fbpx

15 aprilie, 2025

Mii de hectare aflate în proprietatea statului și administrarea Ministerului Apărării Naționale au ajuns la diferite persoane fizice sau juridice, din cauza pasivității instituției, care nu a promovat acțiuni în instanță, arată un audit al Curții de Conturi.

Principalele nereguli prezentate în Raportul misiunii de audit financiar a Curții de Conturi realizate la MApN, în perioada 4 martie – 29 noiembrie 2024:

  • Prezentarea în situațiile financiare a unor active fixe, respectiv terenuri, cu o situație juridică incertă fără a fi promovate acțiuni în instanță în vederea constatării dreptului de proprietate al Statului și de administrare al MApN asupra acestor suprafețe de teren.

  • În patrimoniul MApN există imobile rămase neintabulate/intabulate parțial, afectate fie de litigii, fie de situații litigioase, pentru care la data prezentei verificări dreptul de administrare nu este dovedit prin extrasul de carte funciară, situația juridică a bunurilor primite în administrare nefiind pusă de acord cu situația lor reală.

  • În cazul Imobilului 2793 Floreni, pentru suprafața de 3,911 ha entitatea auditată nu deține documente care să ateste dreptul de proprietate al Statului Român și de administrare al MApN, drept pentru care până la această dată, față de deținătorul cu acte al terenului (Primăria Comunei Dorna Cândrenilor a emis un titlu de proprietate pe numele unei persoane fizice), ministerul a adoptat o atitudine pasivă având în vedere faptul că folosește poligonul de instrucție în integralitatea sa.

  • Din analiza documentelor prezentate rezultă faptul că nu au fost introduse acțiuni în instanță în vederea constatării dreptului de proprietate al Statului Român și de administrare al MApN asupra unor suprafețe de teren ce totalizează 1.865,65 ha, aferente mai multor imobile aparținând patrimoniului MApN (1359 Clinceni, 420 Păulesti, 1003 Caransebe,s, 2485 Știuca, 2315 Lipova) unde au fost puse în posesie terțe persoane fizice și juridice.

  • Dreptul de administrare al MApN nu este dovedit prin extrasul de carte funciară nici în cazul Imobilelor 1177 Pantelimon si 3564 Pantelimon, unde situația juridică pentru două suprafețe de teren de 6.542 mp și 900 mp nu este pusă de acord cu situația lor reală. Aceste două suprafețe de teren, pe care MApN are amplasate construcții și un turn metalic de suport antene din cadrul unui obiectiv de comunicații, se află, conform extrasului de carte funciară în administrarea Ministerului Educației, deși nu au făcut obiectul transferului potrivit documentelor de predare primire încheiate pentru punerea în aplicare a HG nr. 915/2004 privind transmiterea unei părţi dintr-un imobil, proprietate publică a statului, din administrarea Ministerului Apărării Naţionale în administrarea Ministerului Educaţiei şi Cercetării, pentru Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative.

Haos în contabilitatea ministerului – Sistemul informatic al MApN „generează riscuri semnificative”

„Sistemul informatic al MApN nu este adaptat la volumul şi complexitatea activităţilor desfăşurate, iar programul de contabilitate utilizat nu permite generarea automată a situaţiilor financiare trimestriale şi anuale, ceea ce generează riscuri semnificative”, mai precizează specialiștii care au participat la audit, care enumeră și mai multe nereguli descoperite în contabilitatea instituției, printre care:

  • Situațiile financiare la 31.12.2023 nu prezintă o imagine fidelă a poziției financiare, a performanței financiare și a altor informații referitoare la activitatea desfășurată de entitate, valorile prezentate în anexele nr. 34 și 35b fiind majorate cu suma de 120.894.327,79 lei.

  • Înregistrarea în contabilitate și nedispunerea unor măsuri de clarificare a sumei de 17.973.142,71 lei
    (8.736.827,32 lei + 9.236.315,39 lei) reprezentând datorii rezultate din derularea a două acorduri externe de tip LOA (Letter of Offer and Acceptance – n.red.), atât prin neevidențierea în contabilitate a unor facturi care au făcut obiectul recepției bunurilor facturate, cât și prin înregistrarea în contabilitate a unor facturi având ca obiect bunuri de natura mijloacelor fixe achiziționate peste necesarul contractat și fără efectuarea recepției acestora. Din cuprinsul adresei nr. A3 -13195/14.11.2024 întocmită în baza datelor și informațiilor existente pe site-ul furnizorului sau comunicate de acesta, rezultă că bunurile livrate în cadrul acordurilor LOA RO-B-UEH și LOA RO-B-UEJ au fost achitate integral și nu există restanțe/datorii către furnizor.

  • Neînregistrarea în evidența contabilă în anul 2023 a unor consumuri de carburanți în valoare de
    6.325.770,44 lei (1.785.703 litri combustibil turboreactor F-34, 64.456 litri motorină de uz militar și
    113.711 litri motorină Euro 5 Optim Diesel), pentru care au fost emise avizele de însoţire a mărfii nr. CLA 1697/29.11.2021 și CLA 1759/28.09.2022 și facturile nr. ROAF_CL 001/14.02.2022 și nr. ROAF_CL
    003/31.10.2022, ceea ce a condus la majorarea nejustificată a valorilor raportate în bilanț pentru active curente/stocuri cu suma de 6.325.770,44 lei, precum și la subevaluarea cheltuielilor raportate în contul de rezultat patrimonial cu aceeași sumă.

  • Efectuarea unor înregistrări contabile eronate în valoare totală de 2.777.177,19 lei.

  • În cazul primirii unor stocuri de natura combustibililor, pieselor de schimb, obiectelor de inventar și a altor stocuri de la alte unități militare subordonate ministerului, dar care au venit direct de la furnizor, înregistrările contabile efectuate la nivelul U.M. 01912 s-au făcut, contrar prevederilor legale, prin debitarea contului de stocuri corespunzător în corespondență cu contul 117 „Rezultatul reportat”, cu influențe asupra bilanțului contabil, respectiv asupra structurii capitalurilor proprii și a contului de rezultat patrimonial în valoare de 32.267.413,88 lei.

Nepregătiți pentru gestionarea programelor de înzestrare, în creștere

În concluzie, mai precizează Curtea de Conturi, având în vedere creșterea alocărilor bugetare pentru achiziția de echipamente și numărul mare de programe de înzestrare, fiind necesare a fi identificate, analizate și gestionate toate cerințele, la nivelul tuturor structurilor, în scopul optimizării gestionarii programelor de înzestrare și satisfacerii nevoilor utilizatorilor în mod optim și eficient astfel încât să fie asigurată nevoia de centralizare a informațiilor în timp real, raportarea acestora în format word/excel/pdf, informarea utilizatorilor privind calendarul activităților, prioritizarea activităților, agenda de lucru, etc.

Măsurile de atragere a resursei umane nu sunt eficiente, consecința fiind neasigurarea forței de muncă specializate și competitive


Documentul mai menționează ineficiența măsurilor de atragere şi menţinere a resurselor umane calificate:

„Din documentele analizate rezultă faptul că resursele umane sunt insuficiente, precum și faptul că măsurile existente de atragere și retenție pentru resursa umană calificată nu sunt eficiente, corelat cu volumul și complexitatea responsabilităților, cu consecința neasigurării resursei umane specializate și competitive. Această situație are ca efect limitarea capacității de realizare a obiectivelor entității”, menționează Raportul Curții de Conturi.

Recomandările, care trebuie îndeplinite până la finalului acestui an:

  • asigurarea unei politici adecvate de personal, în scopul asigurării continuității activității, dezvoltării experienței specialiștilor, dimensionării corespunzătoare a structurilor, identificării și implementării unor soluții care să asigure resurse umane calificate/specializate în domeniile specifice obiectivelor şi misiunilor;

  • întocmirea și implementarea unui plan de acțiune (care să cuprindă activitățile, responsabilii, termenele și orice alte elemente necesare) care să asigure la nivelul ministerului respectarea concordanței dintre natura posturilor şi competențele profesionale şi manageriale necesare îndeplinirii sarcinilor salariaților precum și realizarea obiectivelor stabilite în condiții de eficiență, eficacitate şi economicitate a obiectivelor stabilite.

(Citește și: Definitiv: Închisoare cu executare pentru Gigi Becali, Victor Babiuc și Dumitru Cioflină)

****


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: