marți

16 aprilie, 2024

25 iulie, 2016

medici garzi urgenteAproape 1.500 de medici au semnat până acum o petiție a Federației Solidaritatea Medicală în care se cer drepturi suplimentare pentru gărzile efectuate în spitale și modificarea unei reglementări din 2004, astfel încât să poate fi aplicate prevederile Ordonanței salarizării. 

În lipsa acceptăriiacestor revendicări, Federația Sindicală Hipocrat avertizează că se poate ajunge la perturbarea activității medicale și la apariția unor mișcări de protest în toată țara, începând cu 1 august.

Federația Solidaritatea Medicală a transmis săptămâna trecută, Ministerului Sănătății, o adresă prin care explica urgența modificării și completării Ordinului de Ministru (OMS) 870/2004 pentru a putea fi aplicată prevederea de la Art. 3^2 alin. 6 din Ordonanța salarizării.


Articolul respectiv  spune: „Gărzile efectuate de personalul sanitar cu pregătire superioară, în afara normei legale de muncă şi a programului normal de lucru de la funcţia de bază, se desfăşoară în baza unui contract de muncă cu timp parţial pentru activitatea prestată în linia de gardă şi personalul va beneficia numai de drepturile aferente activităţii prestate în linia de gardă”.

Pentru aceasta, însă, trebuie modificat OMS 870 pentru aprobarea Regulamentului privind timpul de muncă, organizarea și efectuarea gărzilor în unitățile publice din sectorul sanitar.

Respectivul ordin de ministru îi obligă pe medicii, chimiștii și biologii care efectuează gărzi să efectueze un act medical continuu de până la 31 ore.

Revendicările medicilor

Pentru gărzile obligatorii, efectuate pentru completarea timpului de lucru aferent normei de bază se cere dreptul la sporul de noapte.

Pentru gărzile suplimentare normei de bază, în cazul cărora se va încheia un contract individual de muncă cu timp parțial, conform Ordonanței salarizării

  • un spor cuprins între 25% și 75% (25% este minim obligatoriu).
  • toate sporurile pentru condițiile de muncă aplicabile la locul de desfășurare a gărzilor și la sporul de noapte
  • concediu de odihnă și pentru CIM-ul cu timp parțial
  • dreptul de a nu lucra continuu mai mult de 24 de ore, aferente unuia sau ambelor contracte individuale de muncă. De la această prevedere se poate deroga doar în baza acordului medicului, exprimat în mod expres
  • dreptul de a avea liber după gardă cel puțin 24 de ore, indiferent dacă aceste ore sunt aferente unuia sau ambelor contracte individual de muncă. De la această prevedere se poate deroga doar în baza acordului medicului, exprimat în mod expres.


Articole recomandate:

Etichete: , , , ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: