Just Business

O interfață între Economie și viața afacerilor

28 noiembrie, 2024

Industria locală continuă să se contracte, în contextul în care semnalele privind evoluția activității principalilor parteneri comerciali ai României nu sunt prea optimiste, o veste proastă pentru industria dependentă de export, constată experții Băncii Naționale a României (BNR).

În luna septembrie 2024 activitatea industrială și-a continuat declinul, dinamica anuală negativă a volumului producției îmbunătățindu-se numai marginal, până la -3,7% (+0,4 puncte procentuale comparativ cu intervalul anterior).

”Marasmul industriei europene nu pare să se îndrepte, deocamdată, către o rezoluțiune, în condițiile în care contracțiile au în continuare caracter cvasigeneralizat la nivel comunitar, iar indicatorii de încredere s-au adâncit în teritoriu negativ”, se arată în buletinul lunar aferent lunii septembrie, realizat de specialiștii BNR.


Ei remarcă totuși evoluția pozitivă a exporturilor din septembrie, dar avertizează cu privire la scăderea comenzilor noi, ceea ce sugerează că situația s-ar putea deteriora.

Exporturile de bunuri au consemnat o inversare de semn a dinamicii anuale în luna septembrie (+0,3%, față de -7,5% în luna august) evoluție susținută de sectorul industrial, unde volumul cifrei de afaceri pentru piața externă s-a majorat cu 1,5% (variație anuală).

”Perspectivele privind prelungirea acestei traiectorii pe termen scurt sunt însă mai degrabă rezervate, în contextul în care volumul comenzilor externe adresate companiilor autohtone s-a menținut pe o pantă descrescătoare în ultimele luni, iar opiniile operatorilor industriali privind portofoliul de comenzi externe la nivelul lunii octombrie s-au deteriorat față de media trimestrului III (solduri conjuncturale de -14%, respectiv -10%, potrivit sondajului CE-DG ECFIN)”, se arată în documentul citat.

Importurile de bunuri au înregistrat o dinamică superioară celei aferente exporturilor (+4,2%, variație nominală), ceea ce a determinat majorarea deficitului comercial cu 18,1%, până la 2,7 miliarde de euro.

(Citește și: ”Analiști: Decelerarea economiei, dezinformarea și conflictele armate, principalele riscuri pentru 2025”)


***

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: