13 mai, 2025

Bruxelles pregătește impunerea de controale asupra capitalului și tarife vamale împotriva Rusiei, în cazul în care Ungaria blochează prelungirea sancțiunilor economice ale UE impuse Moscovei ca răspuns la războiul din Ucraina.

Comisia Europeană le-a transmis capitalelor UE că o mare parte dintre sancțiuni, inclusiv cele 200 de miliarde de euro în active ale statului rus înghețate, ar putea fi mutate pe o altă bază juridică pentru a ocoli dreptul de veto al Budapestei, au declarat pentru Financial Times cinci oficiali familiarizați cu discuțiile.

Aceste pregătiri vin în contextul în care UE a promis să mențină presiunea economică asupra Moscovei, în paralel cu eforturile diplomatice de a forța Rusia să accepte un armistițiu și să intre în negocieri de pace directe cu Ucraina.


Însă Ungaria, al cărei premier, Viktor Orbán, a blocat în repetate rânduri sancțiunile UE împotriva Rusiei, amenință să se opună prelungirii acestor măsuri economice, care expiră la sfârșitul lunii iulie, dacă toate cele 27 de state membre nu sunt de acord să le extindă pentru încă șase luni. Restricțiile includ, de asemenea, interdicții de import și plafoane de preț în sectoare precum energia.

Soluțiile alternative necesită doar o majoritate de voturi, nu unanimitate

Soluțiile alternative aflate în discuție ar necesita doar o majoritate a țărilor UE pentru a prelungi sancțiunile. Controlul capitalului — care ar bloca fluxurile de bani către Rusia — și măsurile comerciale, precum tarifele, sunt două dintre opțiunile menționate recent de Comisie, potrivit oficialilor.

Printre ideile anterioare s-au numărat măsuri bilaterale naționale, care ar permite unor țări precum Belgia — unde sunt blocate cele mai multe dintre cele 200 de miliarde de euro ale Rusiei — să interzică repatrierea acestor active.

„Suntem concentrați cu toții pe Planul A”, a spus unul dintre oficiali. „Dar există discuții privind baza legală a opțiunilor alternative.”

Budapesta nu ar fi exprimat obiecții majore față de noul pachet de sancțiuni împotriva Moscovei

Potrivit a trei diplomați informați cu privire la discuțiile de luni dintre cei 27 de ambasadori, Budapesta nu a exprimat obiecții majore față de un nou pachet de sancțiuni împotriva Moscovei.


Al 17-lea pachet, care vizează companii din China și alte țări ce ajută Rusia să evite sancțiunile, este așteptat să fie aprobat miercuri și să intre oficial în vigoare la începutul săptămânii viitoare.

În ianuarie, UE a impus tarife asupra îngrășămintelor din Rusia și Belarus — măsură pe care doi oficiali au prezentat-o drept un exemplu despre cum sancțiunile existente asupra altor importuri rusești pot fi transformate în instrumente comerciale.

Comisia a promis că va prezenta luna viitoare propuneri legislative care să-i permită să interzică noile contracte de gaze rusești pe piața spot în acest an, și să elimine complet gazele rusești până în 2027. Aceasta a insistat că măsurile nu ar constitui sancțiuni, dar a refuzat să ofere mai multe detalii statelor membre.

De asemenea, Comisia a anunțat că va propune tarife asupra uraniului îmbogățit ca parte a eforturilor de reducere a dependenței UE de combustibilii ruși.

Unii diplomați europeni și-au exprimat îngrijorarea că o interdicție a gazului rusesc fără sancțiuni formale ar putea atrage companiile în procese juridice prelungite și au cerut Comisiei garanții că orice nouă măsură va fi solid fundamentată din punct de vedere legal.


În cadrul unei reuniuni de săptămâna trecută, Comisia s-a declarat surprinsă de „lipsa de încredere” din partea statelor membre și a afirmat că are „cei mai buni experți” lucrând la cadrul legislativ, potrivit unei persoane prezente la discuții.

(Citește și: ”Gazele din Marea Neagră – în Planul Comisiei Europene pentru a pune capăt dependenței de energia rusă”)

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: