cursdeguvernare

marți

17 septembrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Parlamentul a modificat ”taxa de solidaritate”, ca statul să fie sigur că plătește și OMV Petrom

29 martie, 2023

Camera Deputaților a adoptat, miercuri, o modificare la ordonanța de guvern care a impus taxa de solidaritate, obligând stfel și OMV Petrom la plată. Modificarea este operată în condițiile în care compania a anunțat anterior că nu datorează această taxă.

Camera Deputaților este for decizional.

Amendament cu ”dedicație” al parlamentarilor din arcul guvernamental

Un amendament la Proiectul de lege de aprobare a OUG 186/2022, depus de grupurile parlamentare PSD, PNL și UDMR și adoptat miercuri de Camera Deputaților, include noi activități care vor fi luate în considerare la calcularea cifrei de afaceri a companiei care provine din sectoarele vizate de taxa de solidaritate.


Amendamentul include în cifra de afaceri a companiilor și echivalentul cantităților de mărfuri extrase sau produse anul trecut și în 2023 dar care nu au fost vândute și cele utilizate ca materie primă sau pentru consum propriu, iar prețul luat în calcul nu va putea fi mai mic decât media cotațiilor internaționale de referință din 2022, respectiv 2023.

În plus, în cazul vânzărilor către societăți afiliate, parlamentarii au stabilit că prețul de vânzare luat în considerare nu poate fi mai mic decât media prețurilor de vânzare către persoanele neafiliate.

Dacă nu au existat vânzări către societăți afiliate, va fi folosită cotația medie de anul trecut la marfa respectivă de pe bursa internațională de referință. În cazul vânzărilor către societăți neafiliate, va fi luat în considerare prețul real.

Parlamentarii care au depus acest amendament își motivează inițiativa spunând că unele companii sunt discriminate doar pentru faptul că au toată afacerea pe un singur CAEN, în timp ce alte companii au mai multe activități pe CAEN-uri multiple.

Proiect de lege aprobat cu 71 de abțineri


Proiectul de lege discutat miercuri în Parlament aprobă ordonanța ce a impus o contribuție de solidaritate de 60% pe „profiturile excesive″ ale companiilor din industriile de țiței, gaze, cărbune și rafinare, conform cu un regulament european în acest sens.

Această taxă se aplică companiilor care au peste 75% din cifra de afaceri din sectoarele definite: extracţia ţiţeiului, extracţia gazelor naturale, extracţia huilei şi fabricarea produselor obţinute din rafinarea petrolului.

S-au înregistrat 178 de voturi „pentru”, 71 de abțineri, iar trei deputați nu au votat legea de aprobare a OUG 186 din 2022.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: