În timp ce euro se îndreaptă către cea mai proastă lună din ultimii 2 ani, analiștii atrag atenția că o volatilitate necontrolată a monedei unice poate fi o sursă de turbulențe pe piața globală, la fel cum instabilitatea yenului japonez a provocat o furtună printre active în luna august.
Euro s-a depreciat cu aproximativ 3,8% față de dolar în luna noiembrie. Moneda unică se îndreaptă spre paritate cu dolarul american, presată de tarifele vamale propuse de Donald Trump, de declinul economiei din zona euro și de escaladarea războiului din Ucraina, în timp ce previziunile de creștere a SUA ajută acțiunile amercicane și dolarul.
Investitorii și dealerii activi pe piața Forex sunt însă împărțiți cu privire la ceea ce va urma, deorece și dolarul este, de asemenea, vulnerabil la taxele vamale inflaționiste și la creșterea datoriilor guvernamentale, mărind incertitudinile din piețe și economia americane.
Această incertitudine ar putea crește dacă moneda unică va scădea și mai mult, marind riscul volatilității excesive pentru euro, care se bazează pe o scădere a monedei unice pe măsură ce bursele americane cresc, așa-numitele tranzacții Trump, foarte populare, spun analiștii.
„Vom avea volatilitate pentru că oamenii vor începe să cântărească variantele: depășim paritatea (euro-dolar) sau va fi o revenire?”, a declarat șeful piețelor FX de la Societe Generale, Kit Juckes. „În cel mai bun caz va fi doar o dezbatere în ambele direcții despre euro dar nu am încredere că aceste niveluri extraordinar de ridicate de corelare în active vor rezista”.
În luna august cotațiile yen-dolar au fluctuat foarte mult ceea ce surpins fondurile speculative care pariaseră pe deprecierea valutei japonze și au majorat vânzările pe bursă pentru a finanța ordinele în marjă.
„Dacă trecem de paritatea euro-dolar, vom avea din nou astfel de situații”, a mai spus Juckes.
Euro-dolarul este perechea valutară cea mai activă în tranzacțiile de pe piața Fores mondială, iar schimbările rapide ale cursului de schimb pot perturba câștigurile multinaționalelor și perspectivele de creștere și inflație pentru țările care importă mărfuri și exportă bunuri cu prețuri exprimate în dolari.
„Euro este un punct de referință”, a spus șeful strategiei valutare de la Baeclays, Themos Fiotakis, ceea ce înseamnă că națiunile dependente de comerțul internațional, cum ar fi China, Coreea de Sud și Elveția ar putea permite ca monedele lor naționale să se deprecieze în raport cu dolarul, dacă euro va scădea în continuare, astfel încât să poată concura cu euro pentru exporturile spre Europa.
Lira britanică, în scădere cu puțin peste 2% față de dolar în noiembrie, până la 1,26 dolari/liră, este foarte sensibilă la fluctuațiile monedei unice, a adăugat el.
Sensibilitatea pieței la cursul euro-dolar a crescut, de asemenea, pe baza derivatelor care combină tranzacțiile Trump, cum ar fi deprecierea euro și creșterea S&P.
„Am văzut mulți oameni care încearcă să investească în aceste opțiuni”, a spus Fiotakis, ceea ce ar putea mări corelațiile dintre mișcările valutare și piețe în sens mai larg.
Pariuri diametral opuse
Administratorii fondurilor cu plasamente pe termen lung au păreri complet diferite în ce privește direcția pe care o vor lua euro și dolarul, subliniind că acest curs de schimb esențial ar putea fi foarte volatil în perioada următoare.
„Mizăm că moneda euro va ajunge la 99 de cenți până la jumătatea anului viitor”, a declarat Willem Sels, director global de investiții la HSBC.
Dar Vincent Mortier, director de investiții la Amundi, cel mai mare manager de active din Europa, a declarat că reducerile ratelor dobânzilor din zona euro ar putea stimula afacerile și cheltuielile consumatorilor din zona euro și ar putea ridica euro la 1,16 dolari până la sfârșitul anului 2025.
Cititi si: Scădere a Euro față de dolar – distanță de doar 3% până la paritate
***