Industria locală continuă să se contracte, în contextul în care semnalele privind evoluția activității principalilor parteneri comerciali ai României nu sunt prea optimiste, o veste proastă pentru industria dependentă de export, constată experții Băncii Naționale a României (BNR).
În luna septembrie 2024 activitatea industrială și-a continuat declinul, dinamica anuală negativă a volumului producției îmbunătățindu-se numai marginal, până la -3,7% (+0,4 puncte procentuale comparativ cu intervalul anterior).
”Marasmul industriei europene nu pare să se îndrepte, deocamdată, către o rezoluțiune, în condițiile în care contracțiile au în continuare caracter cvasigeneralizat la nivel comunitar, iar indicatorii de încredere s-au adâncit în teritoriu negativ”, se arată în buletinul lunar aferent lunii septembrie, realizat de specialiștii BNR.
Ei remarcă totuși evoluția pozitivă a exporturilor din septembrie, dar avertizează cu privire la scăderea comenzilor noi, ceea ce sugerează că situația s-ar putea deteriora.
Exporturile de bunuri au consemnat o inversare de semn a dinamicii anuale în luna septembrie (+0,3%, față de -7,5% în luna august) evoluție susținută de sectorul industrial, unde volumul cifrei de afaceri pentru piața externă s-a majorat cu 1,5% (variație anuală).
”Perspectivele privind prelungirea acestei traiectorii pe termen scurt sunt însă mai degrabă rezervate, în contextul în care volumul comenzilor externe adresate companiilor autohtone s-a menținut pe o pantă descrescătoare în ultimele luni, iar opiniile operatorilor industriali privind portofoliul de comenzi externe la nivelul lunii octombrie s-au deteriorat față de media trimestrului III (solduri conjuncturale de -14%, respectiv -10%, potrivit sondajului CE-DG ECFIN)”, se arată în documentul citat.
Importurile de bunuri au înregistrat o dinamică superioară celei aferente exporturilor (+4,2%, variație nominală), ceea ce a determinat majorarea deficitului comercial cu 18,1%, până la 2,7 miliarde de euro.
(Citește și: ”Analiști: Decelerarea economiei, dezinformarea și conflictele armate, principalele riscuri pentru 2025”)
***