vor proveni în principal de la UE – în total aproape 770 miliarde de zloți în următorii cinci ani, din bugetul UE și din planul de redresare (Next Generation EU).


Proiectul conține, de asemenea, legislație care vizează reglementarea calității tratamentului medical, un fond special pentru acoperirea modernizării spitalelor și un fond de compensare pentru victimele erorilor medicale.

În capitolul privind mediul, planul prevede proiecte de reducere a poluării și emisiilor, crearea mai multor zone verzi în orașe și înființarea de noi parcuri naționale.

Propunerile energetice se concentrează pe energia nucleară, fotovoltaică, măsurile anti-secetă și reducerea importurilor de petrol și gaze.

Planul new deal introduce, de asemenea, noi beneficii financiare pentru părinți, în principal o alocație pentru al doilea copil de 12.000 de zloți (2.700 de euro), plătibilă în rate lunare timp de 12 sau 24 de luni.

Economia: Fond de investiții, facilități fiscale

Pe zona economică, new deal introduce un fond de investiții de 650 de miliarde de zloți (143,5 miliarde de euro) care se va extinde pe parcursul a cinci până la șapte ani, precum și câteva noi avantaje pentru operatorii economici mai mici, inclusiv scutirea de impozite pe proiecte de automatizare și robotizare lansate de întreprinderi mijlocii companii.

Pachetul de investiții este axat în principal proiecte de drumuri și infrastructură, creșterea accesului la internet de mare viteză și proiecte de energie curată.

Alte măsuri vizează scutiri de impozite pentru angajarea pensionarilor, precum și scutiri de impozite pentru pensiile de până în 2,500 de zloți (circa 550 de euro).  De asemenea, pragul de venituri până la care nu se datorează impozit va urca la 30.000 de zloți pe an, iar pragul de la care polonezii datorează un impozit majorat de 32% va crește de la 85.000 de zloți la 120.000 de zloți.

Politicienii celui mai mare partid de opoziție, Platforma Civică, au criticat New Deal, în special ideea de a stabili contribuția de asigurare medicală la 9% pentru toată lumea, indiferent de câștiguri.

Stânga (Lewica), ale cărei voturi au făcut posibilă adoptarea în Sejm a fondului de recuperare al UE la începutul lunii mai, a criticat măsurile new deal privind locuințele. Ideea anterioară a guvernului, de a construi o sută de mii de apartamente, e eșuat, iar actuala propunere, de subvenționare a împrumuturilor pentru locuințe, nu va rezolva problema de pe piața imobiliară, ci doar va crește marjele de profit ale dezvoltatorilor, argumentează Stânga.

Szymon Hołownia, al cărui partid Polonia 2050 este în prezent pe locul al doilea în preferințele electoratului polonez, în spatele partidului de la guvernare Lege și Justiție (PiS), a spus că este dificil să ai încredere în toate propunerile, considerând că unele sunt periculoase. ”Este dificil să implementezi soluții bune, de vreme ce încălcați în mod ostentativ legea (Constituția, n.r.)”, a adăugat el.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: