Ministrul Culturii, Natalia-Elena Intotero, a dispus, marți, trimiterea Corpului de control al ministerului la Muzeul Național Brukenthal din Sibiu, după ce Turnul Sfatului a scris despre petrecerea din incinta instituției la care a participat Andrew Tate
Ministerul nu a primit nicio informare prealabilă privind organizarea acestui eveniment în cadrul muzeului, conform unui comunicat al instituției.
„Ministerul Culturii tratează cu maximă seriozitate orice situație care poate afecta integritatea patrimoniului cultural național și își reiterează angajamentul pentru transparență și responsabilitate în administrarea instituțiilor din subordine”, mai arată comunicatul.
Rezultatele verificărilor efectuate de Corpul de control vor fi comunicate public imediat ce misiunea va fi finalizată.
Petrecere printre artefacte
Pe 7 iunie 2025, Andrew Tate a participat la o petrecere organizată în curtea Muzeului de Istorie, în clădirea Casa Altemberger, care aparține Muzeului Brukenthal.
Evenimentul a fost organizat printr-un contract încheiat în ultima zi de mandat a fostului manager interimar Alexandru Chituță, care susține că astfel de petreceri sunt practicate și în occident pentru promovarea instituției, relatează Turnul Sfatului.
Andrew Tate, care este cercetat în România și Marea Britanie pentru acuzații grave precum trafic de persoane, proxenetism și viol, a fost filmat la petrecere înconjurat de dansatoare și fumând trabuc, iar în drum spre eveniment a fost oprit de poliție în Vâlcea pentru conducere cu 196 km/h într-o zonă cu limită de 50 km/h, fapt pentru care i-a fost reținut permisul de conducere.
Suma încasată de muzeu pentru găzduirea petrecerii a fost de 7.000 de lei, considerată modestă în raport cu riscurile asumate de instituție, mai ales din perspectiva protecției patrimoniului muzeal.
Contractul nu prevedea clauză de reziliere unilaterală, iar conducerea a încercat să limiteze accesul și să impună reguli stricte pentru eveniment.
Petrecerea din curtea Casei Altemberger face parte dintr-o serie de evenimente organizate sub denumirea Spontan Events, petreceri organizate în diferite orașe din țară. La Sibiu, chiar și Primăria a promovat evenimentul pe pagina de Facebook a administrației locale, anunțând că e „first time in Sibiu” (prima dată în Sibiu).
Frații Tate, acuzații grave în România și Marea Britanie
Frații Tate sunt cercetați în România pentru acuzații de trafic de persoane, viol, spălare de bani și constituirea unui grup infracțional organizat, iar în Marea Britanie au 21 de capete de acuzare, inclusiv viol, trafic de persoane și vătămare corporală.
Curtea de Apel București a decis în martie 2024 că frații Tate pot fi trimiși în Marea Britanie, dar extrădarea va avea loc doar după finalizarea procesului penal din România.
Poliția din Bedfordshire a emis un mandat de arestare pentru ei pe baza acuzațiilor din Regatul Unit, iar autoritățile române au acceptat cererea de extrădare.
Andrew și Tristan Tate au respins toate acuzațiile care li se aduc în România și în Marea Britanie.
Avocatul Matt Jury, care reprezintă mai multe presupuse victime britanice, a salutat decizia de extrădare și a subliniat importanța ca frații Tate să fie aduși în fața justiției britanice pentru a răspunde acuzațiilor vechi și noi.
(Citește și: Furtul artefactelor dacice – Raportul Corpului de Control: Măsurile de siguranță acceptate, mai puțin riguroase decât cele uzuale)
****