Oficialii Statelor Unite ale Americii au prezentat aliaţilor europeni un plan care să permită ajungerea la un acord de pace între Rusia şi Ucraina, contururile planului american incluzând relaxarea sancţiunilor asupra Moscovei în cazul unui angajament pentru încetarea durabilă a focului, scrie vineri agenția Bloomberg, citată de News.ro.
Propunerea ar îngheţa efectiv războiul de-a lungul liniilor de front actuale, teritoriile ucrainene acum ocupate de Rusia rămânând practic sub controlul Moscovei, iar aspiraţiile Kievului de a adera la NATO ar fi, de asemenea, scoase din discuţie. SUA doresc să asigure o încetare completă a focului în câteva săptămâni, iar aliaţii se vor reuni din nou la Londra săptămâna viitoare pentru a continua discuţiile.
Contururile planului american au fost împărtăşite în timpul reuniunilor de joi de la Paris, potrivit unor oficiali europeni familiarizaţi cu această chestiune. Aceste persoane au refuzat să ofere detalii suplimentare, invocând caracterul confidenţial al discuţiilor, menţionează Bloomberg. Potrivit Departamentului de Stat al SUA, planul subliniază viziunea Washingtonului pentru o „pace durabilă și de durată” și a fost împărtășit cu „toate părțile”, inclusiv cu Rusia, în urma unui apel telefonic între secretarul american de stat Marco Rubio și ministrul rus de externe Serghei Lavrov.
Ridicarea sancţiunilor în timp ce Rusia continuă să ocupe zone întinse din Ucraina ar putea reprezenta totuși un subiect sensibil pentru o parte din aliaţii Kievului, în contextul în care eliminarea restricţiilor Uniunii Europene, inclusiv deblocarea activelor imobilizate, necesită sprijinul tuturor statelor membre, menţionează Bloomberg.
Ultimatumul din partea SUA
Informațiile Bloomberg vin după ce secretarul de stat Rubio a declarat vineri dimineață că administrația Statelor Unite va pune capăt eforturilor de a media o încheiere a războiului din Ucraina și implicit de ajungere la un acord de pace între cele două țări beligerante dacă în „câteva zile” nu sunt semne clare că un astfel de acord poate fi semnat.
Declarația lui Rubio, făcută la Paris după întâlniri cu oficiali de rang înalt din Europa și Ucraina, a fost nuanțată printr-o altă declarație, conform căreia președintele Donald Trump este încă interesat de un acord de pace, dar că acesta are multe alte priorități globale pe agendă. Secretarul de stat american a mai spus că președintele Trump este dispus „să treacă mai departe” dacă nu sunt există semne de progres.
„Nu vom continua cu aceste încercări pentru săptămâni și luni la nesfârșit. Deci trebuie să determinăm foarte rapid acum, și mă refer la o chestiune de câteva zile, dacă (un acord) se poate face sau nu în umrătoarele săptămâni. Dacă da, atunci ne implicăm. Dacă nu, atunci avem alte priorități pe care să ne concentrăm”, a spus Rubio, la Paris.
Joi, în SUA, Donald Trump a declarat reporterilor că Washingtonul se aşteaptă săptămâna aceasta să „audă” răspunsul Moscovei cu privire la propunerea SUA pentru o încetare a focului între Rusia şi Ucraina.
„Vom auzi de la ei săptămâna aceasta, foarte curând, de fapt, şi vom vedea. Dar vrem ca totul să înceteze. Vrem ca moartea şi crimele să înceteze”, a declarat preşedintele reporterilor din Biroul Oval.
Totodată, vicepreşedintele american JD Vance a declarat vineri, la Roma, că este „optimist” cu privire la şansele de încheiere a războiului.
Garanțiile de securitate pentru Ucraina încă se discută
Unul dintre oficialii consultați de Bloomberg a declarat că planurile, care trebuie discutate în continuare cu Kievul, nu ar reprezenta o soluţie definitivă, iar aliaţii europeni nu vor recunoaşte teritoriile ocupate ca fiind ruseşti.
Oficialii au subliniat că este posibil ca Kremlinul să nu fie de acord să înceteze luptele şi că este esenţial ca Ucrainei să i se ofere garanţii de securitate pentru a se asigura că orice acord este viabil. Vineri, Rubio a declarat că garanţiile de securitate nu sunt o „dorinţă nelegitimă” din partea Ucrainei, dar că negociatorii nu au ajuns până acum la acest nivel de specificitate a discuţiei.
„Fiecare ţară suverană de pe Pământ are dreptul să se apere. Ucraina va avea dreptul să se apere şi să încheie orice acorduri pe care doreşte să le încheie pe o bază bilaterală cu diferite ţări”, a declarat el.
În urma convorbirii telefonice dintre Rubio şi omologul său rus, Serghei Lavrov, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat Tammy Bruce a declarat că Trump şi SUA „doresc ca acest război să se încheie şi au prezentat acum tuturor părţilor liniile generale ale unei păci viabile şi de durată”.
Kievul a fost deja de acord cu o încetare a focului, iar poziţia sa este că Moscova trebuie să fie şi ea de acord înainte de a discuta alte chestiuni, a mai declarat o persoană familiarizată cu acest subiect pentru Bloomberg. La Paris, sarcina delegaţiei ucrainene a fost de a discuta despre modul în care va fi monitorizată orice încetare a focului, precum şi despre un contingent de menţinere a păcii, a declarat persoana respectivă.
Discuții pozitive la Paris – Planul SUA a avut parte de o „primire încurajatoare”
Oficialii europeni au calificat reuniunile de la Paris drept constructive şi pozitive. Discuţiile au marcat cea mai recentă încercare a Europei de a influenţa rezultatul prin demonstrarea faptului că – împreună cu Kievul – sprijină pe deplin eforturile SUA de a pune capăt războiului şi că Rusia trebuie să demonstreze că este serioasă în ceea ce priveşte negocierea unei încetări a focului.
La plecarea din Paris, Rubio a declarat reporterilor că speră că Marea Britanie, Franţa şi Germania vor putea ajuta la „mişcarea lucrurilor” către o decizie. Discuţiile de la Paris s-au bazat, de asemenea, pe eforturile Franţei şi Regatului Unit de a forma o „forţă de reasigurare” postbelică în Ucraina, precum şi pe planurile de a se asigura că Kievul dispune de o armată cu resurse şi personal adecvate, ca parte a unui pachet de garanţii de securitate.
Oficialii de la Paris şi Londra speră ca această propunere să demonstreze că Europa este serioasă în privinţa angajării propriilor resurse pentru viitorul postbelic al Ucrainei şi să îl convingă pe președintele Trump să ofere un sprijin pentru aceste garanţii.
Cedarea de teritorii, subiect sensibil
Steve Witkoff, emisarul special al președintelui Trump, a declarat săptămâna aceasta pentru Fox News că cheia unui acord global se învârte în jurul a „cinci teritorii”, fără a oferi mai multe detalii.
Rusia insistă că ocupaţia sa militară a unor părţi din Ucraina începând cu 2014, inclusiv peninsula Crimeea şi zone extinse din patru regiuni – Zaporojie, Herson, Luhansk şi Doneţk – trebuie să fie recunoscute în orice acord. Rusia a legat, de asemenea, eforturile de încetare a luptelor de scutirea de sancţiuni economice şi a cerut suspendarea livrărilor de arme către Ucraina ca o condiţie pentru încetarea focului.
Vorbind cu reporterii la Kiev, joi, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a atacat pe Witkoff pentru „adoptarea strategiei ruseşti” şi a declarat că emisarul lui Trump nu are „mandat să discute despre teritoriile ucrainene, deoarece aceste teritorii aparţin poporului” ucrainean.
„Nu discutăm despre teritorii până la încetarea focului”, a punctat Zelenski. „Nu vom considera niciodată teritoriile ucrainene ca fiind ruseşti”, a precizat el.
(Citește si: „Marco Rubio, după discuțiile cu aliații de la Paris: SUA vor pune capăt eforturilor de pace dacă nu sunt semne clare că Ucraina și Rusia pot ajunge la un acord”)
***