Senatul şi Camera Deputaţilor s-au reunit, marţi, în şedinţă comună, pentru numirea unor noi membri în Consiliul Naţional al Audiovizualului şi în Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară.
Doi noi membri neexecutivi în Consiliul ASF
Elena Monica Stănică şi Ciprian Dumitru Nicolae au fost votaţi marți de parlamentari pentru boardul ASF, în calitate de membri neexecutivi. Cristian Roşu, fost vicepreşedinte al ASF pe asigurări, şi-a retras candidatura.
Inițial, un număr de cinci candidaţi s-au înscris pentru două poziţii vacante de membri neexecutivi în Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), respectiv Victor Ilie, Cristian Roşu, Andrei Rizoiu, Elena Monica Stănică şi Ciprian Dumitru Nicolae.
Un nou membru al Colegiului CNSAS
Cu acest prilej, tot marți, Gabriel-Toma-Nicolae-Constantin Zamfirescu a depus jurământul, fiind numit membru al Colegiului Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii prin Hotărârea Parlamentului României nr. 6/2024.
CNA, noi titulari pentru mandate de 6 ani
Plenul reunit al Parlamentului a numit, marţi, şapte membri titulari ai Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) pentru câte un mandat de şase ani.
Toţi candidaţii audiaţi de Comisiile de cultură ale Parlamentului au întrunit, în plen, numărul necesar de voturi pentru numirea în funcţiile pentru care au fost propuşi:
- Vasile Bănescu (287 de voturi “pentru” şi 38 “împotrivă”) – membru titular (din partea Guvernului);
- Daniela Bârsan (251 de voturi “pentru” şi 74 “împotrivă”) – membru titular (din partea preşedintelui Klaus Iohannis), supleant – Cristiana-Narcisa Manciu (251 de voturi “pentru” şi 74 “împotrivă”);
- Lucian Dindirică (256 de voturi “pentru” şi 69 “împotrivă”) şi Georgică Severin (253 de voturi “pentru” şi 72 “împotrivă”) – membri titulari (propuşi de grupul PSD din Senat), fără supleant;
- Oana Simona Dincă (253 de voturi “pentru” şi 72 “împotrivă”) – membru titular (propusă pentru un nou mandat de grupul PNL din Senat), fără supleant;
- Maria-Monica Gubernat (249 de voturi “pentru” şi 76 “împotrivă”) – membru titular (propusă pentru un nou mandat de grupul PSD din Camera Deputaţilor), fără supleant;
- Boros Orsolya Eva (254 de voturi “pentru” şi 71 “împotrivă”) – membru titular (propusă pentru un nou mandat de grupul UDMR din Camera Deputaţilor), Tasnadi Zsuzsa-Marta (253 de voturi “pentru” şi 72 “împotrivă”) – membru supleant.
Mandatele a şapte membri, din cei 11 din care este format CNA, expiră pe 19 decembrie.
Mihai Fifor, preşedinte al Delegaţiei permanente a Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a NATO
Deputatul PSD Mihai Fifor a fost desemnat în calitatea de membru titular şi preşedinte al Delegaţiei permanente a Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a NATO, potrivit unei hotărâri adoptate, marţi, în şedinţa comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului.
Fifor îl înlocuieşte în această funcţie pe senatorul PSD Vasile Dîncu, ca urmare a demisiei sale, după obținerea unui mandat de europarlamentar.
Solicitări și informări ale lui Klaus Iohannis
Pe ordinea de zi a şedinţei comune a Parlamentului se mai află solicitările preşedintelui Klaus Iohannis cu privire la aprobarea înfiinţării pe teritoriul naţional a unei facilităţi de instruire în domeniul maritim pentru pregătirea personalului ucrainean şi, respectiv, participării Armatei României la misiunea de Asistenţă de Securitate şi instruire NATO – NSATU.
Totodată, la şedinţă vor fi şi informările din partea preşedintelui Klaus Iohannis despre aprobarea tranzitării teritoriului naţional a echipamentelor şi bunurilor materiale donate Ucrainei de către Suedia şi, la solicitare, instruirea militarilor ucraineni, precum şi aprobarea desfăşurării activităţii de instruire şi exerciţii cu partenerul american, inclusiv prepoziţionarea pe teritoriul României, pentru o perioadă de până la doi ani, a unui contingent american de forţe navale pentru operaţii speciale.